АКТУЕЛНО

У Великој Хочи обележено 20 година од великог злочина: Не зна се судбина 84 Срба


Парастосом испред споменика убијеним и киднапованим Србима у Великој Хочи је обележено двадесет година од њиховог киднаповања и убистава широм општине Ораховац. 

Парастос је служио игуман манастира Зочиште отац Стефан, а присуствовало  је стотинак Срба који су носили фотографије убијених.

Након парастоса положени су вијенци испред споменика, а координатор Удружења породица убијених и несталих  Милорад Трифуновић поручио је да нема напретка у идентификација посмртних остатака несталих .Он тражи од надлежних да се то промијени.

„Ми би хтели да се убрза расветљавање судбине несталих јер је то у интересу свих. Тражим да се расветли судбина 1564 особе, ту спадају Срби, Албанци и сви остали. Нама ће бити драго да се расветли судбина свих, не само Срба, већ свих оних који су нестали. Нека се расветли, нека се сазна, нека се посмртни остаци врате породицама“, рекао је Трифуновић.

У Дому културе одржана је и академија која је почела химном „Боже правде“ и минутом ћутања. Окупљенима се обратила Олгица Костић којој је киднаповано 17 чланова фамилије, међу којима су била и њена два рођена брата Теодор и Лазар.

„И након 20 година од када су насилно отргнути синови из мајчиног загрљаја, ми не знамо праву истину о њиховим судбинама, осим оне да је већина киднапованих из ’Ораховачке групе 1998.’, тако смо их назвали, односно њих 36 пронађено у масовним горбницама Малишево и Волујак 2005, рекла је она.

Помоћник директора Канцеларије за КиМ Петар Петковић казао је да је страдање Ораховчана парадигма страдања свих Срба на КиМ. По његовим ријечима ни 20 година након страдања, невине жртве и даље нијесу достојно сахрањене.

„Све се то десило у првој широкој организованој акцији Албанаца који су кренули да етнички чисте општину Ораховац. Тада је киднаповано и у логор одведено преко стотину Срба, а међу њима су била деца, жене и стари људи. Етнички су очишћена многа места попут Оптеруше и других села, а Ораховац је сведен на једну улицу и завладали су бол и туга. Влада Србије неће престати да инсистира да злочини буду расветљени“, рекао је Петковић. 

На страдање недужних српских цивила на подручју општине Ораховац присутне је подсетио и председник Привременог органа Општине Ораховац Јован Ђуричић.

„Посмртни остаци већине убијених пронађени су и сахрањени. И поред велике жалости што смо их изгубили, додатну тугу нам ствара и чињеница што нису сахрањени на својим завичајним гробљима. Као да је мало било што су киднаповали и поубијали недужне људе, потрудили су се да из кућа протерају и све њихове најмилије. Тако су сада осим Велике Хоче и горењег дела Ораховца, сва друга насеља, у којима су до 1999. живели Срби, етнички очишћења, појаснио је Ђуричић.

Овај скуп организовали су представници Удружења породица киднапованих и убијених Срба и Привременог органа општине Ораховац.

Од 1998. до 2000. године на територији општине Ораховац страдало је 84 Срба. Нико није одговарао за злочине.

 

ИЗВОР: ИН4С

———

18.7.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић