АКТУЕЛНО

Јово Вукелић: Дачићеве вратоломије


Поводом најава о посети Римокатоличког поглавара Србији и притисака на СПЦ да папи Франциску упути позив

Драматизовање око тога да СПЦ промени одлуку и да прихвати да Папа Франциско посети Србију и упути му позив, које шири ових дана у српским медијима Ивица Дачић, потпредседник Владе и министар иностраних послова, је крајње некоректан гест према СПЦ и православним верницима.

Дачић истиче: „Волео бих да се око тога (посете папе Србији)  постигне сагласност, а нарочито бих волео да се не играмо са тим, јер је то питање од државног и националног интереса“.

Кад се знају разлози зашто се СПЦ противи посети римокатолочког поглавара, а први је холокауст за време НДХ над стотинама хиљада Срба у Хрватској и постојање логора Јасеновац чији је командант био римокатолички фратар Томислав Филиповић (Вјекослав Мајсторовић), познат по надимку Фра Сатана.

фото: znaci.net

У прогонима и протеривању Срба из Хрватске под усташким режимом од 1941 до 1945. учествовали су и бискупи и фратри, њих око 1.200 и организовали су поред тога и  римокатоличење православих Срба. Ко није прихватао промену вере и није побегао из Хрватске био је брутално убијен. Таквих Срба је стотине хиљада.

Други разлог неприхватања од стране СПЦ да римокатолички поглавар дође у Србију је неприхватљиво за СПЦ проглашавање надбискупа Алојзија Степинца, римокатоличког поглавара у Хрватској за време НДХ, за блаженог (то је учинио папа Јован 2, Војтила).

Степинац и Павелић

СПЦ се не слаже ни са тренутним процесом канонизације овог крајње контраверзног опата од стране Ватикана. Он је подржавао усташки режим НДХ, величао улогу поглавника Павелића, био по титули војни викар НДХ. Одликован је од НДХ и Павелића крајем 1944. године високим усташким орденом за заслуге у току Другог светског рата ”Ред зa зaслуге – Велеред сa звијездом“. Никад се ни Степинац, ни Римокатоличка црква, ни Ватикан нису одрекли овог ордена усташа.

Убијена деца у логору Јасеновац

Свуда је Степинац био у првим редовима са усташама, говоре бројне фотографије и документи. Српски историчари, и не само они, имају много доказа о његовој подршци фашистичком режиму, умешаности у злочине усташа и свирепости у прогонима у убијањима Срба, жена и деце. И на суђењу које је одржано после Другог светског рата када је Степинац проглашен кривим изнето је много ваљаних доказа о његовој кривици. Једино ако Србија не признаје то суђење Степинцу за време СФРЈ онда ти докази нама Србима не вреде.

Али факти говоре: За време НДХ три православна епископа и више стотина православних свештеника су убијени, уморени. Чак 299 српских цркава је опљачкано и разорено… Надбискуп Степинац никада на то није реаговао, није ни реч рекао…

Може ли се све ово тек тако гурнити у страну, ставити ад акта и зарад тренутног непризнавања квази државе Косова од стране Ватикана и тражити од СПЦ да промени одлуку и позове папу Франциска у Србију?

Наравно, то би био политички скоро самоубиствен поступак, дугорочно штетан по српске националне и државне интересе. Са кобним последицама по положај преосталог српског становништва у Хрватској, које је и даље изложено притисцима за исељавање, претњама, пљачкању имовине… Зато се број Срба у Хрватској сваке године смањује. Има их сада једва 4 одсто.

Фото: jadovno.com

Тако да нико, па ни И. Дачић нема права да се игра овакво озбиљним темама и проблемима, зарад остварења неких ситних и пролазних интереса.

Даље, Дачић наставља говори о томе како би „било катастрофално да папа Франциско оде на Косова, а да не дође у Београд“!

Он значи каже да постоји могућност да први човек Ватикана посети квази државу Косово, а да не посети Србију?

Ко ли му је то шапнуо? Како Папа може да посети Косово, кад Ватикан не признаје ту квази државу и није је признао има цела деценија? На чији позив би он ишао у посету Косову?

Значи, Франциско би могао посетити Косово и Метохију, само као део територије Србије, а за то би опет морао да добије одобрење и позив већинске верске конфесије, а то је опет СПЦ.

Дачић даље наводи „како је долазак папе у нашем интересу“. Ово је тако неодоворна изјава да свако разуман остаје запањен. Па јасно је и познато свима да се ни Ватикан, ни ниједан папа до данас, скоро 80 година од почињених злочина у НДХ и Босни и Херцеговини над Србима , као и ниједан поглавар Римокатоличке цркве у Хрватској није никада извинио Србима и Српској цркви за стравичне злочине у којима је учествовао и део римокатоличког клера, бискупи (на пример: сарајевски надбискуп Иван Шарић, бањалучки часник Николе Билогривић) и многи фратри.

У својој књизи „Усташе и НДХ 1941-1945“ (1977, Загреб) историчарка Фикрета Јелић Бутић пише: „И поједини свећеници aктивно су се укључили у спровођење устaшког терорa нaд Србимa и Жидовимa, a неки од њих, и изрaвно су судјеловaли у покољимa, кaо фрaтaр Мирослaв Филиповић-Мaјсторовић, једaн од зaповједникa логорa у Јaсеновцу, зaтим Срећко Перић, Ивaн Хрстић, Јосип Мaтијевић,Стaнко Милaновић, Јосип Бекмaн, Петaр Пaвић, Звонимир Брекaло, Цвитaн Чулинa, Јосип Вукелић, Јосип Бујaновић (поп Јоле)“.

У књизи Виктора Новака „Магнум Кримен“- Пола века клерикализма у Хрватској“, најпознатијег историчара и признатог стручњака за злодела Римокатоличке цркве у НДХ наводе се десетине и десетине имена и презимена римокатоличких свештеника који су окварили руке. Римокатоличка црква се никада није оградила од њих, није их екскомуницирала, или осудила. Напротив, крили су те убице по манастирима широм света, а Павелић их је одликовао високим орденима.

Пре доласка у Србију неопходно је да највиши преставници Свете Столице оду и у усташки логор Јасеновац и тражи опроштај за грехе!

Да не идемо даље. Већина, огромна већина православних грађана и у Србији и у Републици Српској и у Црној Гори и у другим срединама је против посете поглавара Ватикана Србији из наведених и многих других разлога, пљачки културног блага, рушења цркава… Верници и припадници Српске православне цркве су против такве једне посете која би Србији као држави и и православним Србима донела срамоту и понижење.

Нико није против, како мисли И. Дачић „да се наши званичници срећу са поглаваром католичке цркве“. Али, како каже пок. историчар Драгољуб Живојиновић: „Ствари су сложене и зато што су истовремно уско повезани и црквени и државни интереси“.

Ако је овај актуелни Папа Франциско спреман да окаје грехе Римокатоличке цркве на начин који је примерен за овакву трагичну судбину Срба онда је то друга ствар. Срби то чекају и томе се надају врло дуго,  још од краја 1945. године. Било би добро да то овај Папа и учини.  Ко да заборави толике злочине и преклане претке?

Срби обешени од усташа 1945.

Посета поглавара Рима Србији има значај за Србију и СПЦ под условом да се Римски епископ поклони жртвама у Јасеновцу и осуди злочине својих бискупа и фратара који су учествовали заједно са усташама из НДХ у покољима над Србима. То је кључна ствар за Србију.

Али, како каже Драго Пилсел, хрватски новинар „Римокатоличка црква у Хрватској  се до данас није огрaдилa од устaштвa кaко су то учинили њемaчки бискупи од нaцизмa“.

И зато су наде слабе, мале, скоро ништавне у преокрет у односима православних и римокатолика, а онда и Срба и Хрвата…

Јово Вукелић

Јово Вукелић

*    *    *    *    *

Ево те вести Танјуга

 

Ивица Дачић: Папа Фрања хтео да дође у Србију, али је Томислав Николић отказао због става СПЦ

Посета папе Фрање Србији била би од државног и националног интереса због чега је важно да се о томе постигне сагласност у нашој земљи, каже Дачић.

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић је рекао и да је улога Ватикана од непроцењиве важности у борби Србије за Косово и Метохију. Додаје да разуме противљење Српске православне цркве доласку папе уз напомену да он није само верски поглавар, већ и државник.

„Волео бих да се око тога постигне сагласност, а нарочито бих волео да се не играмо са тим, јер је то питање од државног и националног интереса. Било би катастрофално да папа оде на Косово, а да не дође и у Београд“, рекао је Дачић за ТВ Пинк.

Министар сматра да Србија треба заједно са Ватиканом да представи проблем Косова и као питање угрожености хришћанства, јер СПЦ не може, како каже, сама то да ради.

Како је рекао, односи Србије са Ватиканом су оптерећени нашим односима са Хрватском, али да се треба издићи изнад тога. „Јасно је какве примедбе имамо на понашање у Другом светском рату, али такве примедбе на папу и католичку цркву имају и други који су били жртве у том рату, а та њихова улога је до данас проблематична и испитује се“.

Министар се осврнуо и на честе коментаре у медијима да папа никада није изразио жељу да дође у Србију и пред камерама показао документ у коме се отправник послова Ватикана у јануару 2016. године обратио тадашњем председнику Томиславу Николићу.

У документу се наводи да је папа прихватио позив Николића и да је предложени термин посете био 21. и 22. мај 2016. године. „Међутим, Николић се консултовао са Српском православном црквом после чега је посета папи отказана. То је веома лоше и штетно, јер се ми играмо са нашим националним интересима. Уважавам све разлоге наше цркве, али долазак папе је у нашем интересу“, подвукао је Дачић.

Он је истакао да је неопходно да се наши званичници срећу са поглаваром католичке цркве.

„Харадинај, Тачи и остали иду код папе на сваких неколико месеци и траже признање Косова, а ми одбијамо да папа дође овде и да се заједно боримо за наше интересе“, казао је Дачић.
(Петак, 06.  јул 2018. Танјуг)

*    *    *    *    *

———

7.7.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

7 replies »

 1. ИСТИНА СЕ ЗНА ЧЕТНИЧКИ ВОЈВОДА МОМЧИЛО ЂУЈИЋ ИЗ ВАСОЈЕВИЋА ЈЕ СВЕ РЕКАО ЗА НАС КОЈИ СМО ЧЕТНИЧКИ ПОТОМЦИ ТО ЈЕ АМАНЕТ ЈЕДИНО СЕ ВЛАДИКА АРТЕМИЈЕ И ЕРП И КОСОВСКА МЕТОХИЈСКА У ПРОГОНОНСТВУ БОРИ ПРОТИВ екунизма ДОК СУ ДРУГЕ ТЗВ ВЛАДИКЕ САГЛАСНЕ ДА ТАЈ нечастви ДОДЂЕ У СРБИЈУ ЈЕДИНО СУ СРБИ УБИЈАНИ У ТОЈ тзв ндх ЗНАМ ЦЕЛИ фашистички СВЕТ ИХ ЈЕ ПРИЗНАО КО ГОД ПОЗИВА ДА СУ чифути УБИЈАНИ КАКО ОБЈАШЊАВАЈУ ШТО ЈЕ анте павелића жена БИЛА чифуткиња ПА славко кватерник ЈЕ ИСТО ТАКО чифут ДОСТА ЈЕ ВИШЕ ЛАЖИ О СТРАДАЊУ чифута ЈЕДИНО СУ СРБИ УБИЈАНИ ДОБРО РЕЧЕ СТОЈКО У КОМЕНТАРУ СССС

  Свиђа ми се

 2. Они што су доведени од страних вођа и постављени да раде што се им каже, нису народни ваљда нам је јасно они су већ вековима припремани претипкавани за овај нечасни посао! Народ има суверенитет с тим и право на одлучивање, изволимо господарима зла рећи да нам нису потребни, и да нећемо играти игру с њима, захвалимо се им и окренимо се себи! Ко су они који продају србску дедовину? Ко их је овластио? Да ли ико поставља то питање? Исто тако и долазак вође џелатије и србског страдања, нема право да се спусти на земљу натопљену крвљу под њиховом заставом, а дачић ако жели може и сви комплетно с парламентом да иду у ватикан и нека тамо остану! Нико их неће тражити! Сретан им пут!

  Свиђа ми се

 3. U kontekstu bilo kakva zborenja o ovom satancicu ne stavljati slike one Bozje Jagnjadi- Djecice, satanski mucenih, klanih i maljevanih od strane
  satanohrvata, kojih je i ovaj satancic pripadnikom- Duse Djecice time se u nemir uvode… A crkva, tamo neka!, odavno je samo „crkva“, nikako Crkva, te je red da je njen gazda posjeti…
  Iste ove hrvatosatane su i Fikretu Jelic- Bunic satanskom ognju predale: zime 1991. Nju, Njenog Muza Ivana- Srbina od Knina, Jelica- i njihove dvoje Muske Djecice zapalili u Njihovu Stanu u centru zagreba, ulica vlaska- a Ivanu ( cemu i ovo ovdje!?), Dusi Njegovoj vjecna moja molitva za oprost: stade izmedju mene i hrvatosatane- pistolj satane mi na celu: „Ne!“- i danas mi odzvanja to Ivanovo… Boze, cuvaj ih, mucenicku porodicu…

  Свиђа ми се

 4. dacic i odgovornost? koje godine bese prozvan koferce? a koja je sad godina?
  a sto se tice istorijske odgovornosti vatikana za ustaske zlocine, pa ja ne znam da li su crkvenjaci koji su isli u vatikan i ljubili papi ruku bili svesni da kazemo tog krajnjeg prozelitizma, ili im je neko prethodno isprao mozgove? na kraju ta ekumena i ssc – pa, od toga moze da bude nesto samo ako zapadni globalizam prevlada istocni, kinesko-rusko-azijski, da kazemo… nema od tog posla nista, a mi ne znam koliko puta treba da budemo kaznjeni da bi shvatli da smo mnogo mali za kariku izmedju istoga i zapada, moramo se prikloniti ILI Istoku ili Zapadu

  Свиђа ми се

 5. ОДГОВОР ИВИЦИ ДАЧИЋУ ЈА НЕ ПРИЗНАЈЕМ ТВОГ папу јеретика А ДРЖАВА СРБИЈА НА ЖАЛОСТ НЕ ПОСТОЈИ ОД СМРТИ ЦАР ДУШАНОВЕ 20 / 12 1355 НИЈЕ ЛИ ТО ДАНАС СКРАЋЕНА СРБИЈА БЕЗ СРБСКЕ БОСНЕ СРБСКЕ ХЕРЦЕГОВИНЕ УСКОЧКЕ КРАЈИНЕ ЈУЖНЕ И СТАРЕ СРБИЈЕ И ПРОШИРЕНЕ ЦРНЕ ГОРЕ И СРБСКЕ ПРЕСТОНИЦЕ СКАДРА ГЛАВНОГ ГРАДА СРБА ОСНОВАНОГ 493 ГОДИНЕ ? СА ВЕРОМ У БОГА ЗА КРАЉА И ОТАЏБИНУ СССС

  Свиђа ми се