АКТУЕЛНО

ИСЕЉЕНИ ПОСЛЕ 73 ГОДИНЕ: Коло на улици – подршка члановима КУД „Бранко Цветковић“


Културно-уметничко друштво „Бранко Цветковић“ организовало је концерт под слоганом „Играм за правду“ испред просторија друштва из којих су исељени након 73 године, јавила је репортерка Н1.

На концерту, на коме су учествовала и друга београдска културно-уметничка друштва, окупио се велики број фолклораша који су уз коло пружили подршку КУД-у „Бранко Цветковић“, које је избачено из просторија у којима је било 73 године.

Чланови тог друштва кажу да су остали без простора за пробе и дружења и да су се одлучили да заиграју на улици како би указали да су неправедно избачени из зграде у којој су били од оснивања друштва, тачније од 1945. године.

Кривца у целој причи за исељење виде у Савезу самосталних синдиката Србије, који је фолкорашима издавао простор без накнаде.

Такође кажу и да су у згради у којој су они били, сада усељени синдикалци, што, кажу, јасно указује шта им је био циљ.

Иначе, из Савеза самосталних синдиката су за Н1 рекли да су играче тужили због дуга од више од милион динара за струју и воду и да је још 2012. године београдски Привредни суд донео решење о исељењу.

У КУД „Бранко Цветковић“ то демантују, уз констатацију да никоме нису дужни.

Извршитељ игнорише приговор, исељава КУД „Бранко Цветковић

Културно уметничком друштву „Бранко Цветковић“ из Београда прети исељење из зграде у којој се налази од оснивања, већ 73 године. Наиме, у просторијама КУД-а од јуче ујутру је извршитељ који пописује инвентар. Чланови друштва кажу да извршитељ није најавио исељење, нити показао било какав папир.

Уместо да играју коло у сали – седе на улици. Јер је просторије Културно-уметничког друштва „Бранко Цветковић“ узурпирао извршитељ. Пописује трофеје и ношње фолклораша чије је играчко умеће видело 8 милиона гледалаца на 7.000 наступа од Шведске до Јапана.

„То је оно што се наши политичари сви куну у традицију, у оно лепо. Ево ми који чувамо оно лепо смо дошли да бесправно нас избацује кордон милиције доле и овде. Дошли су за разбијање демонстрација“, каже председник КУД-а Јован Шијачки.

Иза исељења стоји Савез самосталних синдиката Србије, који је фолклорашима издавао простор без накнаде. У синдикату за Н1 подећају да су играче тужили због дуга вишег од милион динара за струју и воду и да је још 2012. године београдски Привредни суд донео решење о исељењу.

„Решење је апсолутно незаконито“, уверава адвокат Културно-уметничког друштва.

Јер, објашњава, у међувремену је пресудом Вишег суда у Београду зграда променила власника. Припала је држави, а синдикату је наложено да се исели.

„Ми још од државе нисмо добили никакав документ да ми више нисмо корисници тог простора. Тако да и даље имамо правнИ утицај и сва дуговања се преваљују на нас, а не на државу“, рекао је Зоран Михајловић из Савеза самосталних синдиката Србије.

Жалио се КУД током дана Државном правобранилаштву које је констатовало да је исељење неовлашћено и прогласило га недопуштеним. Ипак, тај документ извршитељ није желео да прими.

„Овај приговор који проглашава све његове данашње радње апсолутно незаконитим и он је тога свестан. Е сад ми реците, какав мотив мора да има судски извршитељ који и поред приговора Државног правобранилаштва наставља извршење, спровођење извршења. Који је његов мотив?“, пита адвокат Александар Андрић.

„Да ли је то због Београда на води и близине свега тога? Зграда је на изузетно атрактивном месту“, каже Јован Шијачки.

На којем је Културно уметничко друштво од оснивања, 1945. године и једно је од најстарија три КУД-а у престоници.

ИЗВОР: Н1

***

УМЕСТО ФБР коментара – Предраг Субановић 

Полицајац без савјести није полицајац.
Како се може неко сматрати полицајцем, а штитити криминал ове власти, који је толико очит да , чак и њему бездушном, приговор савјести не да мира….?!
ЈА извршавам своју дужност….
Лицемјери смрдљиви, па зар мислите да као Пилат можете опрати руке?
Пилату није успјело, а ви – ко сте?
Понеки међу њима би и отишао из те јадне установе која се рекламира заштитом грађана, али и њега чека Инфостан, рачун за мобилни… Знате онај умилни гласић који Вам саопшти да су Вам забрањени позиви јер нисте платили рачун за протекли мјесец…?
Нема везе што сте за ових двадесет и нешто година, малтене могли у Норвешкој и стан купити колико сте у џепове успјешних страних инвеститора гурнули пара…
Ко о томе још размишља?
Шта има везе што моје паре иду у Норвешку, прву земљу модерне историје у којој се дјевојка удала за пса?
Шта има везе што извршитељ пуче од смијеха јер га полиција штити, а сигурно слави Славу?
Знате шта?
Ма…. нека Бог благослови ту шљиву под коју ће се скупити све што је ваљано од Срба остало.
Па испочетка!
Удри Господе, спаси оно што ваља!

ВИДЕО СА ФБ – ДОЛАЗАК ИЗВРШИТЕЉА:

***

5.7.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

1 reply »

  1. veliki plus za umesto fb komentara! kako pevase bora corba: hej policajci … …. majci!
    oprostite na psovci ali to je kao kad vam dzelat treba seci glavu, i kaze da izvrsava svoje zaduzenje i nikom nista..

    Свиђа ми се