АКТУЕЛНО

Какво је то добровољно давање органа које је обавезно?! Причате о белој куги а доносите антипородичне законе! (видео)


У начелном делу расправе у Народној скупштини Србије министар је остао дужан посланицима одговор на питање – „Зашто се није у потпуности остало на концепту добровољности“, а у вези теме донаторства и пресађивања органа. Бошко Обрадовић, из посланичке групе ДВЕРИ поново је 19.7.2018. године, поставио ово питање министру здравља Златибору Лончару.

„Зашто смо ушли у ову врсту законске обавезе да практично држава, усвајањем овог закона, постаје власник наших органа? А ми морамо онда да јуримо државу, у случају да евентуално нисмо за то, да је замолимо да нас она скине са тог списка.

Дакле, господине министре, ствар је веома озбиљна, питање је слободе избора. Значи, нико овде не негира значај донаторства органа. Напротив, ја сам истакао и поновићу да је то врхунски пример хришћанског служења, саосећања, љубави према ближњем. И то сви подржавамо.

Али, као и рецимо у случају вакцинације, што сам вам објашњавао. Не можете људима нешто наметати. Не можете тотално упливати у приватни живот.
Не можете дакле одређивати да неко мора да буде донатор органа.
Као и да неко мора обавезно да се вакцинише а не зна којом вакцином вакцинише своју децу. Зато што нема доказ да је та вакцина исправна, и нема домаће вакцине него је то увозна вакцина итд…
Дакле, исти је случај са овом материјом. Зато подржавам овај амандман.
Да сте ви оставили концепт по коме је добровољно давалаштво органа, где свако ко жели да буде донор добровољно се пријави, никаквих проблема нема, сви бисмо то подржали.

Ви овде уводите један полурепресивни концепт, по коме смо ми сви већ сада, по овоме закону обавезни даваоци органа, а ако нећемо морамо ми да јуримо државу, да држава онда нас скине са тог списка. И онда, још тврдите да нема тог неког регистра, оних који не желе да буду даваоци органа.
Е, па сад ми реците, у случају да неко умре, како ви онда поступате? Тражите регистар да је давалац органа, па ако га нема у регистру то значи да није. Па шта онда? Јурите његову породицу да питате да ли се даје или не даје, а у случају тако ожалошћене породице и тако ванредне ситуације?
Да ли схватате које проблеме правите? И да ли знате колики простор за злоупотребе остављате?

Ја сам вам овде рекао и сад вам понављам, ми нисмо мала деца. Знамо да постоји трговина људским органима. На планетарном нивоу. Знамо такође да у Србији постоји легална трговина органима, па погледајте огласе где људи нуде своје органе на продају. Дакле – озбиљна су питања.

Нико не негира добровољност давалаштва органа. Али ви сте је укинули!
Односно, ви сте је закомпликовали. Ми сада треба да јуримо државу и да кажемо – нећемо да будемо донатори органа. То није логично.
Логично је да ми имамо слободу избора и да кажемо – хоћемо да будемо донатори органа.

А оно што сам предлагао и кроз амандмане и у расправи је, да морате са друге стране да дате донаторима одређено задовољење. Морају да имају бољу здравствену услугу, морају да буду на сваки други начин испоштовани у овом друштву и држави. Морају да буду много строжије казне за оне који ће се евентуално бавити трговином људских органа, или прекршити овај закон на било који начин.
Све то ја не видим да сте усвојили у нашим амандманима, односно видим да сте то прескочили, што мени говори да ви немате добру вољу да узмете у обзир конструктивне предлоге опозиције. И конструктивно да разумете забринутост грађана.

Ја сам вам већ објашњавао да морате као министар, као одговорно лице, да разумете забринутост грађана. Рекао сам на примеру вакцинације. Значи, људи сумњају у исправност страних вакцина. То морате да разумете. СУМЊАЈУ. Зашто? Нема домаћих вакцина. Зашто не функционише Торлак? Ко контролише стране вакцине? Шта нам продају кроз стране вакцине? Итд…
Можда је то нереална сумња, можда су оне најисправније на свету, али ви морате да разумете ту сумњу као министар. А не да шаљете, да кажњавате родитеље, да забрањујете деци да уписују вртић и школе, да не дајете социјалну помоћ за родитеље који нису вакцинисали своју децу итд…
А имате у Европи примере где није обавезна вакцинација. Пази, имате у Европи примере где није обавезно донаторство, већ је добровољно донаторство.

Е, сад вама, кад вам наведем пример из Европе који вам не одговара, онда нисте Европљани, онда нисте за Европску унију. Па чекајте мало, хајде да видимо ако има нешто добро у тој Европи да применимо то добро, а не стално у Србији да примењујемо најгоре из Европе.
Ево, ако у Европи има премер да није обавезна вакцинација деце, ако има пример да није обавезно донаторство органа, што не узмемо тај пример? Него узмемо увек баш онај најгори пример из Европе! Овде ми, двадесет година из Европе и такозване ЕУ, те накарадне бриселске творевине, узимамо стално најгоре! А никада најбоље примере.

И ту ја вас молим за одговор на то кључно питање – зашто сте нам узели добровољност као могућност давалаштва органа? Зашто сте увели ову репресивну државну меру да смо ми сви добровољни даваоци органа ако се овај закон усвоји, па онда ми евентуално морамо да јуримо државу и да објашњавамо да ми то нећемо, онда испадамо нехумани, или не знам шта већ радимо.
А зашто ми то нећемо, они који рецимо то неће? Па, зато што сумњају у вас, сумњају у државу, сумњају у власт, сумњају у трговину људским органима…

Нећете да испитате крађе беба које овде постоје деценијама. А сви знамо да су се крале бебе из породилишта у Србији. Сви знамо да се трговало тим бебама.
Питао сам вас јасно и да ли се тргује људским ембрионима односно ткивима абортиране деце, нисте ми одговорили ни на то питање.
Значи, сумњамо у вас. Морате то да разумете.

То не значи да сад ратујемо са вама и да се међусобно поубијамо, него да сумњамо у вас, у ову власт, у државни апарат, у криминал, у корупцију, у злоупотребе… Не зато што смо се сад пробудили јутрос да сумњамо, него што имамо доказе да то траје деценијама у овој држави.

Деценијама неко краде бебе из породилишта и сви то знамо. Јел` неко одговарао? Јел` неко ухапшен? Јел` неко завршио на вишегодишњој робији? Па, наравно да није.
И ви ме онда питате што сумњамо у српско здравство. Па зато што крадете бебе из породилишта! Можда не крадете ви, али ви нисте процесуирали и кривично гонили онога ко је крао до сада!
Пазите, то је озбиљна ствар – неко је остао без детета! Некоме је неко украо дете и рекао му је да је дете умрло, а дете није умрло него је препродато, у земљи или у иностранству.

Да ли то значи да ће неко сад и са нашим органима да тргује и да их препродаје у земљи и иностранству? То је сумња. Оправдана сумња. Морате то да разумете.

Да сте оставили добровољно давалаштво органа нико се не би бунио, сви би гласали ЗА, и рекли би – свака част, водите кампању добровољног давалаштва, дајте привилегије добровољним даваоцима, органа, ништа није спорно.

Али немојте нам уводити репресију! Репресија – обавезна вакцинација, репресија – морате бити донатори органа, репресија једна, друга, трећа четврта…

Морате разумети родитеље у Србији. Ово су биоетичке теме, нису само медицинске теме, то сам покушавао да вам објасним у начелној расправи. Ово су биоетичке теме важне за религиозне људе у Србији.
Ви сте ми рекли, ево ја вас молим да ми доставите мишљење СПЦ које сте добили, ево прочитајте га овде јавно. Да чујемо шта је то тачно СПЦ благословила да ви можете да радите, а шта је можда рекла да не можете да радите. Дајте ми то мишљење СПЦ*.  Ја сам вама цитирао мишљење Руске православне цркве, која има најозбиљнију социјалну доктрину која се тиче биоетичких тема. И чули сте тамо шта је дозвољено, морално и хришћански, шта није дозвољено морално и хришћански. Па ме интересује какву сте то ви подршку СПЦ добили? Тачно за шта сте добили подршку? Немојте ви да се изговарате на цркву, она је вама дала бланко подршку, нема бланко подршке. Значи, има подршке тачно за одређену ствар. Значи немојте да манипулишете црквом. Ово је осетљиво питање, религиозни људи су веома осетљиви на биоетичке теме, знате и за абортус, знате и за еутаназију, знате и за клонирање, знате и за низ других ствари које се иначе намеравају донети кроз преднацрт Грађанског законика.

Дакле, овде улазимо у систематско кршење породичне приватности, хришћанског морала, и доноси се све већи број антипородичних закона. Мада је наравно на првом месту, то сте већ јавно рекли да ћете донети Закон о родној равноправности и Закон о истополним заједницама. Дакле, то је један широк спектар антипородичног законодавства који почиње да се доноси у овој Скупштини.

А са друге стране глумите борбу против беле куге? Па не може и борба против беле куге и антипородично законодавство, то искључује једно друго. Значи, ако хоћете борбу против беле куге онда морате породично законодавство. Онда морате подршку породици, рађању, младим брачним паровима, породицама са више деце…

А деца нам одоше из ове земље, јер једноставно више немају поверења у ову власт и не виде перспективу о будућност у сопственој држави. Зашто не виде? Па, рецимо не могу да се запосле ако нису члан Српске напредне странке. То је то. Људи не верују више у будућност у овој држави. То је трагедија господине министре!
То је трагедија, да Срби и грађани Србије не верују више у смисао живота у сопственој држави! Као што, примера ради, пољопривредници не верују у смисао бављења пољопривредом у земљи која је за пољопривреду Богом највише дана.
Морате да разумете сумње грађана.

Не можете наступати са позиције тоталитарног наметања било чега! И кажњавања грађана који вас не слушају! И обавезе да ми сад морамо да идемо вас да јуримо да кажемо да наши органи нису државни, него су моји, приватни! Значи, немојте ви да располажете мојим органима! Јер, ја вама не верујем! Говорим у име свих оних грађана који сумњају у ову власт, који не верују у ову власт, који не верују генерално властима! Који су се нагледали да ове власти служе Западу и западним интересима! Да стављају на страну интересе грађана Србије, а да узимају у први план интересе Запада!
Значи, никога овде ви не можете да уверите да нисте оставили простор за трговину људским органима. Да бисте нас уверили дајте нам добровољно давалаштво и никаквих проблема нема!

Овако, ви сте отворили једну Пандорину кутију, а навели смо вам и конкретан пример где сте укинули старатељима могућност да одлучују о донаторству органа својих преминулих, да кажем рођака, којима су били старатељи. Позивате се на неки члан Породичног закона где старатељ са тренутком смрти преминулог није више старатељ. И сада ћете ви, или некакав етички одбор неке здравствене установе да одлучујете да ли можете том преминулом лицу да узимате органе?

Да ли ви разумете куда то води?  Држава да одлучује да ли ће узимати људске органе? Некоме коме сам ја био старатељ, некоме ко је мој ближњи, дал` ми је отац, дал` ми је дете, због специфичних разлога сам на пример морао да му будем старатељ? Чином смрти тог преминулог лица ја више нисам старатељ?

И шта? Ви преузимате старатељство и ви ћете да узимате органе без питања?
Па да ли ви разумете господине министре колики је то проблем?
То је огроман проблем!
То отвара огроман простор за манипулацију. То отвара огроман простор за сумње. А само је било једноставно решење – оставити ДОБРОВОЉНО давалаштво. И каже држава – изволите поштовани грађани, ко жели да буде хуман, ко жели да буде добровољни донор органа имаће привилегије, те, те, те и те.

И све у реду. И људима препустите СЛОБОДАН ИЗБОР, хоће да буду донори – неће да буду донори.
А не да ви овде упливате у нашу приватност, не да наши органи постају државни органи кад ви донесете овај закон. И да ми морамо вас да јуримо и да тражимо исписницу да нећемо да дајемо сопствене органе. Пазите! Осетљиво је! Осетљиво, не можемо се играти са тим!

Сумње су огромне грађана у ову државу. Ако ви за пола века нисте испитали ниједан случај крађе беба из породилишта, један! – ко да вам верује господине министре? Ко да вам верује да се то и даље не дешава?
Имате чак и препоруку Савета Европе да то морате да урадите, годинама постоји та препорука – још то нисте урадили! Када видим једног лекара и друго административно особље које је учестовало у крађи и препродаји беба, да је завршио на вишегодишњој робији, тад ми се јавите да вам поверујем у било шта што ми причате. Дотад немојте да ми тражите поверење на вашу реч.
Јер, нисте били спремни, за шест година ваше власти, да ухапсите једног криминалца који је крао бебе из породилишта.

… Да ухапсите једног вођу криминалног клана који тргује дрогом и убија нашу децу по Београду и по Србији. Шта ћете да кажете, судија крив, тужилац крив, не знам – полиција крива… Ко је крив што овде функционишу трговци дрогом? Ко је крив што продају дрогу нашој деци? Ко ће да им стане на пут? Када? Вашим законом о психоактивним супстанцама – па, никад!

Па немате поверење овога народа, немате поверење људи, људи сумњају у ову власт, много пута су преварени, много пута је злоупотребљено поверење, много пута се радило у интересу Запада а не у интересу Србије… И једноставно се поставља питање – ГДЕ ЈЕ КРАЈ?

А ви сте унели додатан црв сумње када сте укинули досадашњу праксу добровољног давалаштва органа и намећете нам обавезу давања органа, а да ми морамо да јуримо државу да кажемо – ми то нећемо. То је погрешан концепт. То је наопако окренут, иначе логичан и смислен циљ, добровољног давалаштва органа.

Дакле, морате разумети родитеље у Србији, морате разумети људе који у вас сумњају, који немају поверење, који не верују овој власти, који су толико пута преварени од свих  власти, не само од ваше, да се разумемо. Ево, СПС је обележио 28 година пљачке овога народа јуче. 28 година коришћења државних ресурса, злоупотребе…“

*Транскрипт говора урадила Биљана Диковић

***

ИЗВОР: Двери у Скупштини

НАПОМЕНА: Приступањем званичним интернет страницама може се пронаћи да се СПЦ на трибини, као и саопшењима изјаснила о овом питању већ ранијих година.
*СПЦ – Православна црква поштује достојанство и интегритет сваког људског бића како га је Бог створио по својој слици дајући му слободу воље. Стога питање трансплантације органа и ткива са једног човека на другог је ствар личног избора сваког појединца у саветовању са духовником и лекаром.“
Једино исправно и логично – нема законског наметања донаторства, трансплантације итд… већ је наглашена СЛОБОДА ВОЉЕ сваког појединца.

Шта је сада СПЦ упутила као допис по овом питању Народној скупштини или Министарству здравља није нам познато, а колико видимо ни народним посланицима у Скупштини Србије…

***

03.8.2016. 
САОПШТЕЊЕ СА СКУПА КАНОНСКИХ ПРАВОСЛАВНИХ ЕПИСКОПА ОКЕАНИЈЕ О ПРЕСАЂИВАЊУ ОРГАНА И ТКИВА http://soc.org.au/sr/vesti-sr/553-srpska-pravoslavna-vera-i-doniranje-organa-i-tkiva-transplantacija-presadjivanje-organa-i-tkiva

***

ТРИБИНА: 03/03/2018 Doniranje organa: stavovi nauke i religije http://kc.org.rs/doniranje-organa-stavovi-nauke-i-religije/

***

ПОВЕЗАНО:

*Нови закон о пресађивању људских органа од Србије прави „ЖУТУ КУЋУ“?

*Ђорђе Вукадиновић: Да донорске картице потпише 700 хиљада чланова СНС, јер они имају пуно поверење у политику и предлоге Владе

*Мирчић: СРС против закона о пресађивању органа и захтева оставку министра Лончара

*Слободан Антонић: Чија су наша тела – Уз обавезно вакцинисање, сада се уводи и обавезно донирање органа?

*ТРАНСПЛАНТАЦИЈА ОРГАНА – НАЈПРОФИТАБИЛНИЈИ МЕДИЦИНСКИ БИЗНИС

*Биљана Ђоровић: Постајемо резервни делови за Глобалистан

*ХАШКИ ТРИБУНАЛ ЈЕ ЗАТАШКАО „ТРГОВИНУ ОРГАНИМА“- ОРИГИНАЛНИ ДОКУМЕНТИ У НАСТАВКУ (фбр анализа и превод)

*(ПРО)ЗАПАДНИ ЗЛОЧИН 33: ЖУТА КУЋА- СРБСКИМ ТАОЦИМА ПУЦАНО У ГЛАВУ НА УЛАЗУ У „КЛИНИКУ“, Д. Марти

*Двери: Измене Закона о трансплантацији органа представљају ОПАСАН правни експеримент

21.7.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић