АКТУЕЛНО

Славица Ђукић Дејановић: Завршена јавна расправа о Закону о родној равноправности


Јавна расправа о Нацрту закона о родној равноправности је завршена, а предложени законски акт на јесен ће се наћи у редовној скупштинској процедури, изјавила је данас министарка задужена за демографију и популациону политику Славица Ђукић Дејановић и изразила уверење да ће Закон бити усвојен до краја године.

Илустрација: freeimages.com

Она је навела да је предложени Закон прошао пет јавних расправа, а то што је било различитих мишљења и полемика, како каже, могло је само да допринесе квалитету законског акта.

“Било је могућности да цивилни сектор и академска заједница јавно учествују у дебатама уз могућност и писаних сугестија. Све је то узето у обзир и текст ће бити у парламенту већ током летњих месеци, а на јесен у процедури“, рекла је Ђукић Дејановић на трибини “Нестаје ли Србија – Популациона и демографска политика“.

Говорећи о мерама нове Стратегије за подстицај рађања, која се примењује од 1. јула ове године, Ђукић Дејановић је најавила да ће следеће седмице бити додељени уговори о додели бесповратних наменских средстава у износу од 500 милиона динара градоначелницима и председницима општина из 61 локалне самоуправе у Србији.

Како је рекла, та средства општине и градови мораће да троше искључиво у складу са пројектима са којима су конкурисали.

“Новац ће се трошити у складу са приоритетима, било да је речи о подршци старт-аповима и младим паровима који почињу да раде или за обнову и изградњу вртића. Суботица је, рецимо, тражила новац за обнову кухиње за предшколске установе која је направљена пре 30 година када је, како су навели, спремали 450 оброка дневно, а данас чак 12.000 за територију целе општине“, казала је министарка и додала да ће тај град добити 30 милиона динара.

Ђукић Дејановић је нагласила да је нова Стратегија подстицања рађања обогаћена новим сегментима као што су питања миграција и старењем и бригом о старима.

Према њеним речима у циљу подстицања рађања и поправљања демографске слике потребно радити на стимулативним мерама које се односе на економско снижавање цене родитељства, усклађивање рада и родитељства, едукацију о репродуктивном здрављу…

Министарка је напоменула да је у Србији сваког дана 107 становника мање, као и да нас у прошлој години било скоро 40.000 мање него 2016. године.

“Кад томе придодамо податак да годишње 16.000 младих оде из Србије и да у просеку имају 29 година, као и да је свака пета особа високообразована, остајемо не само без радног и фертилног , већ и интелектуалног потенцијала, то јесте наш велики проблем и не може нам бити лакше што тај проблем имају и високоразвијене земље“, истакла је Ђукић Дејановић.

На трибини “Нестаје ли Србија – Популациона и демографска политика“, коју је организовао недељник Време, учествовале су и извршна директора Асоцијације за сексуално и репродуктивно здравље Србије Драгана Стојановић, председница Удружења Шанса за родитељство Сандра Јовановић и члан Управног одбора удружења “Родитељ“ Драгана Соћанин.

ИЗВОР: РТВ

————

13.7.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

1 reply »

  1. Укините тв фарме и ријалити програме имаћете нормално становништво за рађање у будућности.

    Свиђа ми се