АКТУЕЛНО

ОПЕТ Алекс Сорош у Србији – с ким је причао и о чему


Син америчког милијардера мађарског порекла Џорџа Сороша, Алекс, састао се у Србији са првим човеком Привредне коморе Србије Марком Чадежом.

Са Сорошом јуниором, који је заменик председника Фондације за отворено друштво, Чадеж је разговарао о регионалној сарадњи на Западном Балкану, процесу европских интеграција Србије и региона, економским реформама, могућностима и препрекама у финансирању малих и средњих предузећа и предузетништва, унапређењу образовања и изазовима које миграторни процеси имају на економију и друштво.

Како је саопштено из ПКС, Чадеж и Сорош истакли су велики значај формирања јединственог економског простора на Западном Балкану, повезивања компанија у региону ради повећања конкурентности, обима производње и повећања запослености. На састанку је било речи о нужности веће сарадње и повезивања влада у региону како би дошло до уклањања баријера и превазилажења изазова који оптерећују пословање са циљем политичке и економске стабилности, повећања раста и стварања предуслова за запошљавање и развој.

Чадеж је представио заједничку регионалну онлајн инвестициону платформу њњњ.инвестинсее.цом, први производ заједничке коморе Западног Балкана, на којој су потенцијалним инвеститорима доступне све релевантне информације о привредама Западног Балкана, правној и пореској регулативи, и на којој је престављен регион као јединствена инвестициона дестинација.

Председник ПКС и Алекс Сорош указали су на значај повећања запослености младих у региону, кроз рад и са мањинским и рањивим групама, осврнувши се на могућности и потенцијал који постоји у сарадњи са Фондацијом за отворено друштво. Модел дуалног образовања и његово увођење у школске системе у Србији и у региону представљају добар начин за обезбеђивање предуслова за смањење незапослености младих, пише у саопштењу ПКС.

ИЗВОР: ВЕСТИ

Сорош: Хвала Вучићу на подршци!

Председник Србије Александар Вучић разговарао је са замеником председника Управног одбора Фондације за отворено друштво Александером Сорошем о ситуацији у региону, подршци Фондације европским интеграцијама Србије и о реформама у области медија и владавине права.

Сорош је рекао да ће Фондација за отворено друштво наставити да подржава европски пут, реформске и демократске процесе у Србији, и захвалио Вучићу на подршци коју та невладина организација има у Србији, саопштио је кабинет председника.

Вучић је упознао чланове делегације Фондације са ситуацијом на Косову и Метохији и напретку дијалога Београда и Приштине, док је Сорош поздравио наставак тог дијалога и конструктивну улогу Србије у очувању стабилности на Западном Балкану, наводи се у саопштењу.

Председник Србије је са сином америчко-мађарског милијардера Џорџа Сороша разговарао и о подршци Фондације регионалној економској зони, очекиваног пројекта који Вучић често описује као кључан за будућност Западног Балкана.

ИЗВОР: ВЕСТИ

***

ПОВЕЗАНО:

*Биљана Ђоровић: 66.састанак Клуба Билдерберг

———

27.7.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

1 reply »