АКТУЕЛНО

Мила Параментић: На Видовдан у Ваљеву настављено затирање корена славне српске историје


На Видовдан немилосрдно се руше темељи, затиру корени сведока најславније српске историје Комплекса касарни 17. пука у Ваљеву

Почетак рушења у априлу 2018. (Фото: Милан Ракић/Правда)

После несрећног развоја догађаја – вандалског рушења (за викенд 20–23. 4. 2018) Комплекса касарни 17. пука у Ваљеву (названа „Кадињача“), и упорног захтева грађана да се макар и обрушен комплекс стави под заштиту, временом ревитализује и претвори у Меморијални центар ослободилачких ратова Србије, дошло је до поновног, и још теже по родољубље, силовитог рушења, сатирања темеља сведока најславније српске историје, Комплекса касарни 17. пука Дринске дивизије, пука који је први пробио Солунски фронт и крочио на тло своје територије, предвођен славним официрима и добровољцима.

„У историји ратова вођених широм света ни један пробој није имао такве последице епохалног значаја као што је пробој Солунског фронта.“

На овај Видовдан багери су немилосрдно радили, од ране зоре до касно у ноћ, рушећи остатке павиљона, камиони журно развозили багером дробљене, некада ручно рађене, цигле, остављајући за собом блато по путу угрожавајући безбедност саобраћаја, а бука и прашина, која се у пречнику простирала на неколико стотина метара, су угрожавали не само мештане већ и шетаче који су се кретали ка шеталишту Пећина.

Наставак рушења на Видовдан 2018. (Фото: Хаџи Мила Параментић)

Да ли је то био циљ да се баш на Видовдан родољубиви Срби још више понизе и да им се покаже да ће бити несавладиво његово величанство профит. Идентична слика, иста прича од пре мало више од два месеца. Безуспешна је била потрага за инспекторима, од грађевинских, еколошких (не раде три дана), комуналних, начелника инспекције који скреће причу на сасвим другу тему, не желећи да реагује на непримерено сатирање најстарије српске касарне, сведока најславније српске историје. Наравно нико од челника се није јављао на телефон, нити сте им могли прићи од бахатих секретарица и непримереног обезбеђења.

и поред кише прашине је било превише (еколошка инспекција у Ваљеву не ради пет дана до понедељка)

Данас су више него икад потребна родољубива осећања да се сачува интегритет и суверенитет наше државе. Наши преци имајући висок морал и родољубље према својој држави и народу на ширем подручју Србије и Југоисточне Европе проливали су крв и гинули за слободу коју уживамо данас.

И у времену када се у Скупштини Србије усваја Закон о меморијалима у Ваљеву се упорно сатиру темељи најстарије касарне у Србији из 1885. год. сведока најславније српске историје. Место страдања и витештва, центар збивања Првог светског рата, када су очи савезника биле упрте у Ваљево.

Све се то ради бахато и брзо, као да се жели што пре сатрти сећање на славну историју и часне претке.

Наставак рушења на Видовдан 2018. (Фото: Хаџи Мила Параментић)

Подсетимо се да је у време пегавог тифуса, 1914–1915, поменута касарна била највећа резервна војна болница где је живот окончала и чувена сликарка, тада болничарка Надежда Петровић.

Место кроз које су прошли многи војници, официри који су се касније истакли у борбама за ослобођење отаџбине, поменимо само неке војвода Степа Степановић, Живојин Мишић, генерали Павле Јуришић Штурм, Илија Гарашанин, пуковници Душан Пурић, Крста Смиљанић, Душан Трифуновић…

Историјска вредност поменутог комплекса од непроцењивог значаја за српски народ и сада и убудуће надилази сваку архитектонско–материјалну вредност и не пореди се у том светлу.

У међувремену профит, коме ништа није свето, тражи подршку да се заборави суштина највишег историјског значаја поменутог комплекса за српски народ.

Где камион и одвозе материјал? Једно од места поред водене површине.
Одлаже се и по плацевима у самом граду.

Комплекс од изузетног историјског значаја ни у ком случају не сме бити жртва профита него извор у ком се у одсудном тренутку могу напајати високим моралом родољубљем и пожртвовањем – попут предака – будући браниоци српске државе, која је у овом тренутку пред огромним искушењем која прете губитку територија и егзодусу углавном српског народа (као што се догодило недавно на просторима Хрватске, Босне и Херцеговине и Косова и Метохије).

О Видовдану, 2018. године
Мила Параментић, Ваљево

ИЗВОР: Стање ствари

***

РЕПУБЛИЧКИ   ЗАВОД   ЗА   ЗАШТИТУ   СПОМЕНИКА   КУЛТУРЕ

Радослава  Грујића  11

Б е о г р а д

Предмет:   Захтев да се цео макар и обрушен, Комплекс  касарни Кадињача у

                       Ваљеву, као знаменито место од изузетне важности за Републику

                       Србију и Српски народ стави под заштиту

У вези несрећног развоја догађаја – обрушавања Комплекса касарни „Кадињача“ у Ваљеву, поново Вам се обраћамо са молбом да  експерти, на основу све документације са којом располажете,  поменути комплекс, од изузетног историјског значаја, ставе  под висок степен државне заштите.

У  читавој својој историји Српски народ је улагао надчовечанске напоре да се одржи, на својој древној територији Јелинског полуострва (Балкана). Тако је у познатом протеклом историјском периоду, дужем од 1000 година српски народ којег је водила елита интелектуалаца и ратника са највишим родољубивим моралом чувао и сачувао слободу грађана у Србији.

Данас више него икад неопходна су родољубива осећања да се сачува интегритет и суверенитет наше државе. Наши преци имајући висок морал и родољубље према својој држави и народу на ширем подручју Србије и Југоисточне Европе проливали су крв и гинули за слободу коју уживамо данас.

И данас као и у та древна времена браниоцима Српске државе, њеног суверенитета и њених граница неопходан је висок морал и висока родољубива осећања потенцијалних  браниоца.

Поменути комплекс од изузетног историјског значаја не би смео да буде жртва профита него извор са којег се у одсудном тренутку могу напајати високим моралом родољубљем и пожртвовањем – попут предака будући браниоци српске државе која је у овом тренутку пред огромним искушењем која прете губитку територија и егзодусу углавном српског народа (као што се догодило недавно на просторима Хрватске, Босне и Херцеговине и Косова и Метохије).

Експерти највише научне институције Српске академије наука и уметности схватили су од коликог је историјског значаја поменути комплекс и ексциплитно актом од 27. 11. 2017. год. затражили да се тај комплекс стави под државну заштиту. Истовремено паралелне институције Министарство културе и информисања и Удружење потомака ратника Србије 1912.-1920. по питању заштите овог комплекса, заузели су идентичан став иза којег су стали експерти ове наше највише научне институције.

У међувремену профит, коме ништа није свето тражи подршку да се заборави суштина највишег историјског значаја поменутог комплекса.

У том судару интереса, ако победи опција коју заступа његово величанство пофит, поменути комплекс од највишег историјског значаја може да изгуби битку, што би имало несагледиве последице по обрасце којима се чувала и сачувала слобода српске државе и српског народа са осталим народима у Србији.

Историјска вредност поменутог комплекса од непроцењивог значаја за српски народ и сада и убудуће надилази сваку архитектонску – материјалну вредност и не пореди се са том вредношћу.

Најлепше вас молимо да ово наше писмо и сва остала наша писма по овом предмету поново размотре експерти вашег завода и заузму став, да се поменути комплекс, иако обрушених објеката ревитализује и кроз неки период, корак по корак доведе у првобитно стање што заслужује Србија, преци, савременици и будући потомци.

Уз поштовање,

                                                                                             Мила Параментић

                                                                                                 Партизанска 6/а

                                                                                                      Ваљево

                                                                                             са групом грађана

Ваљево, 07.06.2018. год.

***

ПОВЕЗАНО:

*Хаџи Мила Параментић: Срушен историјски комплекс у Ваљеву

*ВАЉЕВО: Незаконито порушена најстарија касарна у Србији

*Мила Параментић: Захтев да се КАСАРНА „КАДИЊАЧА“ Ваљево, прогласи  спомеником културе од изузетног историјског значаја за српски народ

———–

4.7.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

Хвала за коментар. Ваш коментар ће бити видљив након "модерације". Коментари који садрже претеће, увредљиве и вулгарне изразе неће бити објављени...

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.