АКТУЕЛНО

Струка разочарана: Ко ће писати нове амандмане на Устав?


Нова верзија амандмана на Устав у области правосуђа, усаглашена са препорукама Венецијанске комисије, биће завршена до краја лета, саопштило је Министарство правде.

Међутим, држава неће испунити захтев струке – да формира нову радну групу која би амандмане написала из почетка, а потом и јавну расправу, већ ће измењен нацрт послати у процедуру за усвајање.

Џаба су се бунили. Министарство правде није послушало судије и тужиоце и бацило нацрте амандмана на Устав, па организовало њихово ново писање. Уместо тога, одлучили су да их измене, како су навели у саопштењу, у складу са препорукама Венецијанске комисије и пошаљу Влади Србије на разматрање, а потом и Скупштини на усвајање.

– Нова усаглашена верзија уставних амандмана у области правосуђа биће завршена до краја лета.
– Након што предлог за измену Устава буде упућен надлежном скупштинском одбору, Народна скупштина ће организовати јавно слушање и дебату поводом уставних измена.

А шта о томе кажу стручњаци?

„Јавно слушање није расправа“, каже Драгана Бољевић из Друштва судија Србије.

„Такав документ има озбиљну мањкавост“, додаје Горан Илић из Удружења тужилаца Србије.

А зашто? У Друштву судија Србије кажу да је Министарство морало послушати стручњаке, који тврде да се посао мора урадити из почетка.

„Кад неко добије преко 40 препорука за 29 амандмана, онда је јасно да није био у стању да направи добар текст. То су и професори Уставног права рекли још у фебруару, не ваљају, направите све, али то није лексичка ствар да се мења редослед речи или нека реч у неком члану, то је читав комплекс ствари које после треба разрадити законима“, каже Драгана Бољевић.

И у Удружењу тужилаца Србије разочарани су чињеницом да остају под капом извршне власти и додају да је једина шанса да се ствари поправе – поновни рад.

„Нећемо добити деполитизацију правосуђа, већ нешто што би назвали умножавање или релоцирање политичког утицаја са Народне скупштине на Високи савет тужилаца који према мишљењу Венецијанске комисије представља доминантно политичко тело у коме може да преовлађује политичко једноумље. Тако они кажу“, рекао је Горан Илић.

Уколико Министарство правде оконча посао до краја лета, то значи да би током септембра нацрт амандмана на Устав у делу о правосуђу могао да се нађе на столу Ане Брнабић током септембра, а пред посланицима 1. октобра, када почиње редовно јесење заседање Скупштине.

ИЗВОР: Н1

——

27.7.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић