АКТУЕЛНО

ИНТЕРВЈУ Балкан.инфо: Академик Коста Чавошки – Морамо бити спремни и да ратујемо за Косово и Метохију!


У емисији Интервју на Балкан.инфо порталу код водитеља Александра Павковића, гост је био академик Коста Чавошки, члан САНУ и професор Правног факултета Универзитета у Београду.

Професор Чавошки је на самом почетку коментарисао „бриселски споразум“:
„Ја сам, у првом тренутку кад је Тадић почео да преговара то назвао издајом. Па кад је склопио оне уговоре који су преточени у уредбе, онда сам то назвао велеиздајом. А онда кад су Дачић и Вучић почели да преговарају, заједно док је Дачић био премијер а овај подпреседник и касније, кад је Вучић сам преговарао, ја сам то назвао – велеиздаја у вишеструком поврату
О чему се ту уопште ради… Ја не знам како се уопште ту може преговарати са неком квазидржавном творевином, самозваном државом, коју ми не признајемо? Друго, каква је та врста аката који се закључују?

Својевремено је Уставни суд, који је три уредбе прогласио неуставним, то је уредба о земљишним књигама, о признавању диплома и о катастру, али нажалост није ону најважнију, четврту уредбу којом се установљавају гранични прелази  и арбанасима допушта да наплаћују царину, а царина је искључиво државни приход централне власти. Дакле, то последње није проглашено неуставним, али је Уставни суд кад је оно претходно проглашавао, закључио да није реч о никаквим правним актима, а камоли међународним уговорима, него само о политичким актима који представљају неке степенице у преговорима, а да ће онда то бити решено некаквим уставним законом о посебном статусу Покрајине Косово и Метохија.

Међутим Вучић, који је иначе био добар правник ја сам се баш вратио на факултет кад је он завршавао, био је одличан студент иако није наравно био међу оним најбољима, он је неколико пута направио једну отворену грешку рекавши да су то међународни уговори и да арбанаси као та самостална држава не поштују уговоре које су закључили.
Ако су то међународни уговори, по нашем Уставу они би морали подлегати како то у Уставу пише – потврди, односно ратификацији. Тај се израз користи у међународном јавном праву, што није учињено. Дакле, он је морао те акте, те уговоре да достави Народној скупштини, да захтева од скупштине да те уговоре прихвати или одбаци, и уколико их прихвати да их објави у Службеном листу.
До сада ниједан од тих уговора није објављен, него се до тих уговора долазило тако што су људи који се у то разумеју, а то су чинили за мене они који су за мене радили у ДСС-у, улазили у веб-сајт косметске владе и тамо налазили тај уговор на енглеском језику. И онда смо ми, заправо те уговоре не само коментарисали, него и писали представке Уставном суду захтевајући да се ти уговори прогласе неуставним.
Дакле, као што видите, он наставља с том праксом и онда се чуди зашто би они то поштовали кад и сам Уставни суд није утврдио да су међународни уговори.

Оно што је ту најгоре, у шта се ми овде сада увелико уверавамо, јесте чињеница да је он (почев од Тадића, па касније), упуштао се у преговоре са арбанасима, непрестано им попуштао, чинио грдне уступке, и једино што је заузврат добио то је та Заједница српских општина (ЗСО) која никад није основана, а да заправо ништа заузврат и није могао добити. И сад, кад је све то учинио, и кад је једино преостало да и формално призна сувереност и независност те самозване државе косметских арбанаса, он каже – сад је потребан компромис.
Пазите, тај компромис је било много лакше закључити док ништа није преговарано. Дакле, пре оних првих преговора које је учинио Борис Тадић, преко оног свог Б.Стефановића потрчка из Министарства спољних послова, и тада се с њима могло свеобухватно преговарати, нешто им можда и дати, али оно кључно не допустити. А сад, кад је све дао, остало је још само да призна ту самозвану државу.“

Академик Чавошки је и за јавну расправу, која је овим поводом била у САНУ, као правник написао:
„После свега што је учинио нема ниједног јединог корака који би као био компромис пре формалног признања, јер је све практично урадио. Он је заправо, не само де факто, него и де јуре признао ту самозвану државу, тако што је с њом склапао (како сам признаје сада) међународне уговоре. Међународне уговоре можете склапати само са сувереним и независним државама. Једино што није до сада урадио, а то се од њега очекује, то је да допусти да самозвана држава косовских арбанаса уђе у Уједињене нације.“ 

***

ПОГЛЕДАЈТЕ ЦЕО ИНТЕРВЈУ:

ИЗВОР: BALKAN INFO – Zvanični kanal

***

ПОВЕЗАНО:

*СРПСКА РТВ „ИСТИНА ИЛИ ЛАЖ“: Академик проф.др Коста Чавошки – ВЕЛЕИЗДАЈА У ВИШЕСТРУКОМ ПОВРАТУ (видео)

———-

30.7.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

Хвала за коментар. Ваш коментар ће бити видљив након "модерације". Коментари који садрже претеће, увредљиве и вулгарне изразе неће бити објављени...

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.