АКТУЕЛНО

Нови закон о пресађивању људских органа од Србије прави „ЖУТУ КУЋУ“?


Свака пунолетна особа се дефинише као потенцијални давалац, без њеног изричитог пристанка. Смањују се трошкови јер нема регистра. Ко неће да буде давалац треба то да изјави Управи за биомедицину. Новине: установа за обављање послова пресађивања органа и болница за даривање органа. Све то у складу с европском регулативом, тврди Лончар.

 

Министар здравља Златибор Лончар

Министар здравља Златибор Лончар изјавио је да ће се предлогом новог Закона о пресађивању људских органа и Закона о људским ћелијама и ткивима решити лоша пракса из прошлости, смањити листе чекања, јер се њима системски уређује област донирања органа, ћелија и ткива у складу са европском регулативом.

Лончар је образлажући предлог закона у парламенту, казао да је кључна новина закона о пресађивању људских органа, то што је поједностављен поступак пристанка, јер се свака пунолетна особа дефинише као потенцијални давалац*.

Он је казао да се на тај начин смањују трошкови, јер нема регистра с обзиром да давалац неће бити само онај ко се томе успротиви током живота, односно ако се томе није изричито успротивио родитељ, супружник, ванбрачни партнер или пунолетно дете умрлог.

Према Лончаревим речима, уколико неко не жели да буде давалац то треба да пријави усмено или писмено Управи за биомедицину, која је и надлежна за спровођење закона.

„Разлози за доношење овог закона садржани су у потреби да се област пресађивања органа системски потпуно уреди, односно да се утврде услови о постизању стандарда квалитета и безбедности људских органа за пресађивање и услова рада и начина организације здравственог система, како би се постигла висока заштита људског здравља“, рекао је Лончар.

Према његовим речима, предлогом закона се омогућава уважавање приоритетних интереса за очување живота и здравља, као и заштита основних људских права и достојанства даваоца и примаоца људских органа.

Он је навео да је ова област до сада била уређења Законом о трансплатацији, из 2009. године, који није у складу са европском регулативом, али и који је имао пропусте у уређивању ове области.

ИЗВОР: ХРОНОГРАФ

***

Скупштина расправља о близу 900 амандмана на предложене законе

Скупштина Србије данас наставља рад расправом о близу 900 амандмана на два закона из области здравства и закона о контролисаним психоактвним супстанцама.

На Предлог закона о пресађивању органа посланици су уложили 526 амандмана, а на Предлог закона о људским ћелијама и ткивима 265 амандмана.

На измене и допуне Закона о контролисаним психоактивним супстанцама стигла су 103 амандмана.

Владајућа коалиција, као и већина опозиционих посланика у расправи у начелу најавила је подршку, док се законима противе покрет Двери и Српска радикална странка.

Кључна новина Закона о пресађивању органа је та што је „поједностављен поступак пристанка, јер се свака пунолетна особа дефинише као потенцијални донор„.

ИЗВОР: БЕТА

***

БОШКО ОБРАДОВИЋ: Какво је то добровољно давање органа које је обавезно?!

***

ФБР КОМЕНТАР:

ОВАЈ ЗАКОН ЈЕ у ствари ЗАКОН О ОТИМАЊУ ОРГАНА ОД ГРАЂАНА СРБИЈЕ – то у стварности значи та „претпоставка сагласности“. ОВО нема баш никакве везе са СЛОБОДНИМ ИЗБОРОМ који нам ЈЕ ГАРАНТОВАН УСТАВОМ СРБИЈЕ. ОНАЈ КО НЕЋЕ да буде донатор мора дати ИЗЈАВУ Управи за биомедицину, док ће „контролу да ли је све урађено како треба“ радити само један инспектор?! 
Поштовани грађани ОКУПИРАНЕ Србије управо је у ненародној скупштини Србије на расправи закон о томе да смо сви ми сагласни да будемо магацин резервних делова за Глобалистан…
Знамо да је донатор или давалац органа* особа која добровољно даје своје органе за трансплантацију, СУПРОТНО ЈЕ ТОМЕ да се законски уводи слободно узимање органа од сваког грађанина Србије – „Свака пунолетна особа се дефинише као потенцијални давалац, без њеног изричитог пристанка“ (пише у Закону).

фото: архива из текста – извор СРПСКИ КОЛЕКТИВ

ПРЕДЛОЖЕНИ ЗАКОНИ – КО ЖЕЛИ ДА ПРОЧИТА

ПРЕДЛОГ ЗАКОНА О ЉУДСКИМ ЋЕЛИЈАМА И ТКИВИМА

ПРЕДЛОГ ЗАКОНА О ПРЕСАЂИВАЊУ ЉУДСКИХ ОРГАНА

***

***

***

https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fmarija.janjusevicnedic%2Fposts%2F10215184519220211&width=500

***

ПОВЕЗАНО:

*Слободан Антонић: Чија су наша тела – Уз обавезно вакцинисање, сада се уводи и обавезно донирање органа?

*ТРАНСПЛАНТАЦИЈА ОРГАНА – НАЈПРОФИТАБИЛНИЈИ МЕДИЦИНСКИ БИЗНИС

*Биљана Ђоровић: Постајемо резервни делови за Глобалистан

*ХАШКИ ТРИБУНАЛ ЈЕ ЗАТАШКАО „ТРГОВИНУ ОРГАНИМА“- ОРИГИНАЛНИ ДОКУМЕНТИ У НАСТАВКУ (фбр анализа и превод)

*(ПРО)ЗАПАДНИ ЗЛОЧИН 33: ЖУТА КУЋА- СРБСКИМ ТАОЦИМА ПУЦАНО У ГЛАВУ НА УЛАЗУ У „КЛИНИКУ“, Д. Марти

*Двери: Измене Закона о трансплантацији органа представљају ОПАСАН правни експеримент

19.7.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

3 replies »

 1. Поштујте Устав Државе Србије, државу Србију и грађане који су вас изабрали-управо због тога
  За сада, оставите еу на миру.

  Свиђа ми се

 2. Господине, округли сто да припремите учеснике из еу, па да чујемо, немојте да причате сам са собом. Рсправа да се поведе и то на ртс, у ударном термину такође да се омогући стручној јавности учешће, и отворену линију да народ пита!

  Свиђа ми се

 3. 19 07 2018

  ОДСТРЕЛ СВАКОГ ОД НАС ИЛИ МИР, БЕЗБЕДНОСТ И СЛОБОДА ЗА СВЕ

  Ово је позив на одстрел сваког држављанина Републике Србије где год он био!

  У вези с овим прочитајте петицију Народној скупштини:
  https://facebookreporter.org/2018/07/18/vucic-je-uzurpator-vlasti/

  Ако Народна скупштина не прихвати ту петицију онда Народни посланици из СНС, СПС и њихових коалиција чувају Вучића у страху да би изгубили посланичке привилегије ако би га по Уставу разрешили дужности.

  Према члановима 1-5 Устава држављани Републике Србије имају право да прогласе све њих да су изгубили легитимитет, да нису више народни посланици и да изаберу нове вршиоце дужност народних посланика који ће образовати нову РИК, расписати и спровести опште изборе. Војска и полиција су обавезне да то буде све изведено у миру и по Уставу и закону. Свакако да би најједноставније решење било, и најбоље за све, ако би они били разумни на челу с Александром Вучићем и учинили следеће без даљег одлагања:
  1. да Александар Вучић поднесе неопозиву оставку и трајно се повуче из јавног политичкоог живота,
  2. да Влада поднесе колективну неопозиву оставку,
  3. да Народна скупштина укине чланове 81-83 Закона о избору народних посланика,
  4 да Народна скупштина смени постојећу Републичку изборну комисију и изабере нову,
  5. да нова РИК среди бирачке спискове,
  6. да Народна скупштина распише и спроведе опште изборе по Уставу и закону,
  7. да Народна скупштина заврши конституисање нове Народне скупштине.

  Ако они то не учине без одлагања, онда остаје да од народа изабрани вршиоци дужности народних посланика то све спроведу као В.Д. Народна скупштина.

  Др Љубомир Т. Грујић
  Џона Кенедија 31/15, 11070 Београд

  Свиђа ми се