АКТУЕЛНО

КОСОВО И МЕТОХИЈА: Страх од новог јутра


Бесперспективност, разочарање у политику Србије, неповерење у косовску власт, лош економски положај… Једноставно, страх од сутра! Овим речима Момчило Трајковић, лидер СПОТ-а, описује разлоге због којих су његови суграђани, Срби са централног Косова последњих година, а након што су преживели рат и погром, одлучили да затворе огњишта и да нови дом стварају негде у централној Србији.

Разочаран: Момчило Трајковић

Трајковић, што због везаности за родну Чаглавицу, а можда и због година и искуства, пре неколико година направио је нову кућу на самом улазу у родно село, како би то увек било место окупљања читаве фамилије.

Већ годинама упорно објашњава да „продати земљу, кућу на Косову, значи продати територију, државу и националне интересе“, али истовремено годинама упозорава на велики притисак на Чаглавицу, коју из Приштине виде као јужни део града.

Јер је село, катастарски и приградски део Приштине, али и део општине Грачанице, и плаћа цену атрактивне локације на почетку ауто-пута Приштина-Скопље.

Зато за Трајковића и последњих година, од како је ангажован у Српском националном форуму, не прође ниједан састанак те организације, да заједно са осталим члановима не закључи да су се у рачуницу око продаје имања умешали и тешки животни услови, лоше одлуке локалних политичара, да век у грчу неизвесности није нешто што родитељи желе за своју децу, којој између осталог желе и слободу и боље школство сваки тај састанак завршен је уз апел да врх власти у Београду помогне. Али, како истиче, та помоћ, истиче он, никада није дошла.

У последњим трзајима да се сачува народ, ове чињенице желели су да лично испричају председнику Александру Вучићу, али до тог сусрета, иако је обећао – није дошло. Зато су, како кажу, као јак шамар осетили Вучићеву недавну изјаву да су Албанци купили имања око Грачанице, а да у Чаглавици има свега 20 српских кућа. Комшија Момчила Трајковића, Горан Станковић, годинама уназад добија огромну бројку да прода имање у Чаглавици, такву да би целу фамилију могао да збрине.

Али, он је ипак одлучио да остане. Ко председнику даје овакве информације, како каже – тај је неодоговарн и злонамеран.

Борба за опстанак: Чаглавица

– Човек из СНС-а је председник општине Грачаница, а тај председник општине се свакодневно информише преко локалних савета села које су оформили пред последње локалне изборе. У сваком случају те особе које пласирају те „лажне информације“, ко год биле, не мисле добро ником од нас који још живимо на Косову и Метохији, а поготову нама у Чаглавици. Ми вам одговорно тврдимо да у Чаглавици данас у власништву Срба има 130 кућа, и око 100 хектара пољопривредног земљишта, односно њива. Ако коза лаже, рог не лаже, изволите па видите – каже Станковић.

Мештани баш овог села се годинама муче у борби да сачувају своју имовину. Нису помогле ни тужбе, ни позиви полицији, па су више пута физички стали у одбрану дедовине. Убеђени су да се иза свих сценарија које су преживели, а који се као по матрици дешавају Србима, крије мотив за последњи прогон Срба из Приштине.

Десило се и да је била постављена ограда око православног гробља, да би се испоставило се да је спорну парцелу наводно продао њихов суграђанин Божидар Николић и то осам година после смрти.

А уместо да се Србима који ту живе помогне да отворе неки бизнис, све купљено или узурпирано, уз помоћ одлука две општине које деле село Приштине и Грачанице, прерасло је у стотине кућа и пословних објеката, у којима живе и раде Албанци.

Усред грачаничке општине никло је и седам „кућа љубави“, мотела изграђених на путу Чаглавица – Лапље Село, у којима парови, странци на служби у Приштини и Албанци, уживају у апартманима који се издају на сат.

– И зато многи не разумеју са каквим проблемима се ми сваки дан сусрећемо, али сам убеђен да се одлично зна колико још кућа има у власништву Срба у Чаглавици, као и да онај ко жели, може лако да сазна какви су наши свакодневни животни изазови. Очигледно је да неком одговара да се широј јавности у централној Србији пласирају овакве дезинформације. Мени бар лично делује да је њихова политика и да се на сваки могући начин боре да на Косову има што мање Срба. Што мање Срба на Косову, мање и проблема за оне који очигледно већ имају припремљено решење за Косово које држе у фиоци у свом кабинету. Није добро што се на овакав начин јавно манипулише подацима. Нека нам је Бог у помоћи – закључује Станковић.

Бриселски разговори убрзали исељавање

– Срби се исељавају већ дужи низ година, са постепеним интензивирањем након Бриселског споразума. У последње време процес је убрзан. Више је разлога, а издвојио бих убиство Оливера Ивановића и учестале изјаве политичара о „болним и тешким решењима“, као моменте који су били окидачи најновијег таласа исељавања. Искуством научен народ би радије да дочека та болна решења ван Косова и Метохије – каже Алексанадар Ђикић из Српског националног форума.

Нико се не одазива

– Ми тражимо помоћ, да се мало поведе рачуна о нашим проблемима, како би лакше живели, а онда када немамо где и када стварно морамо да одемо, онда испада да смо ми криви. Јесам ли крив што када ми се дете разболи у болници немају ни најосновније да му помогну. То је била кап која је код мене прелила чашу – каже један мештанин Грачанице.

ИЗВОР: Ј.Л.Петковић-ВЕСТИ

—————

29.7.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић