АКТУЕЛНО

ХРВАТСКА: Председник Израела Реувен Ривлин – Јасеновац је Аушвиц Балкана


Председник Израела Реувен Ривлин и председник Хрватске Колинда Грабар Китаровић посетили су данас Спомен-подручје и некадашњи усташки логор смрти Јасеновац.

Рувен Ривлин (фото:.hrt.hr)

Ривлин: Јасеновац – Аушвиц Балкана

Већина хрватских Јевреја убијена је у Јасеновцу, у Аушвицу Балкана, рекао је данас председник Израела Рувен Ривлин у обраћању код каменог цвијета у Јасеновцу.

„Стотинама година Хрватска је била дом Јеврејима, а у Другом светском рату тај дом, за већину њих, претворио се у масовну гробницу. Јеврејска заједница је збрисана са лица земље. Већина их је убијена у Јасеновцу. Уз њих су брутално убијани Срби, Роми и антифашисти. Усташки режим је био нацистички партнер у злочину и овде је растао“, истакао је председник Израела.

Он је нагласио да би неки радо да се тај дeо историје не помиње или минимизира, али, каже он, морају да знају да се стравичан злочин десио и да их то не аболира од моралне, личне и национлане одговорности.

Председник Израела подсетио је да су се ранији лидери Хрватске извињавали у Парламенту Израела и препознали моралну и националну одговорност.

„Хрватска има моралну обавезу да се суочи са прошлошћу а не да је игнорише. Само поштеним и храбрим односом према свему што се догодило, уз едукацију младих нараштаја, са овог места можемо рећи – никада више“, истакао је Ривлин, преноси АТВ.

***

Китаровић на месту холокауста говорила о Вуковару и Сребреници…

Хрватски председник Колинда Грабар Китаровић изразила је данас, током посете Спомен-подручју Јасеновац, „дубоку тугу због свих жртава Холокауста“ у усташкој Независној Држави Хрватској, али је на том месту говорила и о дешавањима у Сребреници, Вуковару и Шкабрњи.

Она је признала да је колаборационистички усташки режим током Другог светског рата донео „страшна страдања Јеврејској заједници, али и Србима, Ромима и Хрватима“.

Током посете јасеновачком стратишту, на којем је убијено стотине хиљада људи, махом Срба, Јевреја и Рома, те антифашиста, Китаровићева је навела да је „потресно чути сведочанства оних који су преживели јасеновачко место ужаса“.

Китаровићева и јеврејски предсједник Рувен Ривлин одали су почаст жртвама Холокауста у овом злогласном концентрационом логору.

Колинда Грабар Китаровић изразила је најдубље саосећање због „страдања жртава Холокауста пореклом из Хрватске“.

Он је рекла да су се том режиму супротставили „многи Хрвати, погинувши за слободу и људскост…“, преноси ТВ „Н1“.

Китаровићева је затим говорила и о дешавањима у новијим сукобима помињући Вуковар, Сребреницу и Шкабрњу, те о „агресији“ којој је Хрватска, према њеним речима, била изложена током деведесетих година прошлог века.

Либерални портали у Хрватској напомињу потпуно неумесан иступ Китаровићеве, која је на месту великог страдања људи у Другом светском рату, настојала да постави знак једнакости са дешавањима у ратовима током деведесетих.

***

Ривлин је јуче допутовао у дводневну посету Хрватској, а у Загребу је у одвојеним сусретима разговарао са хрватском председницом и премијером Хрватске Андрејем Пленковићем. Израелски председник рекао је да је неопходно заједничко суочавање са претњом мржње и тероризма.

Након Хрватске, израелски председник посетиће Србију.

 

ИЗВОР: РТРС

———–

25.7.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић