АКТУЕЛНО

ДСС: Реаговање Александра Поповића на изјаву Обрена Јоксимовића око изручења Милошевића Хагу


Изјава Александра Поповића, члана Демократске странке Србије и бившег министра у Влади Србије поводом изјаве Обрена Јоксимовића, такође бившег министра у Влади Републике Србије

Александар Поповић

Став и Војислава Коштунице и ДСС око сарадње са Трибуналом у Хагу је све време, па и тада, 2001. године, био јасан. Та сарадња је представљала нашу нежељену и бесмислену међународну обавезу на коју се обавезала и коју је отпочела изручивањем Дражена Ердемовића власт Слободана Милошевића. Став и Коштунице и ДСС-а је био да је таква сарадња могућа не хајдучки, као у случају Ердемовића, већ тек након доношења домаћег закона. Таквог закона у јуну 2001. године није било, и никаква сарадња са Хагом није била могућа. Тврдим, као тадашњи потпредседник ДСС-а, да су и Коштуница и ДСС били апсолутно против безакоња, па и против изручења председника Милошевића Хашком трибуналу, да су два члана Владе Србије из ДСС-а добили налог да у случају изненадног стављања такве одлуке на дневни ред Владе Србије гласају против.

Након изручења председника Милошевића је ДСС изашао из посланичке групе ДОС-а, што је био увод у излазак из Владе и прелазак у опозицију месец дана после. Да су ДСС и Коштуница били сагласни са изручењем, не би дошло до оваквих драстичних политичких потеза.

Коначно, као сведок свих догађања, тврдим да председник Коштуница, јер сам тог Видовдана са њим био, није имао информације о процесу изручења председника Милошевића, тврдим да не постоји писмо којим он одобрава изручење, и изненађен сам да је чудно да након седамнаест године од ове велике српске срамоте и политичке грешке, постоје сведоци који су се изненада нечег сетили. Мој је утисак да то нагло присећање нема везе са догађајима 2001. године, већ са догађањима у Србији данас.

Једини документ који је Војислав Коштуница потписао, а у вези је са хапшењем Слободана Милошевића је онај којим се изричито гарантује да неће бити изручен било ком страном суду.

29.7.2018.

Информативна служба ДСС

***

Иначе, ово је реаговање на вест коју је објавио Курир, Блиц, Националист… а пренесен са ЕКСПРЕС-а којем је Јоксимовић дао интервју, о томе како је бивши министар здравља у Влади Србије Обрен Јоксимовић испричао о хапшењу председника Слободана Милошевића и његовом криминалном испоручивању у Хашки трибунал.
Обрен Јоксимовић је, како пише pressonline.rs „лекар и патриота са озбиљним стажом у СПО, ДСС и Српској радикалној странци, у српску политику ушао закорачивши у Коштуничине редове из странке Вука Драшковића, а касније је свесно кренуо у десно и основао нову странку под називом Демократска заједница Србије, чији је портпарол била списатељица Исидора Бјелица, а Јоксимовићева странка се године 2008. утопила у радикале. Обављао је и функцију директора Радио фокуса. Подржао је Томислава Николића као кандидата за председника Србије. Говорећи о бившим колегама из ДСС, замерао им је што су политички лутали и правили коалиције са Г17 и Демократском странком уместо да се политички удруже са радикалима“.

ТЕКСТ објављен у КУРИР

ОБРЕН ЈОКСИМОВИЋ О ДОГОВОРУ ЗА ИСПОРУЧЕЊЕ НА СЕДНИЦИ ВЛАДЕ
БИВШИ МИНИСТАР ЗДРАВЉА ЈОКСИМОВИЋ ОТКРИВА НЕПОЗНАТЕ ДЕТАЉЕ:
Коштуница ме разочарао, он је потписао изручење Милошевића Хагу

Пакт Договорили су се на највишем врху Воја и Ђинђић, наравно са шефовима војске, полиције… Мира Марковић ми је показала два документа који потврђују да је председник дао потпис – тврди бивши министар здравља

Војислав Коштуница, тадашњи председник СРЈ, не само да је знао да ће Слободан Милошевић бити испоручен Хагу, већ је за то дао и своју сагласност, тврди Обрен Јоксимовић, министар здравља у Влади Зорана Ђинђића и Коштуничин близак сарадник у то време.

Он у интервјуу за Експрес открива да је на седници Владе на којој се та одлука доносила био убеђен да Ђинђић лаже да за слање Милошевића у Хаг има сагласност и Коштунице. Међутим, документа која је видео код Мире Марковић убедила су га у супротно и потврдила да је о томе ко је и шта тада знао било, како каже, много фолирања.

– Тада је то изгледало другачије. Они су се договорили да испоруче Милошевића. Договорили су се на највишем врху Коштуница и Ђинђић, наравно са шефовима војске, полиције и тако даље. Они су се сви редом после фолирали, овај није знао ово, овај није знао оно… Они су се договорили око докумената. Госпођа Марковић ми је показала два документа које је Милошевић добио на руке – каже Јоксимовић.

Јоксимовић за Курир појашњава да та документа показују да је Коштиница био сагласан са свим што је тада уследило око изручења.

– Мира Марковић ми је показала два документа. Први у којем се гарантује да Милошевић неће бити послат у Хаг и тај папир је Чеда (Чедомир Јовановић) њему однео, а онда се хвалио да га је убедио да се преда. То је бесмислица, али то смо знали и тад. А код Мире Марковић сам видео и тај други документ на којем стоји и сагласност Коштунице да се Милошевић испоручи Хагу. Њега је читао на седници Владе покојни Ђинђић, и то на моје инсистирање. Тада сам мислио да Ђинђић лаже, али испоставило се другачије. Коштуница је дао потпис на то – објаснио нам је Јоксимовић, не кријући да га је бивши саборац Коштуница много разочарао.

– Немам никакав контакт са Коштуницом више од десет година, али то је дуга прича, за другу прилику – рекао нам је Јоксимовић.
Он се у интервјуу присетио и како су од њега крили да је седница заказана.
– Кад сам пошао на ту седницу, ја сам звао Коштуницу, мобилним телефоном сам га питао има ли тајне седнице. Рекох: „Кренуо сам на ту седницу, јер шушка се да ће испоручити Милошевића у Хаг. Имаш ли ти неку инструкцију за мене?“ Он је био затечен. Очигледно није очекивао да му се ја јавим. Онда је рекао: „Па, само ја не знам ништа о томе“. Умешао се ту и његов шеф кабинета: „Не зна Воја ништа и мирна Бачка.“ – испричао је Јоксимовић.

Разбојничка седница – Никад нисам добио записник

Јоксимовић тврди да су сви чланови владе ћутке прихватили одлуку и да се он једини побунио.

– Био сам огорчен и на начин на који је сазвана седница и на ту одлуку, али углавном рекао сам: „Господо, сви који овде седите и који доносите овакву одлуку данас, мимо Устава и мимо закона, сви сте будући становници Забеле“… Они су, наравно, изгласали ту одлуку, а Милошевић је био увелико испоручен. Можда је тада био у Тузли већ или ко зна где. Имали су спремно оно издање Службеног гласника, одштампано и завршено. То је била разбојничка седница на којој су донели разбојничку одлуку – сматра Јоксимовић, који каже и да је после тражио записник седнице Владе, али да га није добио.
– Једноставно, није га било.

Воја заузет, Човић незаинтересован

Коштуница јуче није желео да коментарише ову Јоксимовићеву верзију.

– Не могу сад. На састанку сам неком. Заузет сам – рекао нам је Коштуница и прекинуо везу.

Сличну реакцију чули смо и од некадашњег потпредседника Небојше Човића, који је присуствовао тој седници.

– Нисам читао, нити ћу читати тај интервју. Не интересује ме. Довиђења – кратко је одбрусио Човић.

***

30.7.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић