АКТУЕЛНО

Коментар министарства спољних послова Русије у вези са ставом Русије о дијалогу између Београда и Приштине


20.07.2018. мид.ру
Превод: СРБски ФБРепортер

Коментар Oдељења за информисање и штампу министарства спољних послова Русије  поводом захтева агенције „Бета” у вези са ставом Русије о дијалогу између Београда и Приштине

Као што је познато, у складу са резолуцијом Генералне скупштине УН од 9. септембра 2010. године, дијалог између Београда и Приштине се спроводи уз посредовање ЕУ. Став Руске Федерације јесте да се овај процес заснива на међународном праву и да је темељни документ за решавање косовског проблема – Резолуција Савета безбедности УН 1244, према којој је Аутономна покрајина Косово саставни део Републике Србије.

Руско-српски односи имају карактер стратешког партнерства. Контакти између Москве и Београда, укључујући и оне на највишем нивоу, су веома интензивни. Ситуација око Косова, заједно са другим актуелним темама билатералних и међународних односа, систематски представља предмет разговора – укључујући рзговор председника Руске Федерације В.В. Путина са председником Републике Србије А. Вучићем у Москви 8. маја ове године и министра спољних послова Руске Федерације С.В Лаврова са првим потпредседником Владе и министром спољних послова Републике Србије И. Дачићем у Москви 28. јуна ове године.

Одлучно се супротстављамо вештачким роковима дијалога између Београда и Приштине. Полазимо од чињенице да је решење косовског проблема могуће само под условима који су прихватљиви за Србију.