АКТУЕЛНО

ГРЧКА: ПОЖАР на Атици, најмање 60 погинулих, преко 170 повређених, проглашена ТРОДНЕВНА жалост (фото, видео)


Најмање 60 особа погинуло је у пожару који је захватио делове грчког полуострва Атика. Више од 170 је повређено. Међу повређенима нема држављана Србије. На подручјима захваћеним ватром уведена је ванредна ситуација, а премијер Ципрас прогласио је тродневну националну жалост. Војска појачава контролу и дроновима прикупља податке због сумње да је пожар подметнут. У јутарњим часовима стишао се олујни ветар који је доприносио ширењу ватрене стихије.

13.25 – Премијер Алексис Ципрас прогласио је тродневну националну жалост, преноси Ројтерс.

12.02 – Грчка војска појачава патроле у региону захваћеном ватром. Дронови прикупљају податке због сумње да је пожар подметнут. Врховни суд наредио истрагу.

11.50 – Број жртава расте. Погинуло је најмање 60 особа, изјавио је градоначелник Рафине Евангелос Борнос.

11.25 – Цела Европа мобилише се да помогне Грчкој. Прву помоћ већ је послало десетак чланица ЕУ, а помоћ су понудиле Србија и Хрватска.

08.45 – Недалеко од обале пронађено је 26 тела, објавили су грчки медији.

08.00 – Међу повређенима нема грађана Србије, потврдио је за РТС амбасадор у Атини Душан Спасојевић.

Пожари подстакнути високим температурама и снажним ветровима захватили су борове шуме и приморске градове са обе стране грчке престонице. Влада је апеловала на међународну помоћ и све снаге усмерила на то да ватрену стихију стави под контролу.

Извештај Мајде Шимунец (12.05)

Војска појачава патроле

Грчки савет одбране послао је специјално обучене чланове оружаних снага и Националне гарде у помоћ патролама цивилне заштите за спречавање пожара, преноси Катимерини.Седницу Савета сазвао је министар одбране Панос Каменос, након што је надлетео разорену област источно од грчке престонице. Савет је одлучио да ће грчки и савезнички дронови, као и летелице помоћи цивилној одбрани у прикупљању података из делова земље који су још увек под посебним ризиком од пожара или намерног подметања пожара. Те мере уводе се након спекулација да су пожар у источној Атики, као и неколико пожара у региону Коринта подметнути.

У међувремену, грчки Врховни суд наредио је истрагу о узроцима пожара у источној Атики.

Прва ватра појавила се у четвртак, а у последња 24 сата потпомогнута јаким ветром у источној Атици проширила се на туристичка места Мати, Рафина, Неос Воутзас и Пентели.
Најтежа ситуација је у Матију, где је на пољу, тридесетак метара удаљеном од обале, пронађено 26 тела.

„Један од спасилаца ми је пренео да је видео шокантан призор – тела 26 људи збијених једни уз друге“, рекао је за грчку телевизију Скај председник Црвеног крста Грчке Никос Економопулос, преноси Ројтерс.

Агенција преноси речи једног од очевидаца који каже да је вероватно реч о људима који су покушали да нађу излаз из ватреног обруча, али нису успели да побегну на време. Један од евакуисаних становника Матија је ситуацију у том месту упоредио са ерупцијом вулкана који је уништио античку Помпеју.

„Ватра се тако брзо проширила да уопште нисмо били свесни! Први пут у животу видела сам тако нешто. Али, успели смо да побегнемо у море“, испричала је једна од мештанки Матија.

Амбасадор Србије у Атини Душан Спасојевић потврдио је за РТС да међу повређенима нема грађана Србије. Амбасада је отворена за све наше грађане којима је потребна помоћ. Спасојевић каже да је у контакту са представницима туристичких агенција, иако ово није регија у коју грађани Србије долазе на летовање.

Бег од ватре у море

Не зна се колико је људи остало заробљено у изгорелим кућама или аутомобилима којима су покушали да побегну. Многи су спас потражили у мору.

Многи су, бежећи од ватре, спас потражили у мору

За 24 сата избило 47 пожара

У Грчкој је за протекла 24 сата избило 47 шумских пожара, али је већина њих угашена још у почетном стадијуму.

Тренутно, ватра гори у Калитехнопулију, источно од Атине, на планини Геранија, западно од престонице, затим у Зеноменосу код Коринта, у околини Хање на Криту, као и у Ларимни и Хломосу у области Фиотида, преноси АНА.

Пожаре гаси укупно 538 ватрогасаца са 261 ватрогасним возилом, авиони, хеликоптери, а у гашењу помажу и бројни волонтери. Успешно је евакуисано 689 особа који су били заробљени у луци у Рафини.

Спасиоци су пронашли групу од десет туриста из Данске који су потекле ноћи, бежећи од ватре, чамцем отпловили у непознато.

У гашењу пожара учествује више од 300 ватрогасаца, стотине ватрогасних возила, канадера, хеликоптера, а људима који су били заробљени на плажама у помоћ су пристигли туристички и рибарски бродови који су их пребацили на сигурну дестинацију.

У близини престонице дим се рашчистио па се лакше дише, а сви се надају и најављеној киши. Стишао се снажан ветар који је доприносио ширењу ватрене стихије. Ипак, има ватрених џепова који сваког часа могу да букну.

Премијер Алексис Ципрас хитно се вратио из посете Мостару.

„Ово је тежак тренутак за регион Атике, тешка ноћ за Грчку. На три велика ватрена фронта, ангажовано је више од шест стотина ватрогасаца и три стотине специјалних возила. Морамо бити у стању константне приправности и уједињени, како бисмо се изборили са овом изузетно тешком ситуацијом“, поручио је Ципрас у обраћању нацији.

Спаљени аутомобили на улицама Матија

Спаљени аутомобили на улицама Матија

Грчка је затражила од европских земаља додатне хеликоптере и ватрогасце да помогну у борби против ватрене стихије, па европске земље мобилишу снаге.

Прву помоћ Грчкој послале су Италија, Немачка, Пољска, Француска, Кипар, Израел, Шпанија, Бугарска и Пољска, помоћ је понудила и Хрватска.

Председник Србије Александар Вучић упутио је изразе најдубљег саучешћа председнику и премијеру Грчке, Прокопису Павлопулосу и Алексису Ципрасу, и понудио помоћ Србије у савладавању ватрене стихије. Телеграм саучешћа упутила је и премијерка Ана Брнабић.

У деловима Грчке захваћеним пожаром проглашена је ванредна ситуација, а национална застава на згради владе и парламента у Атини спуштена је на пола копља.

Пожар у селу Мати, које се налази око 29 километара од Атине, најгори је у Грчкој од оног који је 2007. године захватио Пелопонез, преноси Ројтерс.

Мати се налази у региону Рафине и веома је популаран међу локалним туристима, пре свега међу пензионерима и децом која ту долазе да кампују.

У пожару је изгорело и око 100 кућа и 200 возила.

ИЗВОР: РТС

У пожарима који букте већ други дан у региону Атика недалеко од Атине, погинуло је 60 људи, повређено је више од 150, а има и несталих.
Највише жртава. чак 26, пронађено је на обали у селу Мата, 40 километара од Атине. Ватрогасна служба је потврдила је да је укупан број жртава до сада 60, као и да је међу њима много деце.
Службама за спасавање се пријављује све више несталих особа. Влада Грчке тражила је међународну помоћ.
Међу жртвама, повређенима и несталима нема држављана Србије, потврђено је за BBC на српском у амбасади Србије у Атини.

ИЗВОР: BBC на српском

***

***

***

***

***

***

***

***

***

***

24.7.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

1 reply »

  1. DEAR GREEK BROTHERS AND SISTERS ORTHODOX SERBS PRAYING FOR YOU BROTHERS AND SISTERS FOR EVER AMIN БРАЋО ГРЦИ И СЕСТРЕ ГРКИЊЕ ПРАВОДЛАВНИ СРБИ СЕ БОГУ НОЛЕ ЗА СПАС ПРАВОСЛАВНЕ ГРЧКЕ ИСУС ХРИСТОС НИКА СССС

    Свиђа ми се