АКТУЕЛНО

Од данас у Нишу – потписивање петиције за уклањање грба америчке војске


30. јул 2018. КМ Новине

Српска јавност је са неверицом примила вест о истицању грба америчке војске на болници у Нишу и то због „дуговања захвалности” за донације тој установи.

Грб и натпис су израђени у Америци и донети заједно са донацијом. Ароганција, безосећајност и зликовачки однос се огледају у сваком слову којим Американци инсисистирају да им Срби „дугују захвалност”!

Најбрже у реаговању биле су, како то обично и бива, друштвене мреже. Са гнушањем и одбојношћу је прихваћена чињеница да то ипак није никаква фото монтажа нити лажна вест, већ права истина.

Конкретну акцију покренула је Марина Адамовић хуманитарни активиста из Ниша. Као први потез била је интернет петиција коју можете потписати и поделити на друштвеним мрежама како би ова срамна слика била што пре избрисана са лица града Ниша.

„Са Клинике за кардиохирургију Клиничког центра у Нишу уклонити спомен-плочу са грбом војске САД и поруком захвалности америчкој војсци и Влади, која је постављена поводом донације те војске овој клиници” – наводи се у тексту петиције.

Као разлог за покретање Петиције, наводе се стварне и потенцијалне последице НАТО бомбардовања СРЈ 1999. године за које је прозвана америчка војска. „Током НАТО бомбардовања на Ниш је бачено 36 товара касетних бомби. И поред неколико акција чишћења терена од заосталих ‘касеташица’, њихово дефинитивно уклањање још није завршено“.

Само 7. маја 1999. на цео шири центар Ниша бачено је око 300 касетних бомби, када је погинуло шеснаесторо људи, а теже или лакше повређено деветнаест. Тадашњи генерални секретар НАТО-а, Хавијер Солана, дан касније потврдио је одговорност НАТО-а за напад, рекавши да је „оштећење главне градске пијаце и једне клинике Клиничког центра проузроковало НАТО оружје које је промашило циљ“. Циљ је, према наводима НАТО, био Нишки аеродром, који је третиран као војна мета али удаљеност бомбардованих локација без сваке сумње указује на јасну намеру да управо цивилни циљеви буду бомбардовани.

Интернет петиција се може потписати на овом линку: Улањање грба америчке војске са зида клинике Ниш⇗

Марина је за КМ Новине објаснила како је сазнала за истицање овог грба и најавила потписивање петиције које ће у Нишу почети данас:

„Знала сам да је Клиника добила ту помоћ, објавиле су електронске новине. И тада сам реаговала – није реч о помоћи, већ о чишћења греха. Кад ме је пријатељица из другог града питала да ли стварно овако изгледа улаз у Клинику (шаљући слику грба америчке војске са захвалницом), згранула сам се. Зар тако јавно да величамо окупатора?“

Она свакако није против оваквих донација, али инсиситра на објективном и иситинитом приступу. „Апарат јесте добродошао, али не као дар, он је део много већег дуга америчке владе и војске” – наводи Абрамовићева наводећи злочине управо америчке владе и војске током НАТО агресије на Србију 1999. године када су баш тај град и та болница били жестоко бомбардовани најразонијим пројектилима, укључујући касетне бомбе и осиромашени уранијум који и данас представљају опасност по здравље или директно узрокују многа канцерогена обољења.

Грађани Ниша ће петицију моћи да потпишу у улици Обреновићевој 36 у том граду, испред локала симболичног назива „Борба за живот“ који је приказан на фотографији.

Марина верује да ће бити сакупљен довољан број потписа и нада се „да ће Нишавски управни округ донети једину исправну одлуку – уклањање овог ‘признања’ влади и војсци САД” – каже она за КМ Новине.

Извор: КМ Новине

***

ПОВЕЗАНО:

*Радио слободна Европа: Ниш се одриче америчког донатора

1 reply »

  1. Поломити СРАМНУ ТАБЛУ без петиције и сакупљања потписа.
    Показати окупатору да можемо да се одупремо

    Свиђа ми се