АКТУЕЛНО

МУСТАФИЋ: МОРАЛНА ОБАВЕЗА ДА СЕ ОДА ПОЧАСТ БРУТАЛНО УБИЈЕНИМ ЉУДИМА


ФОТО: СРНА

СРЕБРЕНИЦА, 12. ЈУЛА /СРНА/ – Први пут парастосу настрадалим Србима на Петровдан 1992. године на Залазју код Сребренице данас је присуствовао један Бошњак-Ибран Мустафић, који је одао почаст настрадалима.

Мустафић је изјавио Срни да је прије три године хтио да дође, али га је полиција упозорила да то не чини због безбједносних разлога јер је дан раније у Поточарима нападнут тадашњи предсједник Владе Србије Александар Вучић.

„Имам моралну обавезу по Божијем и људском закону да одам почаст људима који су овдје били заробљени и након злостављања брутално убијени, а убили су их, нажалост, припадници мог народа“, рекао је Мустафић.

Мустафић је навео да је прије рата био предсједник извршног одбора у општини Сребреница, да је био „предсједник свих грађана и настојао да буде нормалан и заступа интересе свих грађана“.

„Мени рат није требао. Ја сам своју професионалну и политичку каријеру остварио прије рата и не треба да на правим каријеру на бројању костију. Нису ми потребни ни злочини ни геноцид, а одавде је након борби одведено живих седам или осам ратних заробљеника који су одвезени у Сребреницу у затвор“, навео је он.

Мустафић, који је о овоме писао и у својој књизи „Планирани хаос“, истакао је да је међу њима била и једна медицинска сестра и да су „они побијени на најбруталнији начин“.

Он је напоменуо да је на изборима 1990. године његова политичка партија /СДА/ добила око 800 гласова мање од њега, што говори да је за њега гласао одређен број људи српске националности.

Мустафић је рекао да се „због тога и људи који су овдје брутално побијени мимо свих Божијих, људских и ратних закона“ осјећа дужним да овдје дође и ода им почаст.

„Због чега то чиним? Овдје су људе убили злочинци из мог народа и све је то наставак злочина који су чињени на свим странама од почетка рата.
Моју породицу су 1995. године убили припадници мог народа који су и овдје чинили злочине“, појаснио је Мустафић.

Он је навео да починиоци злочина из свих народа још међусобно сарађују као браћа, а они који су губитници исти су на свим странама.

„Ја немам право истицати своје, а ниподаштавати туђе жртве и овдје сам дошао да одам почаст. Надам се да ће ме људи схватити јер ко не зна саосјећати у туђој боли не може говорити ни о својој“, поручио је Мустафић.

У селу Залазје код Сребренице данас је служен парастос код спомен-костурнице страдалима у два посљедња рата, прислужене су свијеће за 69 Срба убијених на данашњи дан 1992. године и положено цвијеће на спомен-обиљежје поводом обиљежавања 26 година oд великог српског страдања на подручју сребреничке општине.

ИЗВОР: СРНА

***

ФБР ДОДАТАК: 

***

СЛУЖЕН ПАРАСТОС СРБИМА ПОГИНУЛИМ НА ПЕТРОВДАН 1992. ГОДИНЕ

СРЕБРЕНИЦА, 12. ЈУЛА /СРНА/ – У селу Залазје код Сребренице данас је служен парастос код спомен-костурнице страдалима у два посљедња рата, прислужене су свијеће за 69 Срба убијених на данашњи дан 1992. године и положено цвијеће на спомен-обиљежје поводом обиљежавања 26 година oд великог српског страдања у сребреничкој општини.

ФОТО: СРНА

Цвијеће на спомен-обиљежје положили су изасланик предсједника Републике Српске Миладин Драгичевић, делегације Министарства рада и борачко-инвалидске заштите, Борачке организације и Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Републике Српске, Удружења логораша регије Бирач, Црвеног крста Републике Српске, општина Сребреница и Братунац, бројне општинске невладине организације проистекле из рата из општина средњег Подриња, те делегација Српске радикалне странке Србије и општинске страначке делегације.

Драгичевић је рекао да се данас, 26 година од страдања на Залазју, евоцирају успомене и одаје дужна почаст погинулима, у ишчекивању да ће починиоце злочина стићи правда.

„Овдје су Срби страдали у јуну 1943. године и на Петровдан 1993. године и нико за те злочине није одговарао, што злочинце охрабрује да несметано могу наставити чинити злочине“, рекао је Драгичевић.

Он je рекао да је јуче у Поточарима бошњачки члан Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић рекао да су побијени људи зато што су били Бошњаци, али није поменуо да су у бројним селима око Сребренице и Братунца и овдје на Залазју људи убијени само зато што су били Срби.

„Бол сваке мајке за дјететом је исти, свака суза је иста и зато све невине жртве треба да имају исти третман. Наставићемо да се боримо за правду и истину, одаваћемо почаст нашим погинулим и подсјећати се на њих, да се злочин не понови“, поручио је Драгичевић.

Помену је присуствовао и почаст жртвама одао предратни посланик у Скупштини БиХ из Сребренице Ибран Мустафић који је рекао да има моралну обавезу, према Божијем и људском закону, да ода почаст људима који су овдје убијени или заробљени, па злостављани и на звјерски начин убијени.

„Био сам посланик у Скупштини БиХ из ове општине прије рата и заступао сам све грађане. Овдје су људи побијени мимо свих закона и правила ратовања, а са некима сам ишао у школу. Нажалост, побили су их припадници мог народа који су 1995. године убили мог брата и фамилију, а непримјерено је да за те злочине нико није одговарао“, рекао је Мустафић.

Ово је први пут да је један Бошњак дошао да ода почаст српским жртвама на подручју сребреничке општине, гдје су масовни злочини почињени у више српских села.

Начелник општине Сребреница Младен Грујичић рекао је да је прошло 26 година од злочина у Залазју и да породице настрадалих четврт вијека траже истину и правду.

„Они који ту правду дијеле неће да чују наше захтјеве и доказе, јер не желе да признају и било кога осуде за злочине почињене над српским народом, упркос чињеницама и материјалним доказима који су им давно достављени“, оцијенио је Грујичић.

Он каже да је апсурдно да, ако неко каже да се није догодио геноцид у Сребреници, одмах добија хиљаде пријетњи и увреда, а српске жртве се негирају.

„Геноцид је почињен над српским народом Сребренице у селима Залазје, Ратковићи, Брежани, Подравање, Скелани и другима гдје су муслиманске снаге убијале и уништавале све што су стигле, па и српску стоку, што јасно говори о геноцидним намјерама, али за то још нико није одговарао. Не смијемо и нећемо одустати од борбе за правду и истину о српском страдању“, поручио је Грујичић.

Он је рекао да онај који је предводио злочинце у нападима и убиствима /Насер Орић/ сада поручује Србима – „ћераћемо се још“.

„И ми исто одговарамо, хоћемо се `ћерати`, али на законит начин. Морамо све капацитете ставити у функцију доказивања страдања српског народа и подсјећати на злочине, не ради угрожавања другог народа, него да бисмо сачували свој. Морамо да будемо упорни у тражењу правде и истине и никада нећемо одустати од инсистирања да треба да одговарају починиоци злочина над Србима у Залазју и другим селима око Сребренице“, поручио је Грујичић.

Драгици Лазаревић су прије 26 година на Залазју нестала два брата, а супруг јој је убијен.

„Сваки Петровдан дочекам плачући и потресем се као да су јуче настрадали. Колика је бол за несталима, још више боли неправда и негирање злочина јер нико није одговарао за мучења и свирепа убиства моје браће који су живи заробљени. Њихови посмртни остаци пронађени су случајно прије седам година“, прича ова жена, истичући да никада не треба одустати од борбе за истину и правду и да починиоци овог и свих злочина треба да одговарају.

Велики број новинарских екипа из БиХ и иностранства присуствовао је данашњем парастосу у Залазју.

Прије парастоса, чланови породица погинулих, саборци, борачке и општинске делегације Сребренице и Братунца положили су цвијеће на гробљу у Братунцу, гдје је сахрањен највећи број убијених, те на српским стратиштима у Биљачи и Сасама. 

За злочине над Србима у Подрињу нико није одговарао и слоган овогодишњих „Петровданских дана“ био је „26 година злочина без казне“. 

Чланови породица и представници борачких организација и организација породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила из Сребренице поново су данас изразили незадовољство радом Хашког трибунала, те Тужилаштва и Суда БиХ. 

Они су указали на то да још није нико процесуиран за бројне масакре и злочине које су муслиманске снаге из Сребренице починиле над Србима из ове општине у протеклом рату, убивши 474 српска цивила и војника, међу којима је било деветоро дјеце, 57 жена и 65 стараца од којих су више од половине масакрирали.

Служењем парастоса на Залазју завршен је 22. меморијални, хуманитарно-духовни и културно-спортски програм „Петровдански дани“ који је, поводом 26 година од страдања сребреничких Срба организовао Одбор за обиљежавање српског страдања Сребренице.

Тог трагичног Петровдана јаке муслиманске снаге из Сребренице под командом Насера Орића упале су у више српских села у сребреничкој и братуначкој општини убијајући, пљачкајући и палећи све што су стигле, настављајући систематско и планско етничко чишћење српских простора у сребреничкој општини, започето у априлу те године.

Осим 69 погинулих на Петровдан 1992. године, нестало је и заробљено још 22 Срба од којих се 10 још воде као нестали, а велики број је рањен.

Након мучења и злостављања у сребреничким логорима сви су убијени, а посмртне остатке њих 10 случајно је пронашао тим за тражење несталих из Тузле 10. јуна 2011. године у Залазју, приликом тражења муслиманских жртава.

Након више од годину дана, ти посмртни остаци су идентификовани и сахрањени 2012. године на Петровдан, два су пронађена и сахрањена раније, а за још 10 Срба несталих тог дана и даље се трага.

ИЗВОР: СРНА

ДРАГИЧЕВИЋ: У ЗАЛАЗЈУ СЕ ИСТОРИЈА СРПСКОГ СТРАДАЊА И ТУГЕ ПОНАВЉА

СРЕБРЕНИЦА, 12. ЈУЛА /СРНА/ – Миладин Драгичевић, изасланик предсједника Републике Српске Милорада Додика, рекао је да је на данашњи дан прије 26 година убијено 69 војника и цивила из мјеста Залазје гдје се историја страдања и туге понавља.

ФОТО: СРНА

„Овдје су Срби убијани и 14. јуна 1943.године када је у једном дану убијено 40 људи из 4 породице. Из једне породице убијено је 14 у једној десет и у двије по осам чланова. То се догодило јер су Срби вјеровали комшији муслиману Јусуфу Ђозићу који је дан прије покоља дошао и преварио народ рекавши да усташе неће дирати становништво, а сутрадан су дошли и побили све мјештане које су затекле у селу“, рекао је Драгичевић новинарима.

Он каже да се убијање од куће до куће и паљење поновило и 1992. године.

„Треба да долазимо, да се поклонимо сјенима погинулих, запалимо свијеће, положимо цвијеће и захвалимо за све што су дали Републику Српску“, поручио је Драгичевић.

Осврћући се на јучерашњи говор лидера СДА Бакира Изетбеговића у Поточарима који је рекао да су Бошњаке побили „зликовци, злочинци“, он је рекао да нису поменути злочини и жртве у српском народу као да није бол за сваким иста као да суза сваке мајке или сестре није иста, као да бол није иста и мора се гледати национални предзнак.

„Овдје смо да одамо почаст жртвама, да кажемо да ћемо чувати Републику Српску која је њихов залог и да их никада нећемо заборавити“, закључио је Драгичевић.

ИЗВОР: СРНА

***

ПОВЕЗАНО:

РАЗГОВОРИ О ИСТИНИ СУ ЗАПИСИ О СТРАДАЊУ СРБСКОГ НАРОДА И ЈОШ ЈЕДАН ДОПРИНОС РАСВЕТЉАВАЊУ ИСТИНЕ  ОНО О ЧЕМУ СЕ ЋУТИ ГОВОРИМО НА САВ ГЛАС – ОВОГ ПУТА САГОВОРНИК У СЕРИЈАЛУ КОЈИ СМО ПРИПРЕМИЛИ ЈЕ АЛЕКСАНДЕР ДОРИН, ШВАЈЦАРАЦ СРБСКОГ ПОРЕКЛА КОЈИ СЕ У ШВАЈЦАРСКОЈ И ШИРОМ СВЕТА И ДАНАС БОРИ СА НЕИСТИНАМА КОЈЕ ГОВОРЕ И ПИШУ О СРБИМА… 

РАЗГОВОРИ О ИСТИНИ (9)

РАЗГОВОРИ О ИСТИНИ (8)

РАЗГОВОРИ О ИСТИНИ (7)

РАЗГОВОРИ О ИСТИНИ (6)

РАЗГОВОРИ О ИСТИНИ (5)

РАЗГОВОРИ О ИСТИНИ (4)

РАЗГОВОРИ О ИСТИНИ (3)

РАЗГОВОРИ О ИСТИНИ(2)

РАЗГОВОРИ О ИСТИНИ(1)

*SREBRENICA’ „FACE OFF“: REAL GENOCIDE- THE WEST DOESN’T WANT YOU TO KNOW ABOUT… (warning- very graphic material)

13.7.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

1 reply »

Хвала за коментар. Ваш коментар ће бити видљив након "модерације". Коментари који садрже претеће, увредљиве и вулгарне изразе неће бити објављени...

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.