АКТУЕЛНО

Република Српска: Парастос за више од 3.500 Срба убијених у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату (фото, видео)


Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је данас у Братунцу да ће се заложити да парламент Српске поништи и одбаци срамни извјештај Владе Републике Српске од прије неколико године, који је писао Британац Педи Ешдаун и његова служба, а кориштен је у Хагу да би се пресуђивало Србима.

фото: РТРС

Додик, који присуствује помену српским жртвама страдалим у средњем Подрињу, истакао је да ће позвати представнике свих политичких партија да то учине. Он је упитао зашто данас у Братунцу нема британског, њемачког или америчког амбасадора на мјесту гдје је српска бол, гдје се сјећају на страдање цивила, жена, дјеце, стараца, који су побијени на својим огњиштима.

Предсједник Српске је истакао да се они, који су погинули овдје, нису борили за БиХ него за Републику Српску, те да нису вјеровали да ће се правда дијелити у Сарајеву. Према његовим ријечима, ниједан Србин овдје није страдао зато што је босански Србин већ што је Србин.
„Наша историја је страдалничка, историја у којој је за нас Србе стратешки намијењено да будемо подијељени, па су нам смислили причу како постоје босански, косовски, србијански Срби“, истакао је Додик.

Он је истакао да су Срби наивно вјеровали да ће Суд осудити Насера Орића за злочине који су овдје почињени.

Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић истакла је да ово важан дан када се сви сјећају трагедија које су задесиле српски народ у прошлости. Она је захвалила свима који су се данас окупили у Братунцу, подсјетила на страдање које су задесиле народ на овом простору, те напоменула да се овдје показало да жртве немају исти третман.

Министар одбране Србије Александар Вулин рекао је да су Срби и данас сами, јер нема никог да разумије бол.
„Сами смо деценије након масакра, злочина и зла. Сами са црним марамама мајки Братунца“, истакао је Вулин, који је изасланик предсједника Србије Александар Вучић. Према његовим ријечима, сваког јула од Срба праве народ који стално мора да се извињава.
Вулин је од српског народа затражио да не заборави и да се сјећа своје боли, јер „зато што је заборавио Брод на Дрини дочекао је Братунац, зато што је заборавио Јасеновац, дочекала га је `Олуја`“.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић рекао је да су данас овде окупили да одају почаст онима који су страдали на бранику земље која је историјски интересантна за српске непријатеље још од Првог свјетског рата. Он је подсјетио на страдање Срба у протеклим ратовима на простору Подриња, те истакао да младе генерације треба да знају шта се дешавало на овим просторима.

Начелник општине Братунца Недељко Млађеновић најавио је да је за наредну годину планирана изградња централног спомен обиљежја на улазу у Братунац. Млађеновић је подсјетио на злочине који су се догодили у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату у којем су страдали цивили, жене и дјеца.
„Због тога се сваке године састајемо да одамо почаст свим страдалим“, истакао је Млађеновић.

У Братунцу је данас служен парастос за више од 3.500 Срба из средњег Подриња побијених у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату.

Додик: У БиХ нема правде за Србе

Додик је рекао да је у средњем Подрињу током посљедњег рата страдало више од 3.500 Срба, а да нема одговорности и казне за починиоце.

„Нема казне за починиоце, али има него снажног игнорисања међународног фактора и настојања да се одржи стереотип који је овдје већ раније пласиран да се генерално говори само о српској кривици“, рекао је Додик новинарима у Братунцу, гдје присуствује помену за више од 3.500 Срба из средњег Подриња убијених током протеклог рата.

Он каже да срамне казне за тројицу Бошњака, припадника такозване Армије БиХ, који су неколико сати малтретирали и силовали десетогодишњу дјевојчицу српске националности 1993. године у Сарајеву, говори да у БиХ нема правде за Србе и да БиХ није земља за Србе.

„Ми смо овдје силом Дејтонског споразума, спремни да поштујемо овај споразум и његове одређене одредбе, али исто тако, свјесни смо илузије које покушавају да изграде овдје у лику БиХ, на штету Срба и српског народа“, рекао је Додик.

Предсједник Српске је позвао присутне да се поново окупе и помогну у рјешавању нагомиланих проблема.

Додик је рекао да је Влада Републике Српске у овај крај уложила значајна средства, јер жели да га оживи са становишта свих функција – јавних и других.

„Страдање остаје као наша бол, као мјесто које ће вјечито у колективној свијести нашег народа бити упамћено, али исто тако морамо се окренути животу. Најбоља захваност за жртве које су дате јесте успјешно друштво и то је однос према погинулим и страдалим у протеклом рату“, рекао је Додик.

Званичници Републике Српске и Србије, бројне делегације и представници организација проистеклих из посљедњег одбрамбено-отаџбинског рата присуствовали су у Братунцу помену за више од 3.500 страдалих Срба из средњег Подриња убијених током протеклог рата.

Помен се даје свим српским жртвама из средњег Подриња у одбрамбено-отаџбинском рату, а организује се у знак сјећања на страдање Срба на Петровдан 1992. године у селима око Сребренице и Братунца, када је убијено 69 и заробљено 22 војника и цивила, од којих нико није преживио.

Обиљежавање страдања Срба у средњем Подрињу организује Одбор Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова.

Цвијановић: Страдање у Подрињу треба да држи Србе будним

Цвијановићева је нагласила да је важно изражавати поштовање према свим жртвама, али и његовати културу сјећања.

„Култура сјећања мора да постоји у оквиру институција, колективитета и сваког појединца у Републици Српској, јер на основу тога можемо да разумијемо шта је било и куда се крећемо у будућности“, рекла је Цвијановићева новинарима у Братунцу, гдје је присуствовала помену за више од 3.500 Срба из средњег Подриња убијених током протеклог рата.

Она је истакла да је власт у Српској опредјељена за изградњу боље Републике Сропске која ће бити стабилнија и све јача из дана у дан, знајући колико је жртава поднијетио у свим крајевима.

Цвијановићева је указала да су злочини почињени над Србима у средњем Подрињу остали некажњени што постаје матрица када се говори о правди или достизању правде, истине и санкција у оквиру БиХ.

„Налажост, то нису једини примјери, али ако говоримо о страдању 3.500 људи и о томе да су починиоци ових тешких злодјела остали нетакнути од међународног и правосуђа у БиХ, то треба да нас држи будним и тријезним и врло свјесним онога што је било и на који начин треба да се крећемо у наредном периоду и тражити да све наше генерације разумију са чим смо били суочени и да избјегну све замке овог типа“, рекла је Цвијановићева.

Братунац- Помен за 3.500 српских жртава средњег Подриња 

Одавању почасти српским жртвама средњег Подриња присуствовали су предсједник Српске Милорад Додик, премијерка Српске Жељка Цвијановић, министар рада и борачко-инвалидске заштите Миленко Савановић, делегација Народне скупштине, министар одбране Србије Александар Вулин као изасланик предсједника Србије Александра Вучић. амбасадор Руске Федерације у БиХ Петар Иванцов, изасланик српског члана Предсједништва БиХ Миленко Ристић, делегација српских представника у заједничким институцијама БиХ, предсједник БОРС-а Миломир Савчић и бројне друге делегације.

Након парастоса, званичници и бројне делегације положили су вијенце код централног Спомен-крста на братуначком гробљу и одали почаст настрадалим Србима у Средњем Подрињу. Вијенце су положили предсједник Српске Милорад Додик, изасланик предсједника Србије Александар Вулин, делегација Владе Српске са премијерком Жељком Цвијановић на челу и делегација Народне скупштине Српске.

Цвијеће су положили и руски амбасадор Петар Иванцов, изасланик српског члана Предсједништва БиХ Миленко Ристић, делегација Срба у институцијама на нивоу БиХ, делегација Трећег пјешадијског /Република Српска пука/ Оружаних снага БиХ, делегације удружења – борачке организације, породица несталих, заробљених и погинулих, ветерана, логораша Републике Српске, те делегације општина из регије Бирач и борачких организација из ове регије.

Прије полагања цвијећа служен је парастос за 3.267 српских цивила и бораца из Средњег Подриња који су погинули у посљедњем рату у БиХ.

Након одавања почасти страдалима и парастоса на братуначком гробљу, програм обиљежавања српског страдања наставља се обраћањем значиника у братуначком Дому културе, а потом приказивањем документарног филма „Сузе анђела“, који говори о убиству 12-годишњег српског дјечака Слободана Стојановића из Каменице код Зворника, кога је 1992. године на свиреп начин убила Елфета Весели, којој се суди у Суду БиХ.

Помен се даје свим српским жртвама из средњег Подриња у одбрамбено-отаџбинском рату, а организује се у знак сјећања на страдање Срба на Петровдан 1992. године у селима око Сребренице и Братунца, када је убијено 69 и заробљено 22 војника и цивила, од којих нико није преживио.

Од 22 нестала српска цивила и војника 10 још није пронађено, а остали су случајно откривени и ексхумирани 2011. године на Залазју, приликом тражења настрадалих Бошњака и након годину су идентификовани и достојно сахрањени на Петровдан 2012. године.

На Петровдан 1992. године муслиманске јединице из Сребренице напале су српска села Залазје, Биљачу, Сасе и Загоне убијајући све што су стигли, пљачакајући и палећи српску имовину.

Тако су наставили реализацију свог плана етничког чишћења започетог у априлу те године, по којем су уништавали све што је српско, да би трагове постојања Срба на овим просторима потпуно затрли јер, осим убијања и прогона становништва и уништавања имовине, уништавали су и српска гробља и богомоље, што говори какав су план имали.

Обиљежавање страдања Срба у средњем Подрињу организовао је Одбор Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова.

ИЗВОР: РТРС

————-

7.7.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић