АКТУЕЛНО

Скупштина Србије: Усвојен Закон о пресађивању органа по коме смо сви потенцијални донори


НСПМ, 24. јул 2018.

Са два гласа против (Ђорђе Вукадиновић и Марија Јањушевић), скупштина Србије усвојила је данас Закон о пресађивању органа, који предвиђа да су сви грађани потенцијални донори органа, осим уколико се томе изричито не успротиве обраћајући се Управи за биомедицине. Усвојен је и Закон о људским ћелијама и ткивима.

Одредбе Закона налажу да грађани који не желе да буду донори органа током живота морају писмено или усмено да се изјасне о томе обраћајући се Управи за биомедицину, која ће бити основан у Београду, као орган који ће бити у саставу министарства надлежног за послове здравља, за обављање стручних послова државне управе и послове инспекцијског надзора у области пресађивања.

Према законским одредбама, људски органи са умрлог могу се узети ради пресађивања ако се пунолетан пословно способан давалац пре смрти томе није усмено или у писменом облику успротивио, односно ако се томе у тренутку смрти није изричито успротивио родитељ, супружник, ванбрачни партнер или пунолетно дете умрлог.

Такође, ако умрла особа нема сроднике људски органи се могу узети само ако се томе, у тренутку смрти, није успротивио побочни сродник закључно са другим степеном сродства.

Одредбе закона налажу да је узимање органа од умрлог малолетника, који је био под родитељским старањем, дозвољено само уз писмени пристанак оба родитеља, односно једног ако је други умро или је непознат, док је узимање органа од умрлог малолетника без родитељског старања дозвољено само уз сагласност етичког одбора здравствене установе, који се образује у складу са законом којим се уредјује здравствена заштита.

Узимање органа од умрле пунолетне особе којој је током живота на основу одлуке надлежног органа делимично или потпуно одузета пословна способност дозвољено је само на основу сагласности етичког одбора здравствене установе, док се од умрлих који нису држављани Србије органи могу узимати само на основу писменог пристанка супружника, ванбрачног партнера, родитеља, пунолетног брата или сестре или пунолетног детета умрлог.

Одредбама закона прописано је формирање републичке листе чекања за примаоце људских органа, који ће се на њу уписивати без дискриминације и под једнаким условима за сваку особу за коју је постављена индикација за пресадјивање органа, односно ако је медицински оправдана.

Усвојен Закон о људским ћелијама и ткивима

Скупштина Србије усвојила је данас и Закон о људским ћелијама и ткивима, којим су прецизиране здравствене установе које могу поднети захтев за обављање послова у тој области, услови које банке људских ткива треба да испуњавају, као и регистар давалаца матичних ћелија.

Једна од новина тог закона је поједностављење поступка давања пристанака за примену људских ткива уз избегавање непотребних финансијских трошкова водјења регистра.

Прописано је да се ткиво умрлог за примену код људи може узети искључиво после дијагностиковања и утврђивања смрти на основу медицинских критеријума.

Закон прописује да се ткива са умрле особе могу узети ради примене ако се се пунолетан пословно способан давалац пре смрти томе није усмено или писмено успротивио, односно ако се у тренутку смрти томе није изричито успротивио родитељ, супружник, ванбрачни партнер или пунолетно дете умрлог.

Са умрлог малолетника који је током живота био под родитељским старањем дозвољено је узимање ткива уз писмени пристанак оба родитеља, док је за умрлог малолетника без родитељског старања дозвољено узимање ткива на основу сагласности етичког одбора здравствене установе.

По закону, даривање и примање људских ћелија и ткива заснива се на уважавању приоритетних интереса за очување живота и здравља и заштити основних људских права и достојанства даваоца и примаоца.

Закон налаже да се при добијању људских ћелија и ткива са умрлог даваоца поступа са поштовањем достојанства умрлог и чланова породице, као и да се предузимају све потребне мере како би се повратио спољашњи изглед умрлог даваоца.

(Бета)

 

ФБР КОМЕНТАР: КО ЈЕ ОВАЈ ЈЕДАН – ПРОТИВ?
ТО ЈЕ НАРОДНИ ПОСЛАНИК!!!

***

КАРИКАТУРА: Саша Димитријевић – УПОКОЈЕЊЕ

КАРИКАТУРА: Саша Димитријевић – УПОКОЈЕЊЕ

8 replies »

 1. Овај срамни закон присиле није у складу са Законом о правима пацијената чији члан 12 гласи: „Пацијент има право на слободан избор доктора медицине, односно доктора стоматологије, здравствене установе, као и слободан избор предложених медицинских мера, у складу са законом којим се уређује област здравствене заштите и законом којим се уређује област здравственог осигурања.“
  Дакле, закон је директно у супротности са Законом Р Србије који је потпуно усаглашен са законима модерних европских земаља.
  Тако да држава Србија може да одговара пред Европским судом о људским правима у Стразбуру.

  Свиђа ми се

 2. Једног дана ће ови заувијек отићи са власти. А онда их треба све похватати,похапсити и утамничити ако треба и на доживотну јер су криви за свако убитство које ће се десити под изговором давања органа.

  Свиђа ми се

 3. Ако се следи логика овог закона, онда би и добровољно давање крви требало
  да буде обавезно!
  Несразмерно је мањи број оних којима животи звисе од туђих органа,
  а неупоредиво већи они којима животи зависе од трнасфузије туђе крви!

  Драган Славнић

  Свиђа ми се

 4. najsmesnije neki lavrentije sa dve noge u grobu zavestao organe,pa zakon je donesen ne da bi se od stogodisnjaka uzimali delovi tele..oni nikom netrebaju vec organi od mladjih ljudi..rok..feler nije ugradjivao sedam puta srce od stogodisnjaka vec od mladih i zdravih..OSVESTI SE LJUDSKI RODE..tamo neki irinej fali da je to dobro cak i vatikan je zato a nekaze da je vatkan za srbske i ruske delove tela a to radi vec dugo dugo godina……..

  Свиђа ми се

 5. Какво је то добровољно донирање органа када је обавезно,лепо пита Бошко а и ми грађани такође питамо

  Свиђа ми се

  • Sparta, који Бошко Обрадовић, јел онај из Двери ,који је гласао за овај закон? Докле ћемо бити наивни и слушати празне речи, а не ценити дела. Против закона су гласали Ђорђе Вукадиновић и Марија Јањушевић.За закон је гласала лажна опозиција Двери и ДСС, то је услов да после следећих избора уђу у власт, са Скотом или без Скота.

   Свиђа ми се

 6. postali smo depo rezervnih delova.Sada mocnici mogu da biraju koga ce da roknu pa da poskidaju delove posto im je nasa vlast dala sve nase zdravstvene podatke,njima je jedino ostalo da nas nadju i obrade.Joj Srbijo sta si docekala! postala si magacin rezervnih delova.

  Свиђа ми се