АКТУЕЛНО

ОПЕТ УСТАНИЧКА: Одложено исељење избеглица, полиција привела активисте


Исељење избеглица из станова у Устаничкој улици 244г у Београду је одложено. Полиција је од јутрос блокирала прилаз згради и привела око 15 активиста који су покушали да спрече исељење.

Како сазнаје репортер Н1, породица која је данас требало да буде исељена је постигла договор да до 15. августа врати кључеве од стана, а да им Комесаријат обезбеди сеоску кућу на територији Смедерева.

***

***

Како се тврди у саопштењу Иницијативе За кров над главом, поједини активисти су повређени у покушају да приђу згради и солидаришу се са станарима.

Подсетимо, јучерашњи покушај да се исели један од избегличких станова у Устаничкој улици у Београду није успео јер га је спречила група активиста која је блокирала улаз у зграду.

Комесаријат за избеглице и миграције Републике Србије саопштио је да се, поступајући у најбољем интересу избегличких породица из Босне и Херцеговине и Хрватске које годинама не могу да уђу у своје станове у Устаничкој улици у Београду добијене на легалном конкурсу, обратио локалној самоуправи са захтевом да се, из трећег покушаја, „нелегално запоседнути станови ослободе и у њих уселе они којима по закону припадају“.

У саопштењу Комесаријата пише да су станови за избеглице у Устаничкој улици у Београду додељени на конкурсу окончаном 2016. године породицама које међу својим члановима „имају болесна, инвалидна и у рату погинула или нестала лица, у транспарентном поступку чија је документација више пута стављана на увод јавности“.

Реч је о конкурсу у ком је додељено укупно 30 стамбених јединица у Београду.

„Део станова у Устаничкој 244 г су, међутим, нелегално запосела трећа лица, насилним проваљивањем и обијањем улазних врата, у време док су станови били празни јер се чекао завршетак конкурса. Проваљено је у 15 станова, од којих је у овом тренутку узурпирано 11, док су четири кључа враћена“, саопштио је Комесаријат.

ИЗВОР: Н1

***

25.07.2018. – Дејан Дамњановић

***

***

***

ПОВЕЗАНО:

*Грађани спречили исељење избеглица у Устаничкој

————

24.7.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић