АКТУЕЛНО

Синдикати Азотаре захтевају састанак са Брнабић и Вучићем (видео)


ПАНЧЕВО – Синдикати ХИП Азотаре најавили су захтев за састанак са премијером Аном Брнабић и председником Александром Вучићем како би разговарали о другачијем решењу за ову фабрику. Министарство привреде затражило је увођење стечаја и продају предузећа из стечаја, али без запослених за које се припрема социјални програм. Синдикати мисле да је то крај Азотаре, јер нема гаранција да ће евентуални нови власник поново покренути производњу минералних ђубрива.

фото: РТВ

Азотара је усвајањем УППР-а регулисала питање старих дугова од којих је био највећи онај према Србијагасу, а почеле су и инвестиције у фабрици, А онда изненада стиже захтев из Министарства привреде за увођење стечаја и отпуштање свих запослених уз социјал програм у висини 300 евра по години стажа.

Александар Божић, председник Синдиката сменских радника „Азотаре“ каже: „Не видимо логику да се фабрика која је једина права фабрика ђубрива у држави гаси, а инвестиција је равна једногодишњем пословном губитку“.

Таква одлука им је предочена и прекјуче у Министарству привреде, уз тврдњу да „Азотара“ прави губитке. Сви су збуњени, јер је до скора директор „Србијагаса“ Душан Бајатовић износио тврдње да је фабрика самоодржива и да производња расте. Запослени тврде да немају праве податке о пословање.

Петар Нанумовић, Председник синдиката „Независност“ иситче:

„Никада нисмо имали праве информације. Једни кажу једно, други друго. Шта је нама било битно као синдикатима? Да „Азотара“ ради, да људи раде, да имамо плате, и то је све било успешно. И сада „Азотара“ ради. Показало смо да може да ради“.

Договорено је да се сва три синдиката обрате премијерки и председнику Србије с молбом за састанак.

 Градиша Живановић, председник Самосталног синдиката „Азотаре“напомиње:

„Тражићемо да видимо могућност да ова фабрика остане да ради, јер ипак 1.000 запослених ту ради и 1.000 породица се храни од ове фабрике“.

Проблем је у томе што је синдикатима речено у Министарству привреде да након продаје из стечаја купац неће морати да оргaнизује производњу, а оваквог расплета неки су се прибојавали још пре неку годину када је Србијагас на име старих дугова преузео азотарину луку на Дунаву, а за производне погоне никако није могао да буде пронађен стратешки партнер.

ИЗВОР: РТВ

———-

11.7.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић