АКТУЕЛНО

АЛБАНСКИ УПАД У СРПСКА СЕЛА НА КОСОВУ: Маскирани специјалци наоружани дугим цевима претресају српске куће у Горњем Кусцу!


ШИЛОВО/ГЊИЛАНЕ – Маскирани припадници косовске полиције наоружани дугим цевима рано јутрос, са десетак џипова, блокирали су куће у Горњем Кусцу.

Јаке снаге косовске полиције упале су јутрос у два српска села у Косовском Поморављу где врше претрес неколико српских кућа и установа. Према првим информацијама, блокиране су куће начелника Косовско поморавског округа Радована Стојковића и директора огранка Националне службе за запошљавање Јована Денића у Горњем Кусцу код Гњилана и у току је претрес, јавља РТВ Пулс из Шилова.

Позивајући се на изјаве мештана Пулс јавља да се јутрос, око шест часова, у селу појавило најмање десет полицијских џипова са тридесетак маскираних полицајаца наоружаних дугим цевима.

Специјална полиција се налази и испред Културно просветног центра „Божидар Митровић Шандор“ у Шилову где су и просторије начелника округа и службе за запошљавање. Јутрoс је извршен и претрес више кућа бивших припадника Косовско безбедносних снага (КБС) српске националности који су, недавно, напустили ту службу.

„Косовска“ полиција, илустрација

Косовска полиција потврдила да је ухапсила пет људи код Гњилана

Косовска полиција потврдила је данас да је у региону Гњилана ухапсила пет људи због делатности против уставног поретка и безбедности Косова. Како се наводи, акција је спроведена на неколико локација, јавља Бета. „Полиција Косова преко овог службеног саопштења, у циљу праведног информисања јавног мњења демантује неке српске медије/портале који изјављују да се спроводи полицијска операција против бивших припадника Косовских снага безбедности и објашњавамо да су то само неки наводи или спекулације поменутих медија“, наводи се у саопштењу. Косовска полиција је навела да гарантује свим грађанима да се њене активности заснивају на „Уставу и законима“ и најавила да ће операција бити настављена у координацији са правосуђем.

Према првим информацијама, у јутрошњој акцији косовске специјалне полиције у Шилову приведен је и Ненад Стојановић (44), по занимању аутомеханичар, запослен при Војсци Србије у Врању. Како Пулс незванично сазнаје, Стојановић је ухапшен јер је наводно вршио притисак на српске припаднике Косовско безбедносних снага (КБС) да напусте ту службу.

ИЗВОР: rtvpuls.com

фото: rtvpuls.com

ПРИШТИНА, ГЊИЛАНЕ, 10.јул – Током јутрошње операције косовске специјалне полиције у региону Гњилана данас је ухапшено пет особа које се сумњиче да су деловали против уставног поретка и безбедности Косова, наводи се у саопштењу полиције достављеном нашој телевизији, али се не наводе имена приведених лица.

Како Пулс сазнаје у јутрошњој акцији приведени су начелник Косовско поморавског округа Радован Стојковић и директор филијале Националне службе за запошљавање у Гњилану Јован Денић. Ухапшен је и Ненад Стојановић (1974), по занимању аутомеханичар, запослен при Војсци Србије у Врању, јер је, како сазнајемо, наводно вршио притисак на српске припаднике Косовско безбедносних снага (КБС) да напусте ту службу. Само у Горњем Кусцу је до недавно радило педестак припадника КБС-а српске националности, од којих су готово сви недавно напустили посао.

Незваничнио сазнајемо да су међу петоро ухапшених и Александар и Предраг Ђорђевић из села Беривојце у општини Косовска Каменица.

Акција маскираних косовских полицајаца наоружаних дугим цевима узмемирила је грађане Косовког Поморавља. Уобичајене гужве у ово доба дана заменио је тек по који аутомобил који прође кроз село Шилово, које је једно од највећих српских села гњиланске општине у којима је смештен и Дом здравља, Комерцијална банка, дом културе, телевизија и друге институције без којих је опстанак Срба у овом делу Косова и Метохије незамислив. Људи су забринути и са зебњом очекују крај претреса службених просторија Округа и Службе за запошљавање који је завршен у 10 часова и 30 минута.

ИЗВОР: rtvpuls.com

БРАЋА ЂОРЂЕВИЋ ИЗ КАМЕНИЦЕ ПУШТЕНИ ПОСЛЕ САСЛУШАЊА У ПОЛИЦИЈИ

БЕРИВОЈЦЕ/КОСОВСКА КАМЕНИЦА, 10.јул – Браћа Александар и Предраг Ђорђевић из села Беривојце у Косовској Каменици, које је јутрос привела косовска полиција, пуштени су на слободу нешто после 12 часова, након што су дали изјаве у полицијској станици у Каменици.

„Били смо осумњичени да смо подривали уставни поредак Косова и претили српским припадницима Косовских безбедносних снага. Ми смо то демантовали, а они нису пронашли ништа што би нас теретило, тако да смо пуштени кућама“, каже за Пулс Александар Ђорђевић и додаје да су се према њему и брату Предрагу полицајци приликом саслушања односили коректно.

Александар каже, међутим, да је упад косовских специјалаца у кућу, током раних јутарњих часова, личио на прави акциони филм.

„Тридесетак припадника специјалне полиције и пет – шест истражитеља извршили су претрес куће и направили преметачину, однесевши двадесетак предмека: компјутер, телефоне, чак и хемијске оловке са знаком Републике Србије“, каже Александар.

СВА ПЕТОРИЦА УХАПШЕНИХ СРБА ПУШТЕНИ НА СЛОБОДУ

ШИЛОВО, 10.јул – Мештанин села Шилова Ненад Стојановић који је запослен при Војсци Србије у Врању као аутомеханичар, пуштен је данас око 13 часова на слободу, након што је дао изјаву истражним органима у Приштини, сазнаје Пулс.

„Терете ме за тешка кривична дела и тврде сам ја, наводно, бранио младићима из Косовског Поморавља да се придуже Косовским безбедносним снагама, што сам негирао“, каже видно узрујан Ненад, који је поново са својом породицом.

Претходно су после саслушања у каменичкој полицији ослобођена и браћа Александар и Предраг Ђорђевић из села Беривојца.

На слободи су и начелник Косовско поморавског округа Радован Стојковић и дирекрор филијале Националне службе за запошљавање у Гњилану Јован Денић, потврдио је за Пулс адвокат Василије Арсић.

МАТИ ПРИВЕДЕНОГ: ПРОБУДИЛЕ СУ НАС ЧИЗМЕ У ВРАТИМА

ШИЛОВО-ГЊИЛАНЕ, 10. јул – Неколико сати после пуштања на слободу јутрос ухапшених Срба из Косовског Поморавља, стање у Шилову и Горњем Кусцу се нормализује. Породице којима је извршен претрес кућа сабирају утиске о изненадном упаду полиције у њихова домаћинства.
Међу њима је и Ненад Стојановић из Шилова. Посетили смо његову породицу одмах после одласка полиције из села.

Мајка ухапшеног Ненада, Гроздана Стојановић, прича нам да су сви спавали када су их у пет ујутру пробудили ударци чизмама у врата и упад полиције у собе. Када су улетели код деце, каже Гроздана, молила сам да их не дирају. Деца су плакала, нагло разбуђена и уплашена.
„Немој синко, имате и ви породицу, немојте децу“, молила их је Гроздана.
А онда је, каже, дошао, најтежи тренутак.

„Један маскирани полицајац је гурнуо цев детету у уста и претио му пиштољем. Немојте, молила сам. Велике су то муке биле“, прича Ненадова мајка.
Желела је да јој кажу шта се догодило, зашто су упали у кућу, препали породицу и ухапсили њеног сина. Одговор није добила. Није знала ни где, ни зашто га одводе.

„Никада никоме ништа лоше није урадио, мрава није згазио“, говори.
Показује нам да је по кући све разбацано, испретресано. Каже да су упали и у собу њеног болесног супруга, нису му дозволили да устане.

Брат ухапшеног Ненада Стојановића, Бора, био је напољу када је полиција упала у двориште.
„Ушли су у пет јутрос. Питао сам их: шта тражите овде? То је наш проблем“, одговорили су ми.
„Изађите“, плашите децу“, рекао сам.

Имали су налог за претрес. И за хапшење. Бора никако није могао да схвати зашто му одводе брата.
„Породица, комшије, пријатељи, сви смо под великим стресом. Деца највише. Не надамо се ничем добром“, прича Бора.

Први комшија и близак рођак, др Давид Стојановић, покушао је да сазна зашто је полиција дошла.
„Препознали су ме. Знам албански па смо мало проговорили. Рекли су да су дошли службено и да нигде не могу да идем док траје акција“, каже др Стојановић.

Прича нам да је породица била видно узнемирена, деца уплакана, а у кући хаос.
„Морао сам и као лекар да интервенишем код најстарије девојчице,“ објашњава.

На улици у Шилову неуобичајен мук. Има људи, разговарају међусобно, али сви утучени, тихи. Срећемо Драгутина Стојановића. Из Коретишта је. Хоће да прича. Каже да је послом дошао у Шилово.

„Тешко је бити Србин данас у Косовском Поморављу. Сви знамо каква је безбедност. Осећа се страх. Треба наставити живот овде. Плашим се за децу. Нема перспективе“, каже тужно Драгутин и улази у свој ауто.

Осим Ненада Стојановића из Шилова, у јутрошњој акцији Косовске полиције ухапшени су због сумње да су деловали против уставног поретка и безбедности Косова, па после саслушања пуштени: начелник Косовско-поморавског округа Радован Стојковић, директор филијале Националне службе за запошљавање у Гњилану Јован Денић, као и Александар и Предраг Ђорђевић из Беривојца у косовско-каменичкој општини.

Новинарка: Рушка Шипетић/rtvpuls.com

————-

10.7.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

1 reply »

Хвала за коментар. Ваш коментар ће бити видљив након "модерације". Коментари који садрже претеће, увредљиве и вулгарне изразе неће бити објављени...

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.