АКТУЕЛНО

Штрбац: Готовина и Младен Маркач у Хрватској имају ореол жртве, а иза њих су крвави трагови


Генерали Анте Готовина и Младен Маркач у Хрватској имају ореол жртве, али су иза њих остали крвави трагови, рекао је председник Документационо-информативног центра „Веритас“ Саво Штрбац.

– На балканском простору важи правило – што си на једној страни већи херој, на другој си већи злочинац. Док ми у време годишњице „Олује“ тугујемо, Хрвати се веселе. То је правило у животу – каже Штрбац за „Новости“, поводом најаве да ће хрватска председница Колинда Грабар-Китаревић 5. августа, поводом 23 године од војно-полицијске операције „Олуја“ у којој су протерани крајишки Срби у Книну, уручити одликовања двојици генерала.

Према његовим речима, Хрвати не смеју да одустану, јер су направили државу на темељима „домовинског рата“.

– Морају да славе „Олују“, као што морају сваке године да избаце списак педесетак нових „ратних злочинаца“. Како другачије да докажу да смо ја и други Срби из Хрватске били агресори?! А ми смо Срби, чији су преци живели тамо вековима. Наше породице су на тим просторима биле можда и дуже него неке хрватске – рекао је Штрбац.

Како каже, дошао је до података да је само у „Олуји“ протерано више од 220.000 Срба, а да је у том делу Западне Славоније, Баније, Кордуна, Лике и Далмације живело око 230.000 људи.

– Око 2.000 Срба је убијено, а према попису Црвеног крста, око 8.000 их је остало у Крајини. После „Олује“ било је још неколико акција хрватске војске. Иако то нису били велики егзодуси људи су напуштали своје домове – рекао је Штрбац за „Новости“. Подсећа да су расветљене судбине 1.084 од 1.861 жртава.

– Као нестало води се 777 људи. Постоје 152 регистрована гробна места које Хрвати још нису ексхумирали. Оправдање траже у томе што су им пуни капацитети мртвачница где се одлажу та тела која су ексхумирана а нису идентификована. Имамо још 362 ексхумирана посмртна остатка која нису идентификована – каже Штрбац.

ИЗВОР: ВЕСТИ

————–

29.7.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић