АКТУЕЛНО

Македонија – референдум о имену 30. септембра


Референдум о договору са Грчком у вези са именом Република Северна Македонија биће одржан 30. септембра. Референдум ће бити расписан у понедељак, 30. јула, јавили су скопски медији позивајући се на партијске изворе.

Македонија и Грчка (Илустрација: РТРС)

Раније је објављено да ће референдум бити расписан сутра, али је одгођен због обавеза чланова парламентарне већине, као и да се остави простор за договор између политичких субјеката.

Уколико се одвија све према очекивањима Владе крајем јануара или почетком фебруара у потпуности ће бити ратификован спроразум са Грчком.

Македонски премијер и лидер највеће странке СДСМ Зоран Заев раније је изјавио да ће референдумско питање гласити – „Да ли сте за чланство у ЕУ и НАТО, уз прихватање Споразума Републике Македоније и Републике Грчке?“.

Партијски извори саопштили су данас да се референдумско питање неће мијењати.

Лидер опозиционе ВМРО-ДПМНЕ Кристијан Мицкоски залаже се за једноставније питање, а током лидерских састанака водећих политичких странака у земљи, изнио је четири приједлога, у којима није споменуо чланство Македоније у ЕУ и НАТО-у.

За успјешност референдума треба да изађе половина уписаних у бирачке спискове, око 907.000 грађана или апсолутна већина изашлих треба да се изјасни са „да“, што би било од велике важности за Македонију, јер од тога зависи прима договора о имену и добијање датума за почетак преговора за прикључење у ЕУ и чланство у НАТО-у.

ИЗВОР: РТРС

———-

27.7.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић