Видео

Видовдански протест у Београду: КиМ је Србија! Нема референдума, нема предаје! (видео)


11. јул 2018. КМ Новине

др Јована Стојковић током обраћања окупљенима на Видовданском протесту

Скуп је почео у 18:00 а организатори процењују да се окупило око 6 хиљада људи. Више говорника се обратило народу и заједнички су упућене поруке властима да никакав споразум који значи признање независности окупиране српске покрајине, као ни експлцитно признање, никако не долазе у обзир и да народ то неће прихватити. Због тога су се говорници успротивили идеји о референдуму о Косову и Метохији, јер нема потребе организовати било какав референдум о ономе што Устав Србије јасно прописује а то је да су Косово и Метохија неотуђиви део Србије.

На почетку протеста, испред организатора, окупљенима се обратио Дамањан Кнежевић, који је председнику Србије поручио: „Александре Вучићу, немаш ти моћ у својим рукама да преговараш у наше име. И будеш ли нас посрамио једним потписом, са овог места ти поручујемо да ћеш имати стотине и стотине хиљада грађана широм Србије и да ће то бити твој крај”, што су окупљени громогласним аплаузом и покличима поздравили.

Затим је говорио ратни ветеран са Косова и Метохије Томислав Рачић, учесник битке на Кошарама, који је на почетку позвао српски народ да напокон „сви заједно станемо под један барјак”. Он је додао да ветерани желе да остваре она права која су сви остали ветерани у земљама у окружењу до сада остварили, па чак и терористи из редова шиптарских сепаратиста. На крају је додао да је „свима нама доста више овога. Косово је Србија и не може да буде ништа друго. Не смемо да пристанемо ни на какве друге споразуме јер нас штити Резолуција 1244 и морамо остати верни томе јер зато смо се сви ми борили доле  и зато су наша браћа гинула. Никакав референдум не може да се распише јер нико нема права да одлучује о Косову, ни ми који смо ратовали за њега, ни председник, ни премијер. Косово је Србија и ту нема никакве друге приче.”На крају његовог обраћања окупљени су почели да скандирају Не дамо Косово! Не дамо Косово!…”Затим је, представљен као „наш витез из Норвешке”, говорио Кристиан Каш, који је службовао на Косову и Метохији као официр НАТО пакта за медије, због чега се неколико година касније, видевши шта се у ствари дешава, покајао и јавно затражио извињење од српског народа, због чега је покренуо и сајт „Извини, Србијо”⇗ 

Кристиан је рекао да је ово био тренутак када је Вучић оценио да је добра прилика за преговоре о Косову и да таквог тренутка нема. Да никада не треба дати Косово и да о томе нема преговора. Он је такође скренуо пажњу на чињеницу да се паралелно намеће и агенда о мужеложницима и сродним неприродним навикама, што такође долази из истог центра.

„Уколико Вучић потпише овај споразум о Косову, онда ћете бити затрпани свим тим ‘европским вредностима’. Да ли то желите?”, упитао је Кристиан, на шта се чуло масовно „НЕ” и скандирање против геј парада и њихове агресивне агенде. 

„Ја сам радио за НАТО, али кажем вам – реците НЕ НАТО пакту, чувајте суверенитет Републике Србије! Ја носим мајицу ‘Нема предаје’. То важи и за вас – Нема предаје!” – поручио је Каш окупљенима али и целом српском народу.

Након њега окупљенима се обратила се др Јована Стојковић испред иницијативе за необавезну вакцинацију и организатора Видовданског протеста. Честитајући празник Видовдан „када све изађе на видело”, Јована је рекла да се обраћа„ономе коме је Косовски мит, бајка а пузање пред непријатељем реалност, ономе који свакодневно крши Устав и који га помиње само када треба себи да сачува власт, ономе који дозвољава да се наша деца третирају као заморчићи и робови мултинационалних компанија, ономе ко штити права хомосексуалаца а одузима права родитељима…”
Окупљени су њено обраћање накратко прекинули спортским поздравом „Вучићу, педеру”, „Вучићу, педеру”…

Др Стојковић је затим навела да се „не сме ни по коју цену Шиптарима дати столица у Уједињеним нацијама, да се прекине Бриселски дијалог и да се поништи све потписано након доношења Резолуције 1244 као и да се прекину сви преговори са албанском страном док су њихови преговарачи особе са потернице МУП-а Србије или особе осумњичене за тешке ратне злочине над Србима. Она је такође рекла да Влада Србије треба да распише референдум за улазак или неулазак у Европску унију, а не у вези Косова и Метохије као и да се укине закон о обавезној вакцинацији деце, да се укине било какво институционално уцењивање на основу вакциналног статуса деце приликом финансијске помоћи и да се забрани хомосексуална пропаганда малолетницима”, што је наишло на опште одушевљење и подршку окупљених који су у овом тренутку већ увелико покисли од кише која је почела да пада недуго по почетку протеста.

Немања Петровић из иницијативе „Нема предаје – Косово и Метохија”обратио се последњи, речима: „Браћо и сестре, тешко је, видите и сами. Али је на нама овде да се боримо. Кажу ‘нема вас пуно’ али док је и последњег Србина који не признаје (отимање) Косова и Метохије, није касно! Неће нас спречити ни зима, ни кише, ни лета, а камоли Александар Вучић или Ана Брнабић која је пре неколико дана отворено прекршила Устав Србије рекавши да је Косово било Србија“, на шта се из масе проломило: „Уаааа! Издаја, издаја…”, а онда су сви заједно почели да скандирају „Косово је срце Србије”

Настављајући обраћање, Петровић је рекао да „нисмо ми ни режимска ни било чија опозиција, ми смо народ!”, што је такође прихваћено здушним одобраваањем.

„Најављују референдум. Који бре референдум?! Нема референдума када су у питању Косово и Метохија. Ми смо овде да бранимо Устав ове земље, а Устав ове земље јасно каже да су Косово и Метохија део Србије. А када дође време, будите сигурни да ће сви они који говоре супротно бити похапшени, али их неће хапсити ни жути, ни црвени, ни плави, ни овакви ни онакви, хапсиће их народ” – поручио је Петровић окупљенима који су цео његов говор испратили гласним одобравањем.

Затим су окупљени позвани, како је и најављено, да крену у протестну шетњу до Председништва, али је пре тога др Стојковић још једном узела реч како би поменула Оливера Ивановића. „Како нас је ова власт зајахала, тако нас има све мање” – рекла је она. Затим је поздравила и пружила подршку Николи Алексићу који је неколико дана испред Скупштине штрајковао глађу са захтевом да војска и полиција ухапсе председника Србије Александра Вучића како би му било суђено због издаје Косова и Метохије.

Говорећи о Алексићу, назвала га је „храбрим витезом који се бори и борио се против сваког зла и издаје у овој земљи. Шта смо ми дочекали – да у рођеној земљи морамо штрајковати глађу да би се поштовао Устав”.

Колона је кренула до председништва и Владе републике Србије. Током шетње, окупљенима се обратио и уредник портала„Србин.инфо“⇗ Дејан Петар Златановић.

„Пошаљимо прво јасну поруку свима који ће да издају земљу Србију: Ко потпише, њега убише! Jасна порука свим издајницима, ма како се звали. Александре Вучићу, рекао си да нема решења за Косово и Метохију које је добро за Србију. Ако нема, после твојих 8 година владавине – склони се” – поручио је Златановић.

Организатори су затим покушали да предају захтеве са протеста Александру Вучићу „који се хвали да ради 25сати дневно па смо се надали да 18 часова неће бити касно за њега“… О томе како је тај покушај протекао као и детаље са овог протеста који је завршен скупом и групним фотографисањем испред Патријаршије због њеног пружања подршке у издаји Косова и Метохије, погледајте у видео снимку испод.

Извор: КМ Новине 

 

___________________

Повезано: Саша Касаловић на Видовданском протесту: Морате да разумете – Косово се данас брани овде, у Београду!

3 replies »

  1. Sledeci put sto ilada i ne pmeraj se do kraja do ispunjenja zahteva! Uostalom i ovaj sto se sam naziva predsednikom i on je isto radio a posle je pokrao izbore zasta postoje materijalni dokazi!!!!

    Свиђа ми се