АКТУЕЛНО

КОЛЕКТИВНА ОДБРАНА СТАНАРА: Ко је шериф? (Утисци из Устаничке)


Преносимо утиске са ФБ странице Kolektivna odbrana stanara о јучерашњем покушају исељења у Устаничкој улици у Београду, храбрости људи који су стали у одбрану станара и понашању људи у униформама…

Ко је шериф?

На јучерашњем протесту против исељења у Устаничкој улици у Београду, поред несебичне храбрости и пожртвованости људи, која је спасила још једну особу од живота на улици, оно што је обележило цео догађај јесте бахатост и насилност нељуди у униформама.

Међу злочинцима у плавом највише су се истицала двојица инспектора са фотографија, који су упркос одбијању да се легитимишу, идентификовани од стране народа: Радомир Стевић (жута мајица), који се у једном тренутку представио са: „Ја сам шериф, ја сам овде Бог и батина!“ и Никола Поповић (зелена мајица).

Њих двојица су руководили читавом операцијом безразложног малтретирања, понижавања, гурања, ударања, хапшења и застрашивања људи окупљених на протесту. Поповић је без икаквог основа покушао да отме туђи телефон, а одустао је тек након што је обавештен да је снимак са телефона, који је покушао да сакрије – пуштен уживо. Људе који су блокирали улаз зграде, како би спречили деложацију несрећних људи, полицајци су бацали на степенице, шутирали у леђа, задржавали лична документа сатима и покушавали да извше психолошки притисак претњама. Једну самохрану мајку нису хтели да пусте да оде по дете у вртић, а касније су се у станици драли на њу толико да се чуло на улици, јер није довољно брзо и послушно испуњавала њихове захтеве. Два инспектора су се константно смејала народу на муци и сладила својом позицијом моћи, али ни обични пандури нису били ништа бољи, и константно су покушавали да се докажу и улижу својим надређенима ударцима, гурањем или коментарима типа: “ако су сиромашни, зашто купују цигарете“, или “па што није дигао кредит да купи стан“(говорећи о човеку који живи од пензије од 14.000 динара).

На крају је солидарност обичних људи победила и Миодраг је спашен бескућништва, а за неосноване кривичне и прекршајне пријаве којима се прети онима који су били приведени (о чему ћемо вас даље обавештавати), имамо да кажемо само:

НЕЋЕ ПРОЋИ!

ИЗВРШИТЕЉИ И ПАНДУРИ СУ КРИМИНАЛЦИ!

Видимо се на следећем исељењу које ћемо спречити, у четвртак 26. jула у 9:00 у Устаничкој 244г! Дођите што раније!

СОЛИДАРНОСТ ЈЕ НАША СНАГА!

Иначе, јуче су објавили да су „након саслушања сви, ухапшени ослобођени и прете им прекршајне и кривичне пријаве, о чему ћемо вас даље обавештавати“. Исељење је „одложено и Миодрагу је обећано да ће до 15. августа добити заменски смештај, када треба и да преда кључеве стана“.

***

ПОВЕЗАНО:

*ОПЕТ УСТАНИЧКА: Одложено исељење избеглица, полиција привела активисте

*Грађани спречили исељење избеглица у Устаничкој

———–

25.7.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

2 replies »