АКТУЕЛНО

Посланици постављали питања Влади, највише о Косову


Народни посланици су на почетку седнице Скупштине Србије постављали питања Влади Србије, међу којима се издвојило питање Косова.

Посланик Ђорђе Вукадиновић сматра да би јавност у Србији требало да зна да је званични став Москве – да не признаје потписивање свеобухватног споразума о нормализацији односа са Приштином.

„У званичним разговорима са члановима делегације Покрета Срба са КиМ ‘Отаџбина’ послата је порука, за разлику од онога што се у овде широко публикује, да база преговора с Приштином може да буде само Резoлуција 1244 (савета безбедности УН), а да никави ‘свеобухватни споразуми’ и промене граница не долазе у обзир“, рекао је Вукадиновић у Парламенту.

Он је то навео постављајући питање Министарству спољних послова и генералном секретаријату председника да ли су упознати са таквим ставом руске Думе.

Вукадиновић је казао да јавност у Србији не зна ни шта су „црвене линије“ власти када је у питању дијалог Београда и Приштине који се води у Бриселу.

Он је поново упитао и председницу Скупштине Србије Мају Гојковић када ће бити заказана посебна седница о Косову и Метохији.

Моје прво питање иде на адресу Министарства за културу и информисање у Влади Србије. Реч је о притисцима на зрењанинску телевизију КТВ и њеног власника Даницу Радић.

Реч је о једној од малог броја ТВ станица у Србији које се колико-толико труде да објективно информишу и које дају шансу и власти и опозицији да изнесу своје ставове. Далеко од тога да је реч о некаквој опозиционој телевизији. Напротив. Али, многи од нас и вас овде, и са једне и са друге стране, гостовали смо у тим емисијама и знамо да су оне релативно избалансиране и објективне.

Госпођа Радић, власница и уредница те телевизије из Зрењанина рекла је да се на њу врши притисак да прода своју телевизију, односно да је тај захтев стигао од стране високог функционера владајуће странке и тренутног шефа БИА господина Гашића, мада не лично, већ индиректно, преко посредника из локалне градске власти.

То је веома лоше. У сваком случају, завређује и треба да буде испитано. Стога, очекујем од Министарства да ми одговори, односно да и само истражи чињенице у вези са тим случајем.

Ово је, рекао бих, индикативно, и представља увод у моје друго и главно питање за данас. Медијска сцена и медијски простор у Србији данас су толико затворени да сви ми, и старији и млађи, колико год да памтимо замерке које смо с разлогом могли имати на медијске слободе у ранијим временима, од оног једнопартијског и „једноумног“ система, преко деведесетих, до двехиљадитих година, морамо приметити и признати да никада стање у медијима није било горе него што је данас. На прсте једне руке можете да пребројите станице, и то локалне станице, које уопште дају било каквог простора опозицији.

Зашто је то тако, јесте посебна тема. Али мислим да је један од важнијих разлога оваквог медијског „затварања“ управо то да јавност у Србији не би сазнала неке чињенице које су, као што рекох, у вези са мојим наредним питањем.

 Јавност у Србији практично не зна, или је тек „на кашичицу“ обавештена о томе какав је став Руске Федерације и високих представника Думе по питању преговора и потенцијалног потписивања наводног „свеобухватног споразума“ са Приштином

Наиме, јавност у Србији практично не зна, или је тек „на кашичицу“ обавештена о томе какав је став Руске Федерације и високих представника Думе по питању преговора и потенцијалног потписивања наводног „свеобухватног споразума“ са Приштином.

У више наврата су у последње време, дискретно и дипломатски обазриво, али ипак довољно јасно, високи представници и руске Думе и руске владајуће странке послали поруку да став Москве донекле одудара од онога што се овде код нас обично широко публикује. Тај руски став је врло чврст и принципијелан по питању Косова и Метохије и гласи да Русија не одустаје од својих принципијелних позиција, а то је да база и разговора и евентуалних договора може бити само Резолуција 1244, и да никакви „свеобухватни споразуми“, никакве поделе,  „корекције граница“ и слично не долазе у обзир.

Они су тај свој став и прошле недеље поновили у разговору с делегацијом Срба са КиМ из покрета „Отаџбина“ и представника неких других организација, када су јасно нагласили подршку и приврженост Србији, али и приврженост Резолуцији 1244 и поштовању међународног права.

Они су тај свој став и прошле недеље поновили у разговору с делегацијом Срба са КиМ из покрета „Отаџбина“ и представника неких других организација, када су јасно нагласили подршку и приврженост Србији, али и приврженост Резолуцији 1244 и поштовању међународног права.

Зато моје друго питање иде на адресу Министарства спољних послова и генералног секретаријата председника Републике. Занима ме да ли су обавештени и да ли су упознати са овим јасним ставовима Руске федерације, прецизније руске Думе, и да ли је политика коју воде и преговори у које улазе у Бриселу са представницима Приштине усклађена са тим ставовима.

Ми смо пред ову нову рунду преговора имали прилику да се упознамо са тиме шта су „црвене линије“ Приштине. Врло јасно су то рекли њихови представници Тачи, Харадинај и остали. Но, ми, као што сам већ говорио, не знамо шта су „црвене линије“ наше власти. Па, ево, управо би ова порука, послата од стране највиших руских званичника у разговору с представницима Народног покрета „Отаџбина“, нашем државном врху могла да послужи као пример, илустрација или база тих „црвених линија“, за које ми не знамо да ли постоје – а плашим се да их ни нема.

И, коначно, моје треће питање иде на адресу председнице и руководства Скупштине. Интересује ме када ће бити заказана посебна седница скупштине на тему Косова и Метохије, јер сматрам да је апсолутно крајње време за то и јасно је да нема никаквог оправдања што таквог разговора овде, у Парламенту Србије, и даље нема.

Исто питање поставио је и посланик Народне странке Мирослав Алексић, који је затражио посебну седницу како би се јавности представило о чему се разговара у Бриселу и каква је палтформа председника Александра Вучића.

Посланица Двери Марија Јањушевић упитала је да ли је тачно да Одбор за спољне послове ЕУ припрема документ о сарадњи Србије и Косова, који би се завршио признањем.

Она је затражила одговор од председника да ли је тачно да је то прихватио још 2014. године приликом отварања преговора о чланству.

„То што сада покушава да своју велеиздају пребаци на грађане путем референдума је обичан кукавичлук јер се никада ни једна држава није одрекла 15 одсто своје територије“, рекла је Јањушевић.

Посланици су искористили своје право и постављали су питања о доступности институција особама са инвалидитетом, стечају Азотаре у Панчеву, о разлозима за неискоришћавање кредита добијених од страних банака због којих је плаћено 4,4 милиона евра, као и о стању у медијима, посебно због конкурса Министарства културе и информисања на којем је продукцијска кућа ГФЦ добила 3,5 милиона динарада иако је приложила нетачну документацију.

Посланик Народне странке Мирослав Алексић питао је председницу парламента Мају Гојковић када ће заказати посебну седницу скупштине на којој би се расправљало о Косову и Метохији и јавност упознала о чему Србија преговара у Бриселу и са плановима председника Републике.

Он је упитао шта је за Србију неприхватљиво решење и да ли се потписивање правно-обавезујућег споразума очекује до краја ове године.

„Грађани Србије се суочавају са тајним преговорима о својим националним интересима, о имовини и дужни сте по Уставу и закону да информишете грађане шта радите на очувању националних интереса, то морате да кажете јасно и гласно“, рекао је Алексић.

Он је подсетио да је председник Александар Вучић обећао да ће у марту, априлу, као грађани и посланици добити платформу за преговоре и предлог за решавање косовског проблема.

„Александар Вучић је рекао да се неће наставити разговори док се не открије ко је убио Оливера Ивановића. Преговори су настављени, а не зна се ко је учествовао у убиству“, предочио је Алексић.

Посланица Двери Марија Јањушевић питала је да ли је истина да Одбор за спољне послове Евопске уније припрема документ о сарадњи између Србије и државе Косово којим би Србија признала њену незавиност, као и да ли је тачно да је то Вучић прихватио још 2014. године.

Према њеним речима, кукавичлук је то што председник преко референдума жели да „пребаци велеиздају на грађане“.

У име покрета Доста је било питање је поставио Бранислав Михајловић о штрајку у једној од највећих фабрика азотних ђубрива у регион, Панчевачкој Азотари, наводећи да је за њу изнуђено решење стечај, чему се радници противе и оценио да је необично да сам власник – Србијагас своју фабрику уводи у стечај.

На дневном реду парламента су законски предлози о пресађивању људских органа и о људским ћелијама и ткивима, измене и допуне закона о психоактивним контролисаним супстанцама, као и одлуке о избору судија.

Лончар: Вучић ће инситирати да се реши случај Жута кућа

Златибор Лончар изјавио је да ће председник Србије Александар Вучић инсистирати да се реши случај трговине органима који се наводи у извештајима бившег посебног известиоца Савета Европе Дика Мартија познат као „жута кућа“.

„Ни у једном мометну нећмо одустати од тога, колико је то могуће да имамо утицаја на људе који ће да воде сутра тај поступак“, казао је Лончар у Скупштини Србије одговарајући на излагање шефице посланичке групе Покрет за спас Србије Санде Рашковић Ивић.

Лончар је казао да је према његовим сазањима и даље цео поступак у предистражној фази.

„Сигуран сам да то не може да се сакрије и да ће то изаћи на светлост дана шта је и како је рађено“, рекао је Лончар.

Санда Рашковић Ивић је говорећи о предложеним законима о пресађивању органа и људским ћелијама и ткивима, упитала да ли ће Вучић сутра затражити објашњење од Тачија и о случају „жута кућа“.

„Као што је Фројд рекао – ништа није случајно, па ће се ето сутра председник Александар Вучић састати са Хашимом Тачијем, који је по налазима Дика Мартија имао везе са трансплантацијом српских органа у ‘жутој кући’. Занима ме да ли ће Вучић поменути оно што се дешавало у ‘Жутој кући’ председнику Косова“, упитала је Санда Рашковић Ивић.

 

ИЗВОРИ: НСПМ, N1

————

18.7.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић