АКТУЕЛНО

Грабар Китаровић: Олуја је била чиста, биће тензија између Србије и Хрватске


Хрватска председница Колинда Грабар Китаровић навела је да се боји да ће доћи до повећања тензија између Србије и Хрватске због годишњице Олује. Она је у интервјуу за „Дојче веле“ навела да неће улазити ни у какве расправе.

– Морамо бити достојанствени и у победи и у свему ономе што радимо – навела је она.

– Олуја је била чиста операција, а након ње догодили су се злочини које би заиста требало санкционисати. Када говоримо о Книну, говоримо о Домовинском рату као о темељу савремене хрватске државе. Оно што заиста настојим није да увредим модерну Србију и Србе као народ ни на који начин. Све критике односе се на великосрпски режим Слободана Милошевића. Шта више, прошле године отворено сам рекла да се треба поклонити и српским жртвама, цивилима, који су невино страдали након Олује – додала је она.

Говорећи о својој недавној посети Спомен-подручју Јасеновац заједно са председником Израела Рувеном Ривлином, Китаровић поновила је да осуђује све тоталитарне режиме – „од нацизма и фашизма, до комунизма“.

– Тај злочин треба признати, он се догодио. Међутим, апсолутно осуђујемо све манипулације бројем жртава у Јасеновцу. Мислим да би требало да истрајемо на историјској истини. И да на основу историјске истине, и на основу хрватског устава, ићи даље – истакла је.

Одговарајући на питање како сагледава могућност решавања проблема Косова, председница Хрватске каже: „Не могу да говорим у име Србије, у име Београда, кад ће бити решени ти њихови међусобни односи, али сматрам да се паралелно и истовремено може радити на реформама на Косову. Хрватска ће са своје стране наставити да подржава Косово на путу у међународне организације, па и на путу ка чланству у ЕУ, свесни да постоји још неколико држава (ЕУ) које нису признале Косово“.

ИЗВОР: Дојче веле/ВЕСТИ

***

———-

27.7.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

1 reply »

 1. РЕПУБЛИКА СРПСКА КРАЈИНА
  ВЛАДА У ПРОГОНСТВУ
  11.000 Београд, Змај Јовина 15
  Тел. 063/495-051
  Бр. 34/18 – 26. јул 7526 (2018)

  ЧЛАНИЦЕ УН ПОДРЖАВАЈУ ЗЛОЧИН ГЕНОЦИДА НАД СРБИМА
  – Обавештење дипломатама у Републици Србији –

  Влада Рпублике Српске Крајине у прогонству обавештава светску јавност – да лично Ваше Екселенције (као и Ваше владе) подржавају злочин геноцида над Србима, који је обавила држава Хрватска – од 1990. до 1995. године. А по одредбама међународног права и садржајима међународних докумената Уједињених нација – свако ко подржава извршиоце злочина геноцида сматра се и учесником тог геноцида!
  Никад нисте предложили својим владама, да против Хрватске покрену поступак за њен злочин геноцида над Србима – ни у Уједињеним нацијма, ни у установама Европске уније, а ни пред међународним, или националним судовима!
  Таквим поступком (подржавањем хрватског злочина геноцида над Србима) обдарили сте Цивилизацију језивим одликама (безбожним, ђаволским, злочиначким…). Будућа покољења српског рода ће овладати хуманошћу и понашање Ваших Екселенција (као и Ваших влада у двадесетом и двадестпрвом столећу) ће бити оцењена као нељудска (безбожна, ђаволска, злочиначка…). Ако помишљате – да не говорим истину, наводим чињенице, које не можете оспорити, а које, у смислу одредби међународног права, указују на хрватски злочин геноцида над Србима, који су одобриле чланице УН:
  1) Хрватска је, од 1990. до 1995, прогнала из Републике Српске Крајине (зоне под заштитом УН) и хрватских градова 800.000 Срба.
  2) Хрватска је у ово време и после прогона Срба, покатоличила непрогнане Србе у окупираној Републици Српској Крајини и хрватским градовима – у броју од 30.000 и приморала их да се представљају као припадници хрватског народа (нације).
  3) По “Венсовом плану“ УН, мировне снаге Уједињених нација су гарантовале заштиту Републике Српске Крајине од хрватске агресије, али кад је до ње дошло, војне снаге Уједињене нације су дозволиле хрватској војсци – да обави злочин геноцида над Србима и да окупира Зону под заштитом УН.
  4) Ваше Екселенције (као и ваше владе) представљају територију Републике Српске Крајине као историјску и етничку земљу хрватског народа! А то није истина, јер је Република Српска Крајина, од каменог доба до данас, насељена само српским народом и била је стално у саставу државе Србије.
  5) Ваше Екселенције (као и ваше владе) прихватају измишљотину – да је у Средњем веку постојао хрватски народ и хрватска држава. Хрватску државу су, колонијалном стратегијом, стручњаци Аустрије и Немачке измислили и обласне српске племиће у Србији проглашавали хрватским владарима. Истовремено су срску племићку област – “Кнежевину Далмацију“ преименовали у “Хрватску Далмацију“, а српску племићку област – “Кнежевину Посавину“ у “Хрватску Посавину“.
  6) Ваше Екселенције (као и ваше владе) нису узеле у обзир чињеницу (из немачких државних докумената) да је наводни први хрватски владар “Хрватске Далмације“, кнез Борна, чист Србин, рођен у Кучеву, у Источној Србији. Почетком 9. столећа је Бугарска војно напала Србију, па је он побегао с делом народа и војске, те се предао у Срему Францима (Франци су тад, такође, напали Србију и окупирали су Срем, Славонију, Загорје, Приморје и Истру). Франци су Борну преселили у подручје око данашњег града Ријеке и поставили га за руководиоца окупиране српске области. Но, 829. године је Србија ослободила окупиране српске земље, па и подручје око Ријеке и Истру, где је успостављена власт Србије, јер ни тада није било никакве хрватске државе.
  7) Ваше Екселенције, својевремено смо Вас упутили на сачувани документ из почетка 13. столећа, који се налази у Паризу, а потписали су га, почетком 13. столећа, српски краљ, Стефан Првовенчани Немањић и француски краљ, Филип Други Август. У њему је назначено – да је племићка област у Србији – с именом “Хрватска“ (од Ријеке до Карловца), као што су то биле и: Далмација, Босна, Зета и Рашка. А Аустријанци и Немци су фалсификовали – да је Хрватска била независна држава хрватског народа у Средњем веку, а у тој Хрватској су живели само православни Срби. А пре турског освајања (16. столеће) подручја данашњег Загорја су била насељена православним Србима и град у Загорју – данашњи Загреб, звао се – СРБИНОВО. По изгону Турака из Загорја, почетком 18. столећа, Аустријанци су населили у Загорје словеска племена, чије становништаво су прогласили Хрватима, а забранили коришћење словеначког језика – који су прозвали “кајкавским дијалектом српског језика“, а касније су српски језик именовали “српскохрватски језик“, а у комунистичкој Југославији је преименован у “хрватски језик“.
  8) Ваше Екселенције нису узеле у обзир (као ни ваше владе), да су Срби у Републици Српској Крајини, док је она била окупирана од Аустрије, имали своју обласну власт (државотворну), која је убирала порез, стварајући сопствени буџет и не шаљући тај новац у буџет Аустрије. То је чињно на основу Српског устава у Аустрији (Statuta Valahorum), одобреног од аустријског цара 1630. године – коришћен је до 1861.
  9) Ваше Екселенције прећуткују истину (као и ваше владе), да се у архиви Хрватске академије знаности и умјетности у Загребу налази документ Ватикана (из 1639. године) о становништву отока Јадранског мора, Истре и Горског котора. У њему пише да је реч о православним Србима, које Римокатоличка црква почиње да преводи у католичку веру и принуђава их да се представљају припадницима хрватског народа. У документу пише, да ће се исти метод применити и на православне Србе у Славонији.
  10) Ваше Екселенције прећуткују истину (као и ваше владе), да је данашња хрватска застава, с црвеним и белим коцкицама, истргнута из грба српске државе. Она је била истакнути део грба српског цара Душана Силног Немањића из 14. столећа. Кад је колонијална Аустрија стварала хрватску нацију (од покатоличених Срба и Словенаца у Загорју), није могла наћи никакав хрватски симбол за хрватску нацију и будућу хрватску државу, па им је наредила да за заставу користе тај део из српског државног и царског грба! Тако је вештачка хрватска нација присвојила и сву српску културну баштину – научна и књижевна дела, народне игре, народне песме, народне обичаје, итд, итд.
  11) Ваше Екселенције прећуткују (као и ваше владе) да је католичење православних Срба било у великом обиму у 18. столећу и да се од тада католичени Срби приморавају да се представљају припадницима „хрватског народа“. Томе су се најупорније, све до оснивања Југославије 1918), супротстављали католици Дубровника и околине. Они су се упорно представљали Србима, оснивали су српска удружења, писали су српском ћирилицом и оставили записе – да никад нису чули за хрватски народ, који упорно уздиже колонијална Аустрија и Ватикан, приморавајући Словенце у Загорју и покатоличене Србе да се представљају за Хрвате. А ПРИСИЛНО ПРЕБАЦИВАЊЕ ЉУДИ ИЗ ЈЕДНЕ У ДРУГУ ВЕРУ ЈЕ ОДРЕДНИЦА ЗЛОЧИНА ГЕНОЦИДА – ПО МЕЂУНАРОДНОМ ПРАВУ И ДОКУМЕНТИМА УЈЕДИЊЕНИХ НАЦИЈА!!!
  12) Ваше Екселенције (као и ваше владе), занемарујете геноцидну чињеницу о проглашавањем Срба муслиманске вере, такође, у хрватску нацију. То је чињено у 19. столећу, па све до краја Другог светског рата и настављено је у Југославији, под влашћу комуниста и Јосипа Броза Тита, који је био Хрват. Муслимани су дали отпор у 19. столећу, јер су изјављивали да никад није постојала хрватска нација на Балкану, те је Аустрија успела да их прогласи несрпским “Бошњацима“ – што је опет одредница геноцида над српским народом.
  13) Ваше Екселенције (као и ваше владе), могли сте схватити ову противсрпску геноцидну делатност (претварањем Срба у Хрвате и Бошњаке) и било би вам јасно, да су тако створене од Срба несрпске нације – Макеонци и Црногорци (деловањем колонијалних држава Западне Европе и Ватикана), те се таквој делатности супротставити, да би се прекинуло тешко рањавање српског народа и да би се помогло расрбљенима – да се врате свом српском корену!
  14) Ваше Екселенције (као и ваше владе), помажу да се биолошки истребе Срби, или да се претворе у друге народе, чиме се наноси и страховити ударац темељима Цивилизације, јер су српски преци творци светске писмености, коју су подарили народима на свим континентима. То се види у археолошким налазима у Србији, где је пронађено најстарије светско писмо – Винчанско. Даље, у Индији живи 100 милиона Срба (књига о томе – америчког академика Анатолија Кљосова), чији преци су сачували текстове књижевних дела (“Ргведе“) од пре 4000 година, писаних на старом српском (словенском) језику, који се у науци зове САНСКРИТСКИ ЈЕЗИК и кривотвори се да није реч о српском језику. А унука највећег индијског песника, Р. Тагоре, госпођица Алокананда Митер, студирала је српски језик и упоредила га са санскритом. У речнику српског језика је нашла тридесет процената санскритских речи. А у санскриту се могу наћи само оне енглеске, немачке, француске, шпанске речи … које су и данас у неком словенском језику. Српски истраживачи су нашли и у завичајним српским говорима још сачуваних речи из санскрита, а највише у општинама Пирота и Лесковца.
  Ваше Екселенције (као и ваше владе), не желе да признају да су индијске “Ргведе“ писане на старом српском језику, а обавестили смо вас, да је у Немачкој отворен, 1994, “Српски музеј“, у којем су нађени текстови “Ргведа“ на српском језику. По други пут вам достављамо адресу “Српског музеја“ у Немачкој: Немци су отворили „Сербски музеј“ („Вендиш Музеј“) и тамо сместили археолошке налазе из Сибира (река Иртиш), где су текстови чувених песама „Ргведа“ из Индије, писаних на древном српском (словенском) језику. С овим музејом, нажолст, српски научници не сарађују. Иначе, да то чине, већ би садржаји из његових текстова и студија били у школским књигама у Србији. Ево адресе тог музеја, па ко жели може га посетити и на други начин се упознати с древном српском (словенском) културном баштином. Поред осталог, Немци наводе да су Србе и остале Словене звали Вендима – на основу тих старих српских (словенских) песама из Индије:
  Das Wendische Museum wurde 1994 in Cottbus eröffnet und besitzt innerhalb des Siedlungsgebietes der Sorben/Wenden im Land Brandenburg eine spezifische und zentrale Funktion bei der Darstellung der sorbischen Kulturgeschichte. Die Dauerausstellung vermittelt Einblicke in anderthalb Jahrtausende sorbischer Geschichte, wobei die Niederlausitz im Mittelpunkt steht. Diese Exposition zur sorbischen Sprache, zu Schrifttum, Bräuchen, Trachten, Musik und Liedgut, bildender Kunst und Volkskunst wird ergänzt durch wechselnde Sonderausstellungen sowie durch Vortrags- und Veranstaltungsangebote.
  Das Wendische Museum befindet sich in Trägerschaft der Stadt Cottbus und wird durch die Stiftung für das sorbische Volk gefördert.

  Fax: 0355/701275
  E-Mail: info@wendisches-museum.de
  internet: http://www.wendisches-museum.de
  Kontakt:
  Wendisches Museum
  Mühlenstr. 12
  03046 Cottbus
  Tel: 0355/ 794930

  15) Ваше Екселенције (као и ваше владе) скривају чињеницу – да су сви западноевропски језици, скандинавски, румуски и мађарски (као вештачки) створени од 12. до 19. столећа Нове ере. Такође, грчки је створен у 8. столећу Старе ере, а латински у 6. столећу Старе ере. Ови подаци вас обавезују да предложите уношење у школске и научне књиге чињенице – да ни велики епови “Илијада“ и “Одисеја“ нису могли да буду писани на грчком, латинском, или било којем несловенском европском језику, јер у време Тројанског рата (крај 12. столећа Старе ере) није било ниједног језика у Европи осим српског (словенског). Ова чињеница о несловенским језицима у Европи је, хвала Богу, унесена у европске енциклопедије, а у песми „Енејида“ римског песника Вергилија, писана пре 2000 година, лепо је објашњено како је створен латински језик на бази српског језика, с упозорењем да ће српски језик нестати кад се створи нова нација мешањем Латина и једног српског племана (створени Римљани) и њихов вештачки језик (латиски). Ваше Екселенције (као и ваше владе) сносе цивилизацијску одговорност, те морају учинити све да се истина о светској културној баштини и писмености правилно представи у свету и да се носиоци СВЕТСКЕ ЦИВИЛИЗАЦИЈЕ – СРБИ престану истребљивати и претварати у нове несрпске народе, те да се данашњој српској генерацији уклоне последице хрватског злочина геноцида – од 1990. до 1995, кад им је, поред осталог, одузета и сва приватна имовина – која је, по међународном праву, неповредива!
  (Поштована господо, у Србији и осталим државама, молимо Вас да овим садржајем обавестите у својој средини: државнике, политичке партије, запослене у међународним организацијама и судовима, научнике, историчаре, књижевнике, новинаре. Ако имате могућности, преведите (бар делове) на стране језике).

  С поштовањем,
  Милорад Буха, председник Владе

  Свиђа ми се