АКТУЕЛНО

Закон скида злочинца Аћифа, спомен-обележја борцима UÇK/ОВК?


Када од јесени буде почео и практично да се примењује у Скупштини Србије усвојени Закон о ратним меморијалима, спомен-плоча Аћифу Хаџиахметовићу, познатијем као Аћиф-ефендија или Аћиф Бљута, који је у центру Новог Пазара, у августу 2012. године, поставило Бошњачко национално веће на челу са Сулејманом Угљанином, могла би бити милом или силом уклоњена до краја ове године.

Споменик ратном злочинцу Аћиф ефендији у Новом Пазару

Исту судбину требало би да доживе и спомен-обележја борцима UÇK/ОВК-а у Прешеву и Бујановцу, али и сви споменици сарадницима фашистичких окупатора и квислинзима који су последњих година и деценија подизани и у другим деловима Србије.

Споменик борцима терористичке УЋК у центру Прешева

Мада су неки медији бомбастичним насловима најавили скоро рушење спомен-плоче Аћифу Хаџиахметовићу, Срби у Новом Пазару не верују да ће злогласни ратни градоначелник (1941-1945) бити и уклоњен из центра града.

– Ми смо имали најаве највиших челника државе да ће Аћиф-ефендија, доказани фашиста и сарадник Хитлера, бити одмах уклоњен, прошло је скоро шест година, а он је још тамо где га је Сулејман Угљанин поставио. Очекујем да држава коначно почне да ради свој посао, али очекујем и отпор и провокације једног дела Бошњака који подржавају концепт Велике Албаније за коју се Хаџиахметовић борио – истиче др Добросав Никодиновић, председник Удружења Рас у Новом Пазару.

Што се тиче оних који су спорну спомен-плочу поставили (челници БНВ и СДА) за сада се не оглашавају и углавном, кратко одговарајући да не желе да дају изјаве за српске медије.

За сада нема ни реакција из „штаба“ бившег муфтије, а сада посланика у Скупштини Србије Муамера Зукорлића који је једно време такође величао Аћиф-ефендију и организовао неколико „похода на Хаџет“ где су послератне комунистичке власти без суђења, због сарадње са окупатором, стрељале Аћифа-Хаџиахметовића и његове најближе сараднике.

„Бранио Пазар од четника“

Део Бошњака на челу са Сулејманом Угљанином тврди да је Аћиф-ефендија „одбранио Нови Пазар од четника“, да је бошњачки јунак и да му Бошњаци дугују велику захвалност. Покренута је и иницијатива за Аћифову рехабилитацију која годинама стоји у овдашњем Вишем суду. Неки Бошњаци, међутим, тврде да је Аћиф био немилосрдан и према Бошњацима и да је стрељао на десетине муслимана неистомишљеника у Новом Пазару који се нису слагали са његовом политиком албанизације.

Хитлер га одликовао

Потпредседник Владе Србије и лидер СДПС Расим Љајић сматра да спомен-плочу Аћифу Хаџиахметовићу треба уклонити и да је није требало ни постављати.
– Има људи који мисле да је он ослободилац и спасилац, али је истина да је он био сарадник окупатора. Истим аршинима се морају мерити сви сарадници окупатора, сви квислинзи, четници и усташе. Ствар је ту проста, то није питање закона већ пре свега питање свести и интерпретације историје на начин каква она јесте. Наравно, оваква ствар може да се политизује, али то не води никуда. Чињенице су неумитне. Против сам сваке рехабилитације сарадника окупатора – истиче Љајић и наглашава да је Аћиф-ефендија добио орден од Хитлера.

ИЗВОР: ВЕСТИ

***

Ко је био Аћиф

– Председник општине Нови Пазар током Другог светског рата
– Основао је албанску фашистичку организацију „Бали-комбатар”
– Почетком окупације постао је командант муслиманских јединица Новог Пазара. Учествовао је у стварању велике Албаније и у убиствима више хиљада припадника краљеве војске у отаџбини и партизана
– Због заслуга за организовање рашких муслимана и борбе против антифашистичких снага добио је од фашистичке Немачке Орден Гвозденог крста 2. реда
– Након ослобађања Новог Пазара од стране партизана, у новембру 1944. године, побегао је и предао се у Ђаковици
– Спроведен је у Нови Пазар, где је јавно стрељан 21. јануара 1945. године због убиства 7.000 Срба

***

ПОВЕЗАНО:

*СВИ МИНИСТРИ ПРОТИВ УГЉАНИНА: Влада уклања Аћифову таблу

*НОВИ СКАНДАЛ: Аћиф-ефендија међу знаменитим Бошњацима у Новом Пазару! (ВИДЕО)

*АЛЕКСЕЈЕВ- ВУКОТИЋ: „Аћиф Ефендија. Коме је потребна ревизија историје?“

*Драган Милашиновић: Расим Љајић, српски добровољци и Ханџар дивизија

*Драган Милашиновић: Аћиф-ефендија и поруке похода на „Хаџет“

*ОТВОРЕНИ СЕПАРАТИЗАМ ПОСЛАНИКА НАРОДНЕ СКУПШТИНЕ СРБИЈЕ (!?!) СУЛЕЈМАНА УГЉАНИНА: „Бошњаци из Србије и Црне горе ударили темељ аутономије `Санџака`“

*НЕКА НЕКО КАЖЕ „ВЕЧНОМ МИНИСТРУ“ ДА ЈЕ ТО РАШКА ОБЛАСТ: Љајић – „Без мене би у Санџаку била џамахирија“!

*Владимир Фролов: „SJENIČKA DEKLARACIJA“ – век после

——————-

11.7.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић