АКТУЕЛНО

Највећи привредни спор у историји Новог Сада се одужио, штета десетоструко увећана


Када је Апелациони суд у спору између АТП „Војводина“ и Новог Сада утврдио кривицу Града и висину надокнаде правоснажно пресудио на 14 милиона евра, локална власт се одлучила за ванредан правни лек и одлуком Врховног касационог суда намет је умањен на око четири милиона; уследиле су нове тужбе, а штета настала нефункционисањем нове Међумесне аутобуске станице је на последњим рочиштима од вештака процењена на 132 милиона евра.

Цео процес се раширио и поред основног спора, који је и пред судом у Стразбуру, у српском правосуђу се, у различитим фазама, одвија још пет процеса у вези са рашомонијадом насталом око изградње и рада новог саобраћајног здања.

Подсетимо, АТП „Војводина“, чији је 82-одстотни власник у то време био Илија Девић, са градом је уговорила изградњу нове међумесне станице, својим парама и на свом плацу, а обавеза Града је била да саобраћај са садашње станице, под управом ЈГСП, јавног предузећа за локални превоз путника, измести на нову.

Највећи привредни спор у историји Новог Сада

Након пола године, предузетник је обавезу испунио, Нови Сад није, а тадашња градоначелница, мада потписница уговора, није желела да потписано реализује. Апелациони суд је пресудио, а Касациони потом, свођењем надокнаде на, за размере случаја, безначајну своту, практично изиграо пресуду.

Уследиле су нове тужбе, цео поступак се одужио и траје већ 11 година. Прерастао је у највећи привредни спор у историји новосадског правосуђа.

Недавне пресуде из два спора иду у прилог новосадског предузећа у стечају и Илије Девића.

Осуђен за утају пореза, а био у претплати

У једном од пратећих спорова, Основно тужилаштво у Новом Саду је 2007. године Девића оптужило за утају 137 милиона динара неплаћањем пореза и доприноса, а првостепени суд 2010. године осудио на 14 месеци затвора.

Апелациони суд је поништио одлуку и спор вратио на почетак. Уследила су нова рочишта, да би недавно Виши суд у Новом Саду одбацио тужбу и предузетника ослободио одговорности.

Надлежност тужилаштва

Запрепашћују чињенице проистекле током процеса пред Вишим судом. Показало се да је Девић за неплаћање пореза дуговао тек 6,7 милиона динара (своту за коју се одговара само прекршајно), док је истовремено у плаћању ПДВ био у претплати 137 милиона динара.

Пореској управи је дао налог, што је пракса у раду великих предузећа, да изглади све преплате са обавезама. Произилази да је тужен за утају пореза, а био је у претплати преко 130 милиона динара.

Такође, АТП „Војводина“ је у време утужења била клијент Пореске управе за велике обвезнике и није била под надлежношћу новосадског тужилаштва. Тек касније, пребачена је у новосадску подружницу.

Споран упис хипотеке

Недавно је и Привредни апелациони суд по трећи пут вратио на први степен одлуку о одбијању стављања забране на продају сервиса уписаним као хипотеке за кредит АТП „Војводина“ од „Кредиагрикол“ банке.

На захтев кредитора, Наџорни одбор АТП „Војводина“ у стечају је донео одлуку о продаји објекта. Међутим, Девић, умешач у спору, оспорио је ваљаност хипотеке.

Прецизније, тврди да је објекат изграђен након склапања уговора и није могао бити предмет било какавог јемства.

Суд против суда

„Кредиагрикол“ банка, након што је пронашла начин да уради хипотекарну укњижбу, крајем јануара оглашава продају. Девић је почетком фебруара од Привредног суда у Новом Саду захтевао да стави забрану на продају сервиса док се спор не заврши.

Суд је захтев одбацио, апелациони случај вратио на поновно разматрање. Судија Цревар је по други пут одбио захтев за забрану отуђења, апелација поново поништава.

Исти судија и по трећи пут истоветно пресуђује, а Апелациони суд и по трећи пут одлуку укида и захтев враћа на разматрање. Захтев за забрану се по правилу доноси у року од месец дана, али у случају сервиса на новој станици прошло је пола године, а да коначна одлука није донета.

Тако још увек сервис од продаје штити само примедба у катастру о спору поводом хипотеке.

Сервис пожељан за бизнис

Поента је што је у објави огласа назначено да се сервис нуди за свега 2,5 милиона евра. Мала свота за најпрофитабилнији сегмент нове Међумесне аутобуске станице.

Само процењена надокнада од нефункционисања сервиса је према вештацима 62 милиона евра.

За четвртак 12. јули је била заказана лицитација, а документацију је откупила приватна фирма рођеног брата директора у „Кредиагрикол“ банци. Но, како је Апелациони суд по трећи пут поништио пресуду Привредног суда неколико дана раније, на лицитацији се није појавио ниједан купац.

Штета нарасла на 132 милиона евра

Тако је сада, једанаест година од почетка спора, кривица града неспорна. Процеси се воде око висине надокнаде, као и начина обештећења поверилаца предузећа у стечају.

Усвојени програм ревитализације предузећа, прихваћен од свих поверилаца, заснива се на ревитализацији фирме као целине. Издвајање било ког сегмента руши концепцију и изнуђује бројне додатне спорове.

У међувремену, сви спорови трају. Штета се стално увећава, последња процена вештака је на 132 милиона евра и расте сваким даном одуговлачења.

Случај је на листи 24 за које Европска унија, незадовољна радом правосуђа, тражи ново разматрање. Кривицу града нико не доводи у питање.

Тешко је у таквој ситуацији из судница очекивати вести повољне по Нови Сад и његове пореске обвезнике.

Аутор: Живан Лазић

ИЗВОР: 021.рс

—————-

16.7.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

Хвала за коментар. Ваш коментар ће бити видљив након "модерације". Коментари који садрже претеће, увредљиве и вулгарне изразе неће бити објављени...

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.