АКТУЕЛНО

Срби из Црне Горе преко амбасаде послали писмо Вучићу: Помагајте, нестаћемо!


Српски национални савет упутио је данас путем Амбасаде Србије у Подгорици писмо председнику Србије Александру Вучићу у којем истиче да је положај српског народа у Црној Гори готово неподношљив, истичући да без заштите Србије не могу опстати у тој држави, осим уз промену идентитета.

„Положај српског народа у Црној Гори је веома сложен и готово неподношљив. Све животне потребе српског народа условљене су променом идентитета. Српски народ у Црној Гори нема решен уставно-правни статус. Ускраћена су му многа давно стечена права“, наводи се у писму које је потписао председник Савета Момчило Вуксановић.

Као разлог што му се обраћају писмом, из Савета наводе затвореност државних институција, како Србије, тако и Црне Горе, према решавању идентитетских питања и опстанку српског народа на простору Црне Горе.

У писму се истиче да у државним институцијама у Црној Гори нема Срба нема, од месне заједнице до дипломатије, а да јавно декларисани Срби по правилу немају никакву могућност да своју и перспективу својих породица планирају у Црној Гори.

Из Савета наводе, између осталог, да су у образовним програмима у Црној Гори елиминисани садржаји везани за српску књижевност, културу, историју и историју умјетности, као и готово сви кадрови српске националности у тим институцијама.

Гасе се српске организације, нетрпељивост према цркви

„Српски језик, који је по подацима са последњег пописа матерњи језик највећег броја грађана у Црној Гори, у потпуности је преименован, а ћирилично писмо, иако по Уставу равноправно, има статус само дозвољеног, али не и равноправног и обавезујућег писма“, додаје се у писму.

У тексту се напомиње и да се исказује огромна нетрпељивост према Српској православној цркви у Црној Гори и да сваким даном тај притисак постаје све већи.

„Српски национални савет истиче да од Србије, као матичне државе, која је Уставом уређена као држава српског народа, траже бригу и подршку да у Црној Гори српски народ добије оно што му по Уставу, позитивном законодавству и познатим стандардима припада“, истиче СНС.

У писму Вучићу се наводи и да коалиција на власти у Црној Гори са мањинским народима диктира законска решења која српски народ доводе у понижавајући положај.

„Смишљеном изменом закона на штету српског народа и спором администрацијом гаси српске организације које раде на очувању српског националног, културног, језичког и верског идентитета, што се посебно односи на српске медије: Српске електронске новине, часопис „Српске новине“, Српски радио и Српску телевизију, које смо више од десет година, и први пут у Црној Гори, мукотрпно стварали да бисмо свој народ бранили од промовисаних фалсификата и неподношљивог медијског притиска“, наводе из Савета.

У писму се наводи и да црногорска власт намерно гаси Српску књижевну задругу у Црној Гори, најпродуктивнију издавачку делатност, која је у протеклих десетак година штампала готово три стотине наслова и више од 180.000 књига, искључиво у функцији очувања српског језика и ћириличног писма и која је за своје активности добила готово све књижевне награде на српском говорном подручју.

Асимилација Срба у Црногорце

„Припремајући се за предстојећи попис становништва, актуелној црногорској власти је веома важно да заустави активности српског народа, које недвосмислено сведоче о вишевековном српском идентитету на простору Црне Горе, и посебно да зауставе српске медије, који се већ сада својим садржајем квалитетно супротстављају очигледној антисрпској пропаганди у Црној Гори“, истиче се у писму Вучићу.

Српски национални савет сматра да је реч о државном пројекту „асимилације српског народа у националне Црногорце“.

„Подршка Владе Србије српском народу кроз куповину „Српске куће“ за научне, културне и медијске организације српског народа у Црној Гори није оправдала почетна очекивања, јер ни након две године није у функцији остваривања предвиђених активности и није приведена намени“, додаје се у писму.

У Савету сматрају да српски народ, без утицаја и подршке Србије, не може опстати у Црној Гори, осим уз промену идентитета.

„Србија има и право и обавезу да озбиљно води рачуна о више од 200.000 својих сународника, што до сада није био случај ни у назнакама. Стога Вас молимо, без обзира на Ваше бројне обавезе и проблеме, да питање статуса и опстанка српског народа у Црној Гори у што је могуће краћем времену узмете у разматрање“, наводи се у писму Савета.

ИЗВОР: ВЕСТИ/СРНА

***

ФБР ДОДАТАК: оригинал ПИСМО

——–

16.7.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

2 replies »

 1. Ово је чист спин.
  Писати ономе који пропагира протестантизам да спасава Србе је намештаљка и тежак безобразлук
  Можда да тај оде до џамије да се прекрсти у то име?

  Свиђа ми се

 2. Konacno da se neko ko jest Srbinom obrati na pravu adresu! U tu svrhu predlog: ima vas koliko ima- uskoro n i k ol i k o- i ima nas koliko ima- uskoro
  n i k o l i k o-, te: torbe na ledja- u tom
  poslu nema nam ravna, istorija kao uciteljica zivota!- i na SJEVEROISTOK! POZNACEMO se, bar za istoriju, po toponimima- kud ljepseg imena od SlavjanoSerbska…

  Свиђа ми се