АКТУЕЛНО

Шабић: Нацрт закона о заштити податка о личности угрожава заштиту људских права


Нацрт закона о заштити података о личности, који је недавно на свом сајту објавило Министарство правде, игнорише примедбе из јавне расправе, а његово усвајање би озбиљно угрозило заштиту људских права, оценио је данас повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности Родољуб Шабић.

фото: Медија центар

Канцеларија Повереника је саопштила да „веома озбиљне разлоге за забринутост представља сама садржина закона, начин на који се он припрема и наводно води јавна расправа о њему“.

Шабић је најавио да ће у року утврђеним пословником доставити обимно мишљење о Нацрту закона и јавно га објавити, али је овом приликом указао да је „јасно да је реч о тексту који игнорише најважније примедбе, не само Повереника него и великог броја учесника у расправи, који је практично неупотребљив и чије усвајање би озбиљно угрозило заштиту људских права“.

„Реч је о трећој верзији (закона) која, иако измењена, изражава континуитет са две раније представљене, лоше и напуштене верзије закона… Иако је министарство одбацило огроман број примедби учесника у јавној расправи, велики број њих је морало и да прихвати“, рекао је Шабић.

Додаје да иако су на тај начин отклоњени неки недостаци и пропусти, од којих су неки били „дословно скандалозни“, последња верзија остала је „испод потребног минималног и прихватљивог нивоа“.

„Посебну пажњу заслужује оцена министарства да је реч о тексту усаглашеним са коментарима Европске комисије и Еуроџаста (Еуројуст). Минимум коректног односа према јавности подразумева да министарство објави та мишљења, односно коментаре субјеката на које се позива. Ово поготово имајући у виду да министарство до сада та мишљења не само да није помињало него је, шта више, на захтеве за слободан приступ информацијама у вези с тим изричито одговорило да мишљење није добило“, навео је Шабић.

Имајући у виду незваничне, али поуздане информације с тим у вези, повереник оцењује да тврдња министарства не одговара истини и да би могла довести у још једну, ни мало пожељну ситуацију, штетну и по права грађана и по углед земље, попут оних са готово „трагикомичним разликама у ‘тумачењу’ оцена ГРЕКО у вези са поштовањем препорука у борби против корупције или ставова Венецијанске комисије у вези са амандманима на Устав“.

 

ИЗВОР: БЕТА

***

mpravde.gov.rs

Нацрт закона о заштити података о личности – текст после јавне расправе Величина: 0.16 MB

———–

19.7.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

1 reply »

 1. Повереник крши такође своју законску обавезу контроле садржаја трајне повреде основних заштиђених права из политичких интереса. У конкретном случају, након више деценије откривене манипуалције личним заштићеним подацима, стварним односима и манипуалције истих од стране више тајних служби у вишедеценијском трајању и повратном укидању права оштећених, повереник Шабић се у разлозима одбијања притужбе позвао на законско ограничење, забране контроле рада председника државе. На поновљено указивање да се у конкретном случају ради о провери противзаконског и противуставног акта, давања тајности и забране употребе правних средстава и правног пута у случају доказане манипуалције личним подацима без одобрења жратава, а ради заштите егента-провокатора у иностранству и земљи у вршењу кривичних радњи, поред осталог у трајању према лицима чији се основни заштићени лични подаци манипулишу кроз откривену легенду – лажни прикривени идентитет агента-провокатора, заштићеног управо у вршењу заштићених кривичних дела деценијама, повереник није ни покушао да прихвати разлоге притужбе. Тиме као независни контролни орган из свог домена ради кроз примену правно-законске форме је извршио тешку повреду професије и своје законске функције, на штету жртава и ради одбране из политичких мотивисаних интереса, управо драстичне злоупотребе од стране иснтутуција у иностранству и земљи незаконитих манипуалција личним подацима.

  Ради се о абсолутно политичкој позадини, која је у потпуној колизији са националним и међународним правилима и правном основу, значи даље, да се ради о службеној договореној одлуци наставка дискриминације жртава из услова чувања тајности на међународном нивоу у погледу повреде права и уништавања целокупне егзситенције из начина одбране строго тајне конструкције из „виших интереса“. Тек „виши интереси“ указују на сложени ситем циљне и заштићне повреде општих јавних интереса“, опет из „виших интереса“. Све је ово конкретно Тадићу, Ракићу, осталим чалновима Савета за националну безбедност до данас – Вучић – Николић – Срефановић, поверенику – Шабићу, Заштитнику Јанковићу предочено и одговор је абсолутна институционална ћутња, игнорисање целог случаја, а из услова заштите строго тајне операције, мера и метода у хладном рату и веза према деловима служби у истом времену у земљи СФРЈ до данас и иностранству (НАТО савез систем ГЛАДИО).

  Краће, заштита криминалних радњи и мрежа конструсаних између делова тајних служби за прикривене операције деценијама са мрежама криминала и терора конструсаних и заштићених од самих тајних служби без икакве правне и парламентарне контроле све време. Исти садржаји су саопштени и осталим иностраним контролним институцијама, али је једино искуство после деценија тираније и примене псоебних мера и метода, заштита управо конкретне операције, агената – провокатора у вршењу кривичних дела и даље оснвне структуре ГЛАДИО система НАТОа од 50их, са континуитетом пресецања веза према врховима службеног одлучивања у земљи од 60их година до данас. Једна позадина од посебног, општег јавног интереса.

  Шабић уз сво уважавање, али у садејству и договорима иза целе ове конструкције, штити повреду основних грађанских права жртве, штити тајну операцију са циљемвима наношења штете општем јавном интересу и штити злоупотребе служби и конструкције кроз противзаконито скупљање, обраду и манипуалције личним подацима, заштићеним као основно грађанско право, реално штити повреду основог достојанства жртви у материјално-правном значењу у општем обиајном праву.

  Текст притужбе и одијање жалбе повреника, са напоменом у корист Шабића, који је једини бар дао преко твитера правну основу одбијања позивањем на забрану контроле рада председника државе. Било која одлука, било када и било где, од било које инстанце, којом се крђе намерно и циљно заштићена основна грађанска права је противзаконита и супротна уставним и међународно-правним забранама.

  Више са правном основу на линковима – поверенику Шабићу:

  Предмет:

  Забрана важности, давања и продужавања државних и службених тајности у земљи и иностранству, насталих противправним прикупљањем и обрадом података и информација о браку и породици очевих родитеља (Фердинанда и Барбаре Кос рођене Краус). Посебно се забрањује свака препозната злоупотреба личних података, информација и чињеница у конструкцији и примени лажних привидних прикривених идентитета заштићених агената тајних служби под посебним законским и осталим оперативним мерама заштите њихове употребе, укључујући и посебне мере заштите противправне злоупотребе података у конструисању лажних привидних идентитета, поред осталог у сталном вршењу кривичних дела под трајном институционалном заштитом у иностранству и земљи…. даље на линку

  http://wp.me/p3pD8b-fi

  Од 10. маја 2011 Савет за националну безбедност, заштитник грађана, наделжна остала контролна тела одговарају институционалном ћутњом. Понавља се искуство од више од две деценије у иностранству, а које је уз низ конкретних доказа почело указивати на посебност позадине и законске основе, реалне заштите манипуалција и операција тајних службиу много сложенјем периоду узимања утицаја од 60их година. Институционално, прекогранично конструсани и заштићени кримнал прве врсте из „виших интереса“:

  Правно средство поднеска надлежним орагнима у погледу обавезе контроле из члана 5 ства 4 Закона о основама уређења система безбедности Републике Србије

  Савет (за националну безбедност) се стара о усаглашеној примени прописа и стандарда за заштиту података о личности, као и других прописа којима се штите људска права која могу да буду угрожена разменом информација или другим оперативним радњама. – Члан 5 став 4 ЗООУСБ Р. Србије

  Допис Савету за националну безбедност – Бироу за координацију Р. Србије и члановима истих државних органа – Обавеза контролне функције 10. мај 2011 – 07. април 2016 – 10-19 јун 2017

  http://wp.me/P3pD8b-lc

  Жалба Служби канцелара – надлежном есту за размену података и информација са страним службама других држава о масовној трајној повреди низа заштићених основних права жртава – абсолутна институционална ћутња. На линковима је дата сложена законска основа која реално чини да су тајне операције, извршиоци кривичних дела као сарадници херметички заштићени, а да жртве губе сва грађанска права и бивају прогањани кроз потпуну забрану заштите својих права – реално укдање не само правне личности, већ и оних правних свосјтава које доводе до изопштавања из социјалне заједнице – реално губитка права човека.

  https://viktorkossnachrichtendienste.wordpress.com/eine-seite/1358-2/

  Свиђа ми се

Хвала за коментар. Ваш коментар ће бити видљив након "модерације". Коментари који садрже претеће, увредљиве и вулгарне изразе неће бити објављени...

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.