АКТУЕЛНО

Шпанија: Измештају гробове Павелића и Лубурића – коначан обрачун са Франковим режимом


МАДРИД – Гробови лидера усташког режима у Хрватској, Анте Павелића и Вјекослава Макса Лубурића, биће измештени из Мадрида, односно Валенсије, уколико шпанска влада усвоји нови закон, који би требало да означи и коначни обрачун са Франковим режимом.

Вјекослав Макс Лубурић и Анте Павелић

Према том новом закону, свима који су се супротстављали Франковом режиму и због тога били кривично гоњени, „злочини“ ће бити избрисани, док ће удружења и организације које славе и величају сећање на Франциска Франка, као што је Фондација која носи његово име, бити забрањене.

Шпански портал Eldiario.es објавио је да би по том закону гробови Павелића и Лубурића могли бити премештени на мање видљива места или ће бити враћени у земљу њиховог рођења.

Павелић и Лубурић рођени су у БиХ, Павелић код Коњица, а Лубурић код Љубушког, а разлог селидбе њихових гроба је што су места на којима су сахрањени постала центри ходочашћа припадника екстремне деснице, што је такође питање којим се бави нови шпански закон.

У јуну је нови премијер Шпаније Педро Санчез рекао да би гроб бившег фашистичког диктатора Франка требало преселити са Ваље де лос Каидос, надомак Мадрида.

Нови закон такође предвиђа оснивање комисије која би требала да истражи злочине Франковог режима, пренео је портал Express.hr.

Након што је 1945. побегао из Хрватске, Павелић је спас потражио у Аргентини, али након неуспелог атентата на њега 1957. године у Буенос Аиресу, а када га је покушао убити српски емигрант Благоје Јововић, Павелић се преселио у Шпанију јер је имао добре односе с Франковим режимом.

Тамо је умро 1959. године, у 70. години живота.

Лубурић се такође преселио у Франкову Шпанију 1949. године.

Живео је у Валенсији где је водио штампарију у којој је издавао проусташке часописе.

Убијен је у штампарији 1969. године.

Након Франкове смрти Шпанија је прихватила амнестију како би зауставила поновно отварање старих рана током грађанског рата.

Али, породице оних који су били против Франка дуго су се година бунили због тога, јер су сматрали да су они неправедно стигматизовани, а да је истовремено присталицама Франковог режима опроштено.

ИЗВОР: РТВ

——

27.7.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

1 reply »