АКТУЕЛНО

Гвоздена завеса за Балкан – У Србији и БиХ нови центри за нелегалне мигранте?


Ни државе ЕУ нису начисто да ли су постигле конкретан договор о мигрантским центрима, што можда објашњава и зашто се званичници балканских земаља још не оглашавају колико је за њих прихватљив споразум европских лидера од 29. јуна.

А није да их се не тиче, с обзиром на то да би на Балкану, пре свега у Србији и БиХ, могли бити концентрисани нови центри за нелегалне мигранте.

Директор Центра за заштиту и пружање помоћи тражиоцима азила Радош Ђуровић сматра да су чланице ЕУ решене да по сваку цену изместе проблем формирањем центара за прихват ван своје територије.

Према његовој процени, овим последњим договором цео Балкан остаје тампон зона и последња станица на путу избеглица ка ЕУ, док ће Србија за већину тих очајника постати последњи светионик наде у жељи да се докопају Запада.

Он сматра да мигранти неће одустати од тога, без обзира на то да ли ће као и до сада бити гурани натраг и одвраћани од уласка у ЕУ.

Балканска рута још постоји

– Србија и остале земље Западног Балкана остају тампон зона која успорава миграцију балканском рутом од Турске до ЕУ и може да ублажи и изненадне приливе у случају новог таласа људи, налик оном из 2015. године – анализира Ђуровић.

Лидери 28 чланица ЕУ су у петак, на самиту у Бриселу, постигли договор о миграцијама.

Тако је гласило оптимистично саопштење без навођења конкретних одлука, али се убрзо испоставило да је Италија, која је поред Грчке највише погођена миграцијом, запретила да ће блокирати договор ако европски партнери не преузму прецизне обавезе у погледу пријема миграната.

И Босна забрањена земља

Радош Ђуровић констатује да се мигранти сада знатно краће задржавају у Србији и да се већина оријентише ка БиХ, али да то не значи да је Србију заобишао талас миграција.

– Тамо иду пре свега зато што се суочавају са све оштријим третманом на мађарској и српско-хрватској граници и редовним илегалним депортацијама назад. Само је питање времена када ће и Босна, сама или уз подршку других држава попут Хрватске, покушати да заустави улазак људи и покушати да их врати у Србију – рекао је Ђуровић.

Враћање са границе

Ни мигрантска мајка Ангела Меркел није могла да одахне јер ју је код куће дочекала претња коалиционог партнера и лидера ЦСУ Хорста Зехофера да ће напустити владу ако канцеларка не прихвати контроле на граници и враћање неких избеглица с границе.

После дугих разговора договорено је да Зехофер остаје у влади, а да се на граници са Аустријом граде „транзитни центри“, одакле би се потражиоци азила враћали у земље где су претходно регистровани – ако те државе уопште прихвате тај модел. Све је са пуно „ако“ и свака земља , поготово оне које се налазе на мигрантској рути, мора да буде спремна.

Радош Ђуровић се пита шта ће се десити уколико људи не буду могли, осим Хрватске и Мађарске, да прођу ни у Босну.

– Морамо да имамо сопствену политику и стратегију према овом глобалном феномену. Јер, судећи по порукама са самита, за миграцију нема друге заједничке политике осим њеног заустављања ван ЕУ или на самим њеним границама – закључује Ђуровић.

Орбан и Курц уједињени

Да су угрожени и национални интереси појединачних држава свесне су и Мађарска и Аустрија, чији лидери заступају тврде ставове у ЕУ по питању илегалне миграције .

Виктор Орбан и Себастијан Курц нису спремни да њихове земље подметну леђа да би политика отворених врата за мигранте Ангеле Меркел и даље формално била на снази, али са знатно мање људи који би били у прилици да дођу до Немачке.

Тако је Орбан поручио да је спреман за билатерални споразум са Немачком ако претходно Берлин постигне договор са Аустријом. Курц, чија је држава од 1. јула преузела преседавање ЕУ, поручује да „заштита европских граница мора бити највиши приоритет“.

ИЗВОР: ВЕСТИ

***

ФБР ПИТА: КАКВА ЈЕ СТРАТЕГИЈА СРБИЈЕ И ЗАШТИТЕ ГРАНИЦЕ И НАРОДА ОД МИГРАНАТА? Ако је „заштита европских граница највиши приоритет“ земаља ЕУ, онда би логично „заштита граница Србије“ МОРАО ДА БУДЕ НАШ ПРИОРИТЕТ!

———–

6.7.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

2 replies »

 1. 06.07.2018

  ИЗДАЈА КОСОВА ЈЕ ИЗДАЈА СРБИЈЕ – ИЗДАЈА ЦЕЛОГ СРБСКОГ НАРОДА! И ОБРАТНО!

  СРБИЈА ЈЕ РАСТУРЕНА.

  ПРЕСТАЛА ЈЕ ДА ПОСТОЈИ СРБИЈА ОДРЕЂЕНА СВОЈИМ УСТАВОМ.

  ПРИПРЕМУ ЈЕ ИЗВРШИО ПРЕДСЕДНИК РЕПУБЛИКЕ БОРИС ТАДИЋ УЗ ПОМОЋ СВОЈИХ СЛЕДБЕНИКА ИЗ ДС..

  ПРЕДСЕДНИК РЕПУБЛИКЕ ТОМИСЛАВ НИКОЛИЋ, ПРЕДСЕДНИК ВЛАДЕ ИВИЦА ДАЧИЋ, ЊЕН ПРВИ ПОТПРЕДСЕДНИК АЛЕКСАНДАР ВУЧИЋ И ЊИХОВИ ПОСЛАНИЦИ ИЗ СНС, СПС И ЊИХОВИ КОАЛИЦИОНИ ПАРТНЕРИ СУ У ИМЕ НАРОДНЕ СКУПШТИНЕ У СКУПШТИНИ СВУ ВЛАСТ НА КОСОВУ РЕЗОЛУЦИЈОМ ПРЕДАЛИ УЋК 13.01.2013!

  НА ОСНОВУ РЕЗОЛУЦИЈЕ СУ ПОТОМ УСВОЈИЛИ БРИСЕЛСКИ СПОРАЗУМ. САДА НАСТАВЉА ДА ГА ПРОТИВУСТАВНО ШТИТИ И СПРОВОДИ ПРЕДСЕДНИК РЕПУБЛИКЕ АЛЕКСАНДАР ВУЧИЋ.

  ПРОТИВУСТАВНИМ РАСТУРАЊЕМ СРБИЈЕ И ОДВАЈАЊЕМ КОСОВА И МЕТОХИЈЕ ОД ЊЕ И ЊЕНОГ УСТАВНОГ СИСТЕМА – ЈЕ ЛИ ТО НИЈЕ ИЗДАЈА? АКО НИЈЕ- ОБЈАСНИТЕ ЗАШТО НИЈЕ!

  АКО ЈЕСТЕ – ЗАШТО ПИШЕТЕ: „КО ИЗДА КОСОВО“…?

  КРВАВЕ ЛИТИЈЕ НИЈЕ БИЛО!

  БИО ЈЕ ЗАХТЕВ И НАРОДНОЈ СКУПШТИНИ И УСТАВНОМ СУДУ ДА ПОНИШТИ ТУ РЕЗОЛУЦИЈУ НАРОДНЕ СКУПШТИНЕ.

  ЕВО ВИШЕ ОД 5 ГОДИНА, ОСИМ 468 ПОТПИСНИКА ТОГ ЗАХТЕВА СКУПШТИНИ, НИШТА ДРУГО. СКОРО СВИ ОСТАЛИ СЕ ЈОШ УВЕК ИЛИ ПРАВЕ ДА НЕ ЗНАЈУ ТО ИЛИ СУ НЕСПОСОБНИ ДА СХВАТЕ ТО ИЛИ СУ НЕКОМПЕТЕНТИ ЗА ТО ИЛИ СЕ „ПРАВЕ ЛУДИ“ КАКО НАРОД КАЖЕ, ИЛИ …..

  ПОСЛЕ ТОГА СЕ ЈЕДНОСТАВНО ОСТВАРУЈЕ ТА РЕЗОЛУЦИЈА КРОЗ ОСТВАРИВАЊЕ ОДРЕДБИ БРИСЕЛСКОГ СПОРАЗУМА ПОД РУКОВОДСТВОМ И ЗАШТИТОМ ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ И ПРЕДСЕДНИКА СРПСКЕ НАПРЕДНЕ СТРАНКЕ АЛЕКСАНДРА ВУЧИЋА ДИРЕКТНО, А УЗ АКТИВНУ ПОМОЋ И БЕЗРЕЗЕРВНУ ПОДРШКУ ПРЕДСЕДНИЦЕ ВЛАДЕ АНЕ БРНАБИЋ , СВИХ ЧЛАНОВА ВЛАДЕ И ВЛАДАЈУЋЕ ВЕЋИНЕ НАРОДНИХ ПОСЛАНИКА ИЗ СНС, СПС И ЊИХОВИХ КОАЛИЦИОНИХ ПАРТНЕРА.

  НЕМА ЂОРЂА ПЕТРОВИЋА, НЕМА ВЕЉКА, НЕМА МИЛОША ОБРЕНОВИЋА, НЕМА ТАНАСКА РАЈИЋА, НЕМА СТЕВАНА СИНЂЕЛИЋА, …., НЕМА ЊИХ НИ ЊИХОВИХ ВЕРНИХ СЛЕДБЕНИКА ДО САДА МЕЂУ НАМА.

  ВЕРУЈЕМ ДА ЋЕ ИХ БИТИ У ДРУГАЧИЈЕМ ИСПОЉАВАЊУ ДА БИ СЕ ИСПУНИЛИ НЕКИ УСЛОВИ. ПРЕ СВЕГА ДА СЕ МИРНОДОПСКИ ПО УСТАВУ И ЗАКОНУ ЗАУВЕК ИЗ ВЛАСТИ ИСКУЉУЧЕ СВИ КОЈИ СУ У ТОКУ ОВИХ 73 ГОДИНА ВОДИЛИ И ДОВЕЛИ СРБЕ И СРБИЈУ У САДАШЊЕ СТАЊЕ И СИТУАЦИЈУ, КАО И СВИ ЊИХОВИ ПОМАГАЧИ. ИМА ИХ НЕКОЛИКО ХИЉАДА, ДЕСЕТИНА ХИЉАДА МОЖДА. А ОСТАЛИ?

  КОНКРЕТАНИ УСЛОВИ СУ СЛЕДЕЋИ.

  1. РАЗРЕШЕЊЕ АЛЕКСАНДРА ВУЧИЋА, ЦЕЛЕ ВЛАДЕ И СВИХ НАРОДНИХ ПОСЛАНИКА КОЈИ СУ ИЛИ ПРОТИВУСТАВНО ИЗГЛАСАЛИ РЕЗОЛУЦИЈУ 13.01.2013 И/ИЛИ ИЗГЛАСАЛИ БРИСЕЛСКИ СПОРАЗУМ И/ИЛИ КОЈИ СУ ПРИХВАТИЛИ ПРОТИВУСТАВНО ПРОГЛАШЕЊЕ ВУЧИЋА ЗА ПРЕДЕДНИКА И/ИЛИ НЕ ПОКРЕЋУ УСТАВНИ ПОСТУПАК ЗА ЊЕГОВО РАЗРЕШЕЊЕ.

  2. БРИСАЊЕ ПРОТИВУСТАВНИХ ЧЛАНОВА 81-83 ЗАКОНА О ИЗБОРУ НАРОДНИХ ПОСЛАНИКА

  3. ИЗБОР НОВЕ РЕПУБЛИЧКЕ ИЗБОРНЕ КОМИСИЈЕ

  4. РАСПИСИВАЊЕ И СПРВОЂЕЊЕ ОПШТИХ ИЗБОРА.

  Др Љубомир Т. Грујић
  http://www.ssssseternal.org

  Свиђа ми се