АКТУЕЛНО

ОДБРАНИМО РЕКЕ СТАРЕ ПЛАНИНЕ: Подршка за мештане који не одустају свесни значај овог природног блага


Једини који не одустају од, може се рећи, одбране Старе планине су мештани и Савез месних заједница. Људи који су свесни значаја овог бисера, које би многе државе света данас пожеле да имају као своје природно благо. Овај текст је подршка мештанима Старе планине од РЕДАКЦИЈЕ СРБског ФБРепортера да истрају у очувању свог природног окружења. 

Стара планина

Свакодневно се углавном бавимо темама које се некако медијски наметну као битне, а много је оних које се одигравају негде мимо шире јавности, медијски не баш пропраћене (намерно или случајно), а које су такође и те како важне за наш свакодневни живот и за будућност ове земље. Једна таква тема је и изградња мини хидроелектрана на рекама и водотоцима СТАРЕ ПЛАНИНЕ. Пројекат који се слободно може назвати још једним злочином накарадног система који не брине ни о човеку, ни о народу, ни о држави, па ни о природним богатствима. Чак ни данашњи министар Горан Триван, који истиче да нема хидролекетране која не загађује животну средину, не може да се супротстави лобију жељном профита, интересним групама које планирају да касније кроз ЕПС њихове даље економске и природне злочине и лично богаћење плаћамо и сви ми преко рачуна за струју. Лоби који је издејствовао да се и министрова одлука о забрани изградње и ревизији студије поништи. Студије, чије је лоше стране и катастрофалне последице по природу и еко-систем Старе планине, у свом излагању, образложио и декан шумарског факултета у Београду, проф.др Ратко Ристић, апелујући да се са овим подхитно стане.

Једини који не одустају од, може се рећи, одбране Старе планине су мештани и Савез месних заједница. Људи који су свесни значаја овог бисера, које би многе државе света данас пожеле да имају као своје природно благо. Људи који се боре за очување оазе здравља у којој се данас налазе и многе заштићене врсте флоре и фауне и који се боре против исушивања река и водотокова, против уништавања једног пребогатог еко-система и његовог стављања у функцију системских мафијашких група и појединаца. Њихову борбу треба подржати, макар морално и макар једним оваквим упознавање преко друштвених мрежа. То је оно најмање што и ја лично могу да урадим за њих, после њихове молбе и након детаљнијег упознавања са оним што раде. А раде за све нас, за здравље, за природу, за живот, за децу Србије којој треба оставити здраву. чисту и богату природу и земљу.

Ако ништа друго, посетите њихову групу овде на фб-у (линк испод), где ћете видети мноштво прилога, слика и објава након којих ће вам много тога бити јасније. Хвала унапред свима и хвала тим људима на СВЕСТИ и борби коју воде за Србију!

Ову подршку за очување природе Старе планине на свом ФБ профилу написао је Марко Радуловић.

***

СТАРА ПЛАНИНА – ДОКУМЕНТАРНИ ФИЛМ

О лепоти Старе планине снимљен је и документарно-играни филм о готово стогодишњаку који говори о својој љубави према супрузи и некадашњем животу на Старој планини… Аутор Владимир Манић, пореклом из старопланинског села Изатовци, по професији је учитељ и живи у Нишу.

***

Одбио захвалницу Министарства и стао у одбрану река на Старој планини

Зато што се против воље грађана и струке креће у изградњу малих хидроелектрана на Старој планини, један од најгласнијих бораца за очување природе у овом крају Александар Јовановић одбио је да у име Савеза месних заједница прими захвалницу Министарства екологије, јер каже да њима не требају похвале, већ реке.

foto-N1-printskrin

Поводом Светског дана заштите животне средине, Јовановић је као представник Савеза месних заједница Стара планина, како преноси Н1, добио захвалницу за искрену борбу за очување природе на тој планини.

Као неко ко се противи изградњи малих хидроелектрана у целој Србији, а посебно у пиротском крају, Јовановић је одбио да прими захвалницу, јер Министарство грађевине, против њихове воље, али и супротно мишљењу струке, “припрема терен” за градњу.

Док се ми тапшемо по раменима и захваљујемо, Министарство за грађевину, саобраћај и инфраструктуру, госпођа Зорана Михајловић крши закон о заштити природе. И противно мишљењу Завода за заштиту природе доноси решења и потписује решења за изградњу малих хидроцентрала у националним парковима и заштићеним подручјима. Нама нису потребне похвале и захвалнице, нама су потребне наше реке – рекао је Јовановић.

Подсетимо, иако се већ годину дана активно боре против градње малих хидроелектрана на Старој планини, тек недавно је реаговао министар заштите животне средине Горан Триван, који је рекао да би градњи требало да се стане на пут, јер то нарушава нетакнуту природу. Ипак, суд је поништио одлуку и министарства и „стао на страну“ приватног инвеститора који планира да гради мини-електране.

ИЗВОР: Јужне вести

***

Триван: Нећу се помирити са градњом хидроелектрана у заштићеним подручјима

Извор свих проблема због којих се оспорава градња малих хидроелектрана у заштићеним подручјима попут реке Височице на Старој планини јесте, како је за Инсајдер изјавио министар заштите животне средине Горан Триван, тај што је Законом о зашити природе уопште то дозвољено.

Министар Триван рекао је за Инсајдер да је изричито против градње МХЕ у заштићеним подручјима и да је његов следећи корак покретање иницијативе да се Закон измени и да се забрани изградња у парковима и резерватима природе.

Само на Старој планини има више од 60 захтева за изградњу. Па то је хорор, природа ће бити уништена. Последњих годину дана покушавам да створим амбијент у којем може отворено да се каже: није баш најпаметније да се граде мале хидроелектране у заштићеним добрима. Борићу се до краја и то нема цену, имамо озбиљну подршку грађана да све мењамо, али трајаће неко време – поручује Триван.

Навео је да је план да се у сарадњи са Министарством енергетике договори са инвеститорима којима су већ издате дозволе за градњу електрана да промене локације, те да им се доделе им оне које нису у заштићеним подручјима.

Иначе, по истраживању Инсајдера, проблем реке Паклештице на Старој планини, о којој су новинари Јужних вести више пута писали, повезан је и са градњом хидроелектране “Караула” на Гочу, а заједничко им је то што су обе студије о процени утицаја на животну средину оспорене, иако су пре тога надлежне институције за њих дале зелено светло.

Студије о процени утицаја на животну средину ради фирма коју ангажује инвеститор. Тако се десило да намерно или из незнања, наводи Инсајдер, аутор Студије о процени утицаја мини хидроелектране „Паклештица“ није навео да у реци Височици на којој је планирана градња, живе 2 заштићене и једна строго заштићена врста.

Студије раде фирме које ангажују инвеститори. Они су можда наклоњени инвеститору, али какве то везе има? Студија дође у Министарство или Секретаријат за животну средину, зависи од нивоа пројекта и онда стручњаци треба да дају мишљење о студији – наводи Триван.

На основу таквих података Министарство је прво студију одобрило, да би накнадно након нових сазнања сагласност повукло. Упркос томе, министар Горан Триван не сматра да одговорност за погрешно донету одлуку сноси комисија Министарства која је одлучивала о овој студији.

У Заводу за заштиту природе неко није утврдио да тамо постоје заштићене врсте. Ја, који сам потписао сагласност, нисам знао да постоје. Када смо сазнали, повукли смо потпис и поништили решење. Рекао сам – направљена је грешка. Рекао сам да ће морати да се мења цела политика кад су у питању заштићена добра – поручује Триван.

Међутим, приватни инвеститор, фирма Пирак хидро, је искористила законску могућност, тужила Министарство и тако покренула управни спор због одлуке Министарства да поништи своју сагласност. Управни суд је у априлу ове године пресудио у корист инверститора. Том пресудом је раније дата сагласност Министарства заштите животне средине поново ступила на снагу.

Одлука управног суда

Управни суд се уопште не бави суштином и не узима у обзир да су се појавили нови елементи, а то значи да су пронађене заштићене врсте које нису ни споменуте у Студији и условима које је дао Завод за заштиту природе. Не разумем како је могуће да квалитативно нов аргумент, а то је постојање заштићене врсте не доноси могућност да се уважи решење које смо поништили. Нисам сигуран да је у овом случају суд донео добру одлуку и правни тим Министарства припрема жалбу – најављује Триван.

Подсетимо, мештани села Старе планине, али и звоначког краја месецима протестују против изградње малих хидроелектрана на заштићеним подручјима, а Александар Јовановић, који је један од најгласнијих бораца за очување природе у овом крају, одбио је да у име Савеза месних заједница прими захвалницу Министарства екологије, поводом дана заштите животне средине. Савез месних заједница Старе планине се већ годину дана активно бори против градње малих хидроелектрана на Старој планини, а тек недавно је реаговао министар заштите животне средине Горан Триван, који је рекао да би градњи требало да се стане на пут, јер то нарушава нетакнуту природу. Ипак, суд је поништио одлуку министарства и „стао на страну“ приватног инвеститора који планира да гради мини-електране. Јовановић је свој проблем изнео и председнику Србије Александру Вучићу приликом његове посете Пироту.

ИЗВОР: ЈУЖНЕ ВЕСТИ

***

Опет протест против градње хидроелектрана, овог пута у селу Ракита код Бабушнице

Активисти Савеза месних заједница Старе планине придружили су се протесту мештана села Ракита надомак Бабушнице, који се се окупили у суботу 23. јуна, на дан одржавања Међународног успона на Руј, да искажу своје незадовољство поводом изградње мини хидроелектране на Ракитској реци.

Мештани Раките месецима се буне против изградње деривационе мини-хидроелектране на малој реци која пролази кроз њихово село. У свом протесту нису усамљени већ имају подршку са Старе планине, у свеобухватној борби за очувања река у Србији.

Председник Месне заједнице Десимир Стојанов каже да су приликом грађевинских радова у центру села створена клизишта, тако да су сада мештани остали без атарског пута који води до њихових имања.

Без воде нема живота, а они нам узимају воду. Једини пут који смо имали до имања је урушен, не можемо да одемо тамо. Приморани смо да се на овај начин бунимо, нећемо дозволити да се то ради – рекао је Стојанов.

Подршку мештанима Раките пружили су активисти Савеза месних заједница са Старе планине, који и сами воде борбу за заштиту реке Височице, али и других старопланинских река на којима је планирана изградња мини-хидроелектрана.

Александар Панић из Савеза месних заједница Старе планине каже да целој Србији прети пошаст 800 мини-хидроелектрана, тако да је то проблем целе земље, а не само Раките, Звонца или села на Старој планини.

Борба за реке није само борба за воду и природу, већ је борба за живот. Власт је неосетљива, ћути над овим проблемима, јер има озбиљан интерес. Њих не интересују људи, већ их интересује да се села и планине испразне – рекао је Панић.

Један од најистакнутијих бораца за очување старопланинских села Александар Јовановић Ћута истакао је да је Ракитска река сахрањена у цевима постројења хидроелектране.

Предлажем минут ћутања за злочин који се десио над реком које протиче кроз село. Реци је пресуђена смртна казна. Живимо у земљи где је све по Закону, све је по Уставу, све по Закону о водама, а нама нестају реке – рекао је Јовановић.

Пре доласка у село Ракита, они су се окупили у Пироту где су у парку код Тврђаве Кале одржали још један у низу протеста против изградње мини-хидроелектрана на Старој планини.

ИЗВОР: ЈУЖНЕ ВЕСТИ

—————–

20.7.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић