АКТУЕЛНО

Грађани спречили исељење избеглица у Устаничкој


Ни трећи покушај да се исели један од избегличких станова у Устаничкој улици у Београду није успео. Спречила га је група активиста који су блокирали улаз у зграду, а малобројни полицајци који су све време стајали у близини нису ни покушавали да уђу.

Станари 11 станова у тој згради, углавном избеглице из бивше СФРЈ, и расељени са Косова, добили су решења да се иселе. Станови у којима живе додељени су избеглицама из Хрватске и Босне и Херцеговине, које су на конкурсу Комесаријата за избеглице сакупиле више бодова.

У Комесаријату кажу да је о критеријумима за доделу станова, одлучивала Уредба о стамбеном збрињавању избеглица, и Закон о избеглицама. Јутрос је требало да буде исељен Дејан Лазовић, који је 1999. године избегао из Пећи.

Активиста Владимир Миленковић казао је да се не могу жртвовати људи зарад прописа, а да свако има право на кров над главом.

„Сматрамо да нико не сме на улицу. Комесаријат је показао тиме да поштује прописе, али не да мари за ове људе. Нећемо због слова на папиру да заменаримо људе“, казао је он и додао да је могуће наћи решења.

„Све је стало на обећањима, свима су дали неко обећање, које су после оповргавали. Осећам се исто као са Косова да бежим, направила се паника и ујдурма, кажу да нећемо имати времена ни ствари да изнесемо“, рекао је за Н1 Дејан Лазовић, чије исељење је данас спречено.

Одговарајући на питање о критеријумима у вези са правом на стан, Петар Анђић из Комесаријата за избеглице је изјавио за Н1 да су критеријуми угрожености јасно дефинисани Законом о избеглицама и Уредбом о стамбеном збрињавању избеглица.

„Јавни позив, којим је обухваћено и ове стамбене јединице у Устаничкој улици, окончан је 2016. У склопу тог јавног позива било је жалбених поступака и управних спорова. Ми смо и лицима која бесправно бораве омогућили да равноправно учествују на јавном позиву, неке породице су се пријавиле, неке нису“, објашњава он.

Анђић наглашава да су предметни станови намењени искључиво избеглицама из бивших република СФРЈ, али не и инетерно расељним лицима са Косова и Метохија.

„А известан број оних који треба да се иселе су управо интерно расељена лица са Косова и Метохије. Ми смо и прошли пут обећали да се неће примењивати сила, али се мора водити рачуна и о избеглицама које на законит начин желе да остваре право на стамбену јединицу“, каже он.

Анђић додаје да су особе које треба да се иселе одбијале могућност да буду смештени у делу касарне у Обреновцу, где су смештени мигранти и где, како каже, бораве и породице појединих официра Војске Србије.

ИЗВОР: Н1

——–

23.7.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

2 replies »

  1. Колико видим Србија има средстава за Београд на води. Има и за емигранте из далеких земаља.
    За прогнане Србе, изгледа да нема.

    Свиђа ми се