АКТУЕЛНО

Марко Пејковић: ПРИЧА О ЛАЖНОМ ДИМИТРИЈУ


Данас је много лажних Димитрија у нашем православном свету, нарочито у Србији.

На слици Николаја Неврева:
Лажни Димитрије (обријан) даје заклетву пољском краљу Сигисмунду III да ће у Русију увести папизам.

Након што су преминули последњи синови цара Ивана Грозног (Димитрије и Фјодор), угасила се династија Рјуриковића која је Русијом владала осам векова. Власт је преузео Борис Годунов, шурак Фјодоров. Услед вишегодишњих гладних година, народ и бојари су постали непријатељски расположени према Борису Годунову.

Један православни монах по имену Григориј Отрепев је у то доба пребегао Пољацима, скинуо монашку ризу и примио папизам. Пошто је царевић Димитрије умро под мутним околностима, овај бивши монах се Пољацима издавао да је управо он тај Димитрије и легитимни наследник руског трона, а не Борис Годунов. Пољацима је обећао наметање Русији папизма и предавање западних руских земаља, ако му помогну да се домогне трона. Пољаци новцем и логистиком помажу овом лажном Димитрију да се окористи народним недаћама и лажим и сплеткама попне на руски трон кроз убиство Бориса Годунова 1605. године.

У почетку је Русима говорио да је православан, али је многима био сумњив од почетка, јер је бријао браду (латински обичај) и био окружен папистима и протестантима.

Временом је све више Пољака почело да се размеће у његовом окружењу као свита. Почели су да улазе у православне храмове са звекетом оружја и да се лудирају над гробовима православних светитеља. А када је лажни Димитрије објавио да ће се оженити са Пољакињом Марином (иако ова није хтела да прими православље), почела је завера руских бојара да се он макне.

Убрзо након те “свадбе“ бојари на челу са Василијем Шујским су упали у Кремљ са масом народа. Шујски је ушао у Успенски храм Кремља и потом са Владимирском иконом Пресвете Богородице изашао пред масу са речима: “У име Божије, нападните злог јеретика лажног Димитрија!“.

Лажни Димитрије је ликвидиран, његово тело је спаљено, а његов пепео је помешан са барутом и убачен у топ из ког су устаници испалили ђуле у смеру одакле је лажни Димитрије и дошао у Русију – Пољске, тј. Запада.

Данас је много лажних Димитрија у нашем православном свету, нарочито у Србији.

*На слици Николаја Неврева: Лажни Димитрије (обријан) даје заклетву пољском краљу Сигисмунду III да ће у Русију увести папизам.

 

Марко Пејковић

———–

29.7.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић