АКТУЕЛНО

За пола године у Србији нестало 471 дете: Државо, реагуј док није касно!


У Србији је од јануара до јуна ове године пријављен нестанак чак 471 детета. Током 2017. тај број је био троструко већи: 1.334 пријаве, од чега осморо деце до данас није пронађено.

фото: илустрација

Међу несталима је и Барбара Витез, девојчица из Сенте којој се након што је наводно упала у реку, крајем 2016, губи сваки траг. Забрињавајући подаци, према речима Игора Јурића, оца брутално убијене девојчице Тијане Јурић, аларм су за друштво које мора да се пробуди како би активније и брже реаговало.

– Прошле године је Фондација „Тијана Јурић“ покренула Регистар несталих особа у Србији. Покренули смо и кампању Нестали не смеју бити невидљиви. Циљ је да укажемо на проблеме, да се проналажење те деце убрза, да спречимо грешке које су се некада дешавале, због којих су нека деца, као што је и моја Тијана, изгубили животе. Неадекватним реаговањем изгубили смо најдрагоценије – децу. Не смемо да заборављамо пропусте и правимо се да се то није догодило, већ да на њима учимо. Жеља ми је да свест о тој теми подигнемо на виши ниво – рекао је за „Вести“ Игор Јурић.

Како је објаснио, Регистар несталих је направљен како би они за којима се трага били видљиви ширим народним масама јер подаци и фотографије, осим полицији, ником другом нису доступни. Он сматра да би велики корак у проналажењу нестале деце било увођење чајлд алерта, система који постоји у 12 европских земаља и који се покреће кад постоји реална процена да је дете у опасности.

– Фондација заступа став да оваквим приступом подацима о несталим особама, који није отворен, јавност не може да се укључи у потрагу и допринесе проналаску несталих, пре свега малолетника. Сигуран сам да би уз веће алармирање јавности, многи случајеви били решени пре трагичног исхода. Тренутно имамо 16 особа чије су се породице самоиницијативно јавиле, међутим, веома је важно да се укључи и Министарство унутрашњих послова тако што ће нам дати и осталу евиденцију, да бисмо све случајеве имали на једном месту. Тада ће цела прича добити још дубљи смисао и знаћемо ко су особе за којима треба да трагамо – рекао је Јурић.

Полицијски саветник Управе криминалистичке полиције Министарства унутрашњих послова Срђан Илић за медије је истакао да су МУП Србије и Фондација Тијана Јурић на истом задатку, а то је унапређење процедуре поступања према малолетним лицима и трагање за истима.

Свирепи злочини

За тешке злочине над децом на 40 година затвора осуђени су Драган Николић Чомбе (52), који је брутално убио Тамару Ивановић (13) у новембру 2005. у Падинској Скели, затим Малиша Јефтовић, који је своју трогодишњу пасторку Катарину Јанковић силовао и претукао на смрт у јулу 2005. у Звездарској шуми. И Драган Ђурић из Сурчина, који је у ноћи између 25. и 26. јула 2014. године отео, силовао и убио 15-годишњу Тијану Јурић из Суботице осуђен је максималном казном.

Доживотна робија и даље на чекању

Прошле године Фондација „Тијана Јурић“ покренула је петицију како би се у Србији увела доживотна казна затвора за убице и силоватеље деце и трудница, без могућности помиловања. Више од 160.000 грађана је потписом подржало ову идеју, али до измене Кривичног законика још није дошло.
– Искрено се надам да ће наш предлог ускоро да се нађе у скупштинској процедури. Што више времена чекамо, то више шанси стварамо за бруталне убице да поново почине тешке злочине. Србија мора да мења закон, зато што нам сада деца страдају највише у региону и у Европи. Зато што убице наше деце мисле да им не можемо ништа. Доживотна робија је потребна да бисмо се изборили за живот – рекао је Јурић.

ИЗВОР: А. Вучићевић – ВЕСТИ

———-

8.7.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

1 reply »

  1. smrtna kazna,kakva dozivotna?! Zar takvu zver od coveka jos do kraja zivota cuvati,maziti i paziti a sve i da ne bude gladan i nezbrinut lekarski,za take je jedino resenje kazna smrcu.

    Свиђа ми се