АКТУЕЛНО

Опет нас исмевају док тугујемо!


Председница Хрватске, Колинда Грабар Китаровић одликоваће 5. августа у Книну, у склопу државне прославе Дана победе и домовинске захвалности, хрватске генерале Анту Готовину и Младена Маркача.

Ова информација је у потпуности згрозила прогнане Крајишнике који оцењују да је реч о још једном шамару српским жртвама.

– У питању је још један у низу скандалозних, али очекиваних потеза хрватске председнице. И поред чињенице да је током и после акције „Олуја“ убијено око 2.000 Срба, са огњишта протерано најмање 220.000, а имовина им уништена до темеља, Готовина и Маркач су после првостепених осуђујућих пресуда, на крају потпуно ослобођени. За то, огромну одговорност сносе и западне силе које су, управо у Хашком трибуналу, међу бројним злочинима почињеним на простору претходне Југославије, у Сребреници прогласиле наводни геноцид, а злочин који је најприближнији међународно усвојеном термину геноцида јесте управо акција „Олуја“ – истиче Миодраг Линта, председник скупштинског Одбора за дијаспору и Србе у региону.

Подсећајући да су 1995. године, у време „Олује“, Срби из Републике Српске Крајине, од беба у колевкама, до старица, протерани са својих огњишта, док су они који су остали убијени, свима имовина опљачкана и на крају уништена до темеља, Линта, како каже, жели да верује да ће одговорни за ова злодела, кад-тад одговарати и сносити последице.

Генерални секретар Удружења Срба из Хрватске Милојко Будимир оцењује да је јако тужно да Хрватска не престаје са изругивањем српских жртава и прогнаних.

– Док ће прогнани Крајишници широм света у црквама палити свеће и молити се жртвама, у Книну ће за то награђивати одговорне. Није ово ништа ново, већ само наставак истоветне, скарадне политике над људима који су вековима живели у Хрватској, а криви су само што припадају другом народу и вери. За то је крива и међународна заједница која је хашким пресудама аболирала Хрватску. Додела ордења Готовини и Маркачу је уједно и порука свим Србима који размишљају о повратку да о томе и не размишљају. Тешко ће се доћи до међусобног помирења и суживота, уколико Хрватска не одустане од тезе „да је 1995. ослобођена од агресора, и да су ти агресори били Срби“, а заправо народ који је на тим просторима живео вековима уназад – истиче Будимир.

Председник Веритаса Саво Штрбац крајње је ироничан, па оцењује да је било и време да Готовина и Маркач добију ово ордење – ако га раније већ нису добили.

– Колико знам, њих је већ због „Олује“ одликовао Фрањо Туђман, јер су, ипак, „извојевали највеличанственију битку у историји Хрватске“. Истовремено, Готовина и Маркач су боравком у Хашком трибуналу у хрватском народу стекли ореол жртве, паћеника као што је био и кардинал Степинац. Хашки трибунал, ослободивши их, није ослободио само велике хероје, већ је и опрао љагу са целе операције „Олуја“ која је за већину Хрвата „чиста као суза“. Једини проблем у томе је што су Србија, Република Српска, као и цела дијаспора пуни „капљица“ тих суза, Крајишника који су прогнани и у неколико дана остали без игде ичега само зато што су Срби – закључује Штрбац.

Република Српска Крајина је у време „Олује“ била под заштитом Уједињених нација, на њеној територији били су распоређени војници Унпрофора, познатији као „плави шлемови“. Три месеца раније, маја 1995. у хрватској акцији „Бљесак“ за два дана протерано је целокупно становништво Западне Славоније. Убијено је или нестало око 300 Срба, међу којима доста цивила и деце.

Фудбалска утакмица

Дан пре званичног програма у Книну, одиграће се и ревијална фудбалска утакмица између ратних ветерана, припадника Хрватске војске и полиције и фудбалске репрезентације са селектором Златком Далићем на челу.

Книн да буде место помирења

Драган Секуловић, председник Центра за комуникацију Правда, позвао је председницу Хрватске да у Книну, овог 5. августа „направи искорак и прекине офуцано и архаично национал-шовинистичко дивљање и дернековање“, од кога се згражава и добар део Хрвата.
– Позивамо вас да учините историјски чин и Книн претворите у Пијемонт помирења, толеранције, једнакости и једнакоправности двају народа. Место где ће и Хрвати и Срби наћи заједнички језик помирења и опроста, а препустити историчарима да све чињенице, укључујући и доделе ордења генералима Маркачу и Готовини, добију своју логичну правно-моралну тежину – поручује Секуловић и додаје да је основни услов заједничке прославе у Книну да се Србима врати станарско право, као и отета имовина.
– Без тога, прослава у Книну и доделе медаља, само ће хранити вечни канцерогени примус у главама потенцијалних политичких ликова који ће чекати прави тренутак светске прерасподеле сила, оружја и граница, да метастазира и донесе неку нову катастрофу у којој неће бити победника – истиче Секуловић.
Он је, такође, позвао власт у Хрватској да отвори архиве и предочи јавности документе о „хуманом пресељењу становништва“ или „етничком инжењерингу“ на релацији Туђман – Милошевић.

ИЗВОР: Ђ.Баровић-ВЕСТИ

***

ПОВЕЗАНО:

*Драган Чубрић – Момчило Крковић: СТРАДАЊЕ СРБА У ПРАВОСЛАВНОЈ ЦРКВИ У ГЛИНИ И РУШЕЊЕ СПОМЕНИКА

*Злочини над Србима Ливањског поља, 28. јула – 3. августа 1941.

*„ТЕШКО СВАКОМ СВОМЕ БЕЗ СВОЈЕГА“ – ПОМОГНИМО поклоничко путовање на обележавање годишњице страдања села Пребиловци у геноциду НДХ

———-

30.7.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

2 replies »

 1. ОТЕТО ЈЕ ПРОКЛЕТО ГОСПОДИНЕ СЕКУЛОВИЋУ РАДИ СЕ О ИЗДАЈИ СЛОБОДАНА МИЛОШЕВИЋА ЦИЉ ИМ ЈЕ БИЈО ЂЕ СЕ НАЛАЗИЛА ДИНАРСКА ДИВИЗИЈА У ДРУГОМ СВЕТСКОМ ДА УНИШТЕ СРБСТВО И ЧЕТНИШТВО НО БОЖЈА ЈЕ ЗАДЊА ЗА МЕНЕ ЈЕ ОД ТОГ ДАНА МРТАВ СЛОБОДАН МИЛОШЕВИЋ И ЊЕГОВИ партизани ИУ ЊИХОВЕ јна ДА СМО ИМАЛИ НА ТЕРЕНУ ЧЕТНИИЧКУ ВЛАДУ УМЕСТО БАБИЋА МАРТИЋА ДРЖАЛИ БИ СЕ ДУЖЕ НО БОГ СВЕ ВИДИ ЧУЈЕ ПОЗДРАВ БРАЋИ НА СВЕТОМ КОСОВУ И У ПРОШИРЕНОЈ ЦРНОЈ ГОРИ СРБСКОЈ СПАРТИ МОЈЕ ЗАГОРАНЕ ЈА РЕЧЕ ИСТИНУ И СПАСЕ МОЈУ ДУШУ СССС

  Свиђа ми се

  • ЧЕТНИЧКИ ШЕКУЛАР,

   Да нам власт и даље неби била издајничка, агитуј тамо у ЕРП у егзилу да направе ЛИТИЈУ – КРСНИ ХОД по улицама црнграда зарад очувања Светосавске вере, КОСМЕТА у границама Србије и спас србскога народа.

   Да присуство у литијама буде обавезно за све вернике ЕРП у егзилу.

   Литија са 4 владике и преко 150 свештеномонаха, свештеника, монаха и монахиња ЕРП у егзилу са верним народом епархије и свих часних који би се придружили, би била Божија сила више десетина хиљада верних, која би срушила ЈЕРИХОНСКЕ ЗИДИНЕ НЕПОМЈАНИКА,

   Ово из разлога што су тако чинили наши свети преци у конкордатској кризи 1937 године.

   Нису се забили у катакомбе и храмове, него су изашли на улицу на челу са св.Николајем Велимировићем, а свјатјејшиј патријарх Варнава Росић је дао свој живот у одбрани вере.

   И СПРЕЧИЛИ СУ ИХ У НАМЕРИ !!!

   Главни организатор литије био је св.владика охридски и жички Николај Велимировић.Литија је Замишљена „као велика црквено-народна манифестација у борби против Конкордата”

   Тако се брани вера и нација.

   Катакомбе да, правилно исповедање вере да, али то није довољно, ПРИМЕР СУ НАМ ДАЛИ НАШИ СВЕТИ ПРЕЦИ !!!

   ЛИТИЈЕ И НА УЛИЦУ!!!

   Шта ти кажеш, о овоме ЧЕТНИЧКИ ШЕКУЛАР, изјасни се.

   Свиђа ми се