АКТУЕЛНО

Суд одбио захтев за рехабилитацију Милана Недића


Суд је одбио захтев за рехабилитацију којим је тражено да се поништи Уредба Владе ФНРЈ којом је Милан Недић проглашен за народног непријатеља и на основу које су му одузета грађанска и имовинска права

Виши суд у Београду одбио је као неоснован захтев за рехабилитацију српског премијера за време окупације у Другом светском рату Милана Недића, потврђено је Танјугу у том суду.

На ову одлуку подносиоци захтева имају право да уложе жалбу Апелационом суду у Београду који треба да донесе правоснажну одлуку у року од 30 дана по пријему решења.

***

Суд је одбио захтев за рехабилитацију којим је тражено да се поништи Уредба Владе ФНРЈ којом је Милан Недић проглашен за народног непријатеља и на основу које су му одузета грађанска и имовинска права.

У саопштењу суда се прецизира да је 11. јула Виши суд у Београду донео решење којим је одбио као неоснован захтев предлагача за рехабилитацију сада покојног Милана Недића.

Предлагачи су захтевом тражили да се утврди да је генерал Недић лишен слободе без судске или административне одлуке као жртва прогона из политичких и идеолошких разлога, као и да је ништаво решење Трећег народног среског суда за град Београд од 31.01.1946. године о конфискацији имовине генерала Милана

Недића од дана доношења и да су ништаве све његове правне последице.

Одбијеним захтевом тражено је и да се утврди да су ништаве административне Одлуке Државне комисије за утврђивање злочина окупатора и његових помагача Ф.802 без датума, Ф.802/I од 02.05.1945. године, Ф.802/II од 03.08.1945. године, Ф.802/III од 17.09.1945. године, Ф.802/IV од 13.08.1945. године и Ф.802/V од 01.12.1945. године, Одлука Земаљске комисије за утврђивање злочина окупатора и његових помагача бр. 2407 од 5.07.1945. године од тренутка њиховог доношења и да су ништаве све правне последице, укључујући и казну конфискације имовине, а да рехабилитовано лице се сматра неосуђиваним, навoди се у саопштењу суда.

Одбијен је и предлог предлагача за преиначење захтева за рехабилитацију Недића из поднеска од 09.07.2018. године којим захтевом је тражено да суд утврди „да је генерал Милан Недић лишен живота без судске или административне одлуке као жртва прогона из политичких и идеолошких разлога”.

Суд није објавио образложење овог решења, уз напомену да ће одлука суда у поступку рехабилитације Милана Недића бити објављена на интернет страници Вишег суда у Београду, када постане коначна (правоснажна).

Милан Недић никада није био осуђен, нити је против њега подигнута оптужница. Наводно је у притвору извршио самоубиство, а никада није објављено где је сахрањен.

Поступак за рехабилитацију Недића инициран 2008. године, али је расправа пред судским већем, којој присуствује и јавност почела у децембру 2015. године.

Суд је током поступка саслушао десетак сведока и историчара.

У току поступка, суд је одбио право јеврејским општинама да се умешају у поступак и оспоравају враћање грађанских права Недићу, а ту одлуку је потврдио и Апелациони суд, будући да је ово „једностраначки поступак” који се води по правилима ванпарничног поступка и нема „друге стране”.

Поступак по захтеву за рехабилитацију изазвао је негодовања у јавности, будући да један део грађана сматра да је Недић злочинац и да суд треба да одбије рехабилитацију.

ИЗВОР: ПОЛИТИКА/Танјуг

————-

26.7.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

1 reply »

  1. ГОСПОДИНЕ ЂЕНЕРАЛЕ ТИ СИ СРБСКА МАЈКА КА ШТО ВОЛИМО ВОЈВОДУ ПАВЛА ЂУРИШИЋА И МОМЧИЛА Р ЂУЈИЋА ВОЛИМО И ЂЕНЕРАЛА МИЛАНА НЕДИЋА ЗНАЧИ СУД У ОЈАДЕЂЕНОЈ СРБИБК ПТИТИ НЕДЕЛО јамари ОН ЈЕ ЧОЕК ИЗГУБИЈО ФАМИЛИЈУ И НА КРАЈУ ЈЕ БАЧЕН СА ПЕТОГ СПРАТА СССС

    Свиђа ми се