АКТУЕЛНО

„Џонсон и Џонсон“ мора да плати одштету због „оптужби за рак“


Амерички суд је наложио фармацеутско-козметичком гиганту, компанији „Џонсон и Џонсон“ (Ј&Ј), да плати 4,7 милијарди долара одштете за 22 жене које су тврдиле да су због употребе његових производа од пудера оболеле од рака јајника.

Порота је у америчкој савезној држави Мисури пресудила да компанија мора платити почетну накнаду од 550 милиона долара и 4,1 милијарду долара одштете, објавио је Би-Би-Си.

Током суђења, које је трајало шест недеља, жене и њихове породице сведочиле су да су оболеле од рака јајника након што су деценијама користиле пудер за бебе и остале производе од пудера.

Њихови адвокати тврде да су у компанији још од 1970. година знали да је њихов пудер загађен азбестом, али нису упозорили потрошаче о ризицима.

У компанији Ј&Ј су те тврдње одбацили, наглашавајући да њихови производи не садрже азбест и да не могу да проузрокују рак.

Из фармацеутског џина истицали су и да је неколико истраживања показало да је пудер сигуран, наглашавајући да је пресуда производ „у основи неправедног поступка“ и најавили жалбу.

Америчка агенција за храну и лекове (ФДА) наручила је истраживање разних узорака пудера, укључујући и онај компаније Ј&Ј.

Истраживање је спроведено од 2009. до 2010. године и азбест није пронађен ни у једном узроку, пише Би-Би-Си.

Тужилац је рекао суду у Мисурију да су ФДА и Ј&Ј користили погрешну методу испитивања.

Тренутно се против фармацеутског гиганта води девет хиљада судских поступака који се односе на његов познати пудер за бебе, подсећа Би-Би-Си.

ИЗВОР: РТС

——–

14.7.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић