АКТУЕЛНО

Ужичком удружењу визуелних уметника и галерији „Рефлектор“ припала награда „Јелена Шантић“


Храбар искорак у стварању локалне уметничке заједнице

Удружење визуелних уметника Ужица и галерија „Рефлектор“, коју је основало то Удружење, добитници су награде „Јелена Шантић“ за 2016/2017.годину.

Награду, којом се негује сећање на балетску уметницу и мировну активисткињу Јелену Шантић (1944-2000), додељује истоимени Фонд, у сарадњи са Групом 484 и уз подршку Балканског фонда за демократију. Награђују се они који својим културним праксама значајно доприносе борби за људска права и афирмацији појединца и малих група у друштвеним променама.

Удружење визуелних уметника Ужица (УВУУ) и галерија „Рефлектор“ су награђени у категорији организација цивилног друштва и то за „храброст и искорак ка стварању нове локалне уметничке заједнице кроз удруживање и сарадњу са јавним и приватним сектором, као и залагање за очување културног наслеђа града“.

Удружење, које је настало почетком прошле године, на иницијативу ужичких уметника млађе генерације, успело је да уреди простор у запуштеној згради у бившој ужичкој касарни и да у њему отвори галерију „Рефлектор“ која је, за кратко време, постала важно културно средиште града.

Чланови тог Удружења, након што им је Град, на пет година, доделио на коришћење око 200 квадратних метара у руинираном објекту, показали су ентузијазам и, уз подршку спонзора, успели да тај простор преобликују у необичан културни амбијент.

„Награда нам много значи и представља велики подстрек, јер смо удружење које је практично тек основано. То је и доказ да се ентузијазмом могу мењати ствари, иако такви пројекти немају сталног извора финансирања и нису део институционлане културне мреже“, казао је за Данас Александар Димитријевић, академски сликар и председник УВУУ, које окупља 55 чланова, од којих двадесетак ствара у иностранству, а неки од њих повремено долазе у Ужице.

Објаснивши да се програмски садржаји пројектно финансирају, те да је потребна стабилнија и озбиљнија финансијска подршка, Димитријевић наводи да се то Удружење труди да понуди квалитетне програме и да подстиче младе уметнике да стварају и излажу.

Након прошлогодишњих осам изложби аутора из земље и иностранства, у „Рефлектору“ је од почетка ове године приређено седам поставки и све су оне жириране. Приређују се и други програми, попут позоришних представа, а недавно је одржан и први Фестивал документарне фотографије и видео продукције „Граин фест“.

Крајем јула почеће радионице сликања и цртања за све грађане, а у августу ће уследити „Видео парк“, односно Фестивал савремене уметности у области видеа, анимације и покретних слика који ће, под тематским називом „Границе – Боундариес“, окупити уметнике из Словеније, Хрватске, Босне и Херцеговине, Црне Горе, Македоније и Србије.

Иначе, није први пут да је награда „Јелена Шантић“ стигла у Ужице, јер је 2010. године додељена Књижевном фестивалу „На пола пута“ који у Ужичкој гимназији окупља писце из региона, који гимназијалцима држе редовне часове књижевности и увече за ширу публику јавно читају своја дела.

Осим УВУУ и галерије „Рефлектор“, награда „Јелена Шантић“ је припала Маријани Цветковић и Татјани Николић, а признања ће бити уручена данас у 18 часова, у Центру за културну деконтаминацију.

Изложба „Доба 2“ од сутра у „Рефлектору“

Годишња изложба чланова УВУУ под називом „Доба обнове 2“, која је наставак прошлогодишњег пројекта и чији назив сугерише на потребу удруживања и покушаја да се обнови разорени културни простор, биће отворена у „Рефлектору“ у петак, 6.јула у 20 часова и на њој ће се представити тридесетак уметника.

ИЗВОР: ДАНАС/Н. Ковачевић
——

6.7.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић