АКТУЕЛНО

Грчки медији извештавају о протеривању двојице руских дипломата из земље – Москва ће реципрочно реаговати


Грчке власти саопштиле су да су двојица руских дипломата добила статус персоне нон грата, као и да је још двојици забрањен улазак у земљу, преноси лист „Катимерини“.

Новине прецизирају да се мере односе на „незаконите радње против националне сигурности“ и „служе као одговор на илегалне радње на грчкој територији, што представља мешање у унутрашње послове Грчке“.

Међу оптужбама против дипломата су „покушаји прикупљања и ширења информација, као и подмићивања државних службеника“.

„Иницијатива Атине није случајна, већ је одговор на координисану акцију дипломата како би проширили руски утицај у Грчкој, али и утицали на одлуку власти по питању додељивања новог имена Македоније“, наводи лист и додаје да се пре свега ова одлука односи на конкретне дипломате, а не на однос Грчке према Русији.

Истовремено, наглашено је да Грчка жели да одржи добре односе са Русијом, да промовише пријатељство између два народа, сарадњу влада и цивилног друштва. Међутим, према изворима, то се може учинити само на основу реципроцитета и узајамном поштовању суверенитета и независности две земље.

Атина је увек била нарочито опрезна у грчко-руским односима, на пример у случају „Скрипаљ“, када Грчка није следила примере других западних држава које су протерале руске дипломате, подсећа „Катимерини“.

Москва ће реципрочно реаговати на протеривање руских дипломата из Грчке

Москва ће реципрочно одговорити на протеривање руских дипломата од стране Грчке, саопштило је Министарство спољних послова Русије.


Оделење је нагласило да таква реакција на такве радње представља утврђену праксу.

Данас је грчки „Катимерини“ објавио да Атина протерује двојицу руских дипломата и забрањује улазак у земљу за још два „због илегалних акција против националне сигурности“.

Наводи се да су мере које је предузела Атина одговор на „уплитање у унутрашње послове Грчке“. Истовремено, наглашено је да Грчка жели да одржи добре односе са Русијом и промовише пријатељство између два народа. Међутим, према изворима, то се може учинити само на основу реципроцитета и узајамном поштовању суверенитета и независности две земље.

Наводи се да се одлука Атине односи „искључиво на акције ова четири човека, а не на свеукупо добар однос Грчке и Русије“.

ИЗВОР: ВОСТОК

———–

11.7.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић