АКТУЕЛНО

Како је пропала „Азотара” – За злоупотребе оптужена чак 51 особа по три спојене оптужнице у Специјалном суду


За злоупотребе са продајом регресираног ђубрива оптужена 51 особа. – Највећа штета настала је после поништене приватизације 2009, када је фабрику преузела држава

Судски процес за афере у панчевачкој „Азотари”, у којем је због злоупотреба приликом продаје регресираног минералног ђубрива оптужена чак 51 особа по три спојене оптужнице, један је од најобимнијих процеса икада поведених пред београдским Специјалним судом. После више од четири године, маратонски поступак у којем брани чак 60 адвоката у завршној је фази.

„Азотара” је приватизована у време власти Војислава Коштунице, али је продаја поништена 2009. године. Штетне одлуке, према оптужницама, настале су после приватизације, када је држава преузела ову фабрику.

Тужилаштво за организовани криминал је још 2013. године подигло прву оптужницу, најпре против 21 особе поводом продаје ђубрива у ХИП „Азотара Панчево”, супротно уредбама Владе Републике Србије од јула 2009. до августа 2011. године. Штета нанета „Азотари” процењује се на око 25 милиона евра. Прво на оптужници је име Саше Драгина, бившег министра пољопривреде, због злоупотребе службеног положаја.

Поред њега, оптужница је подигнута и против Радосава Вујачића, привременог заступника капитала и председника УО у ХИП „Азотара”, Милана Вељовића, директора ПКБ, Арсенија Катанића, директора ПД „Алекса Шантић”, Драгија Лазаревића, директора Института за крмно биље, Емине Чобански, директора ПД „Сунце” а. д., Верице Спасић, директора ПД „Инвеј” а. д., Љубомира Куљића, директора ПД „Млиностеп”, Драгана Танасковића, директора ПД „Тан трејд”, Драгана Митића, директора ПД „Агро форум” и „Агромедија”, Игора Сабоа, директора ПД „Агросеме инвест”, Вере Исаковић, директора ПД „Хем ко”, Гордана Марковића, директора ПД „Цитадела”, Алексе Обрадовића, директора ПД „Да кар евро”, Србољуба Жујовића, директора ПД „Србокоп”, Драгана Петровића, директора ПД „Млинко амос”, Драгана Вулина, директора ПД „Вулин комерц”, Вељка Радојевића, заменика директора ХИП „Азотара”, Звонимира Никезића, овлашћеног заступника „Цес Мекона”, и стручног консултанта, руководиоца и координатора консултантског тима ХИП „Азотара” д. о. о., Михајла Грујића, заменика директора у ХИП „Азотара”, Борислава Стојковића, директора ПД „Тера бо” и „Сектор 120”, због злоупотребе положаја одговорног лица.

Први део односи се на продају ђубрива у „Азотари” Панчево, ПКБ-у и „Алекси Шантићу”, а потом уступања ђубрива купцима који нису имали право на коришћење буџетских средстава намењених пољопривредним произвођачима. Тим делом оптужнице обухваћени су Драгин, Вујачић, Грујић, Никезић, Вељовић, Катанић, Чобански, Танасковић, Сабо и Исаковић. Сумња се да је продаја ђубрива на овај начин спроведена на иницијативу и по препоруци Драгина и Никезића, што су прихватили Вељовић и Катанић, док су Вујачић и Грујић нашли заинтересоване купце: ПД „Сунце”, „Тан трејд”, „Агро форум”, „Агросеме инвест” и „Хем ко”, који по уредби нису могли да буду корисници регреса. Куповином ђубрива од „Азотаре”, по ценама умањеним за висину регреса од 10.000 динара по тони преко ПКБ-а и ПД „Алекса Шантић”, предузећима „Сунце”, Хем ко”, „Тан трејд”, „Агрофорум” и „Агросеме инвест” прибављена је противправна имовинска корист у висини разлике у укупном износу од 258.460.700 динара, навело је тужилаштво.

Други део оптужнице односи се на продају 40.000 тона регресираног ђубрива преко Института за крмно биље. Институт је ово ђубриво добио као формални купац, а потом га је уступао привредним друштвима која нису могла да буду његови крајњи корисници по донетим уредбама и нису имала право на регрес при куповини. Из буџета је ХИП „Азотари” по основу продаје ђубрива преко Института за крмно биље исплаћен регрес од 289.324.750 динара а правим купцима, предузећима „Сунце”, „Инвеј”, „Тера бо”, „Млиностеп”, „Хем ко”, „Да кар евро”, „Цитадела” и „Србокоп” у истом износу прибављена противправна имовинска корист, закључило је тужилаштво.

Трећи део оптужнице односи се на продају ђубрива преко земљорадничких задруга које су, сходно уредбама, могле да буду корисници ових средстава. Међутим, и оне су се, као и Институт за крмно биље, ПКБ и „Алекса Шантић”, само формално појавиле као купци у ХИП „Азотара”, а ђубриво су стварно преузимала предузећа која нису могла да буду корисници.

Четврти део оптужнице односи се на продају 83.126 тона ђубрива у вредности од 2.038.110.020 динара, предузећима „Агрофорум”, „Сектор 120”, „Да кар евро” и „Вујадинић РМВ”. Због стечаја и блокада тих предузећа, „Азотара” не може да наплати доспела потраживања нити да реализује менице. Укупна висина неплаћених обавеза тих предузећа према „Азотари” износи 1.912.294.063 динара.

Оптужница је накнадно подигнута против председника Управног одбора Ветеринарског завода Драгана Ђурића, власника „Зекстре”, као и још шест особа. Једна оптужница терети још 24 особе због злоупотребе положаја одговорног лица и сумње да су оштетили државни буџет и „Азотару” за још 350 милиона динара.

Накнадну штету „Азотара” је претрпела и после одлуке да започне са трговином пшеницом, што је проузроковало губитак од 710 милиона динара у послу са житом позајмљеним од „Викторија групе”.

ИЗВОР: ПОЛИТИКЕ

***

ПОВЕЗАНО:

*Синдикати Азотаре захтевају састанак са Брнабић и Вучићем (видео)

***

15.7.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

Хвала за коментар. Ваш коментар ће бити видљив након "модерације". Коментари који садрже претеће, увредљиве и вулгарне изразе неће бити објављени...

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.