АКТУЕЛНО

Прекинута акција спасавања: Спасено четири тајландска дечака, сутра још осам и њихов тренер (ВИДЕО)


У спасавање укључени и тајландска војска и полиција

„Акција спасавања биће прекинута током ноћи и наставиће се за 10-20 сати, јер смо потрошили сав кисеоник“, изјавио је шеф заједничког командног центра који координира спасавање Наронгсак Осатанакорн и додао да су прво изведени најздравији дечаци.

„Не знамо када ће бити следећа операција. За негде између 10 и 20 часова, али не више од 20. Морамо да проценимо све факторе“, рекао је он.

Наронгсак Осатанакорн је додао да боце са кисеоником треба да се врате и да је данашњи прогрес био „веома успешан“.

Ројтерс је првобитно, позивајући се на високо позиционираног члана медицинског спасилачког тима, јавио да је шест дечака изашло из поплављене пећине на Тајланду, али је потом објавио исправку да су из пећине извучена четири дечака, који су одведени у болницу.

ИЗВОР: ВЕСТИ

***

Већина светских, познатих медијских кућа преносила је спасавање УЖИВО

***

АКЦИЈА СПАСАВАЊА ДЕЧАКА ИЗ ПЕЋИНЕ У ТАЈЛАНДУ

За за целу операцију биће потребно два до три дана.

„Дечаци ће из пећине да излазе један по један. За то ће бити потребно два до три дана“, рекао је Чалонгаао Чајакорн из кризног штаба који управља спасилачком акцијом.

Према последњим информацијама дечаци и њихов тренер налазе се четири километра далеко од излаза, од којег их деле готово у потпуности потопљени канали.

У операцији спасавања, која је почела јутрос у пет часова, учествује тринаест страних и пет тајландских ронилаца. По двојица ће бити у пратњи сваког дечака. За извлачење сваког дечака из пећине потребно је око 11 часова.

Спасиоци су прво стигли до дечака и учили их основама роњења. Овај вид спасавања је велики ризик пошто многи од дечака не знају да пливају и могли би да се успаниче.

Најопаснији део пута који деца у пратњи ронилаца треба да пређу јесте уски пролаз на 1,7 километара од места на којем су пронађена деца.

Вођа спасилачке мисије објаснио је да ће, када прођу ову црну тачку, деца бити мање од једног километра од дела пећине у којем су спасиоци поставили базни камп. Одатле ц́е морати да прођу још скоро два километра, али најопаснији део ц́е бити иза њих.

Фото: Printscreen/ Twitter

Велики је изазов и да се рони у мутној води, где је нулта видљивост, где је простор ограничен и где је немогуће пратити време роњења, рекли су раније ове недеље агенцији Франс прес професионални рониоци.

Лекари су проценили да дечаци могу да издрже спасилачку акцију. Поред физичке припреме и кратке обуке, психичка припрема је важна за успех мисије.

„Упућени су у операцију и спремни су да буду евакуисани и да се суоче са ризицима“, рекао је данас Наронгсак Осотанакорн који управља кризним штабом.

ИЗВОР: Курир.рс/ Beta-AFP

——–

8.7.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

1 reply »