АКТУЕЛНО

Табаковић: У току припреме за приватизацију Комерцијалне банке


Неко од будућних сувласника може бити само неко ко је пожељан инвеститор у смислу финансијске снаге и дугорочне опредељености да допринесе јакој позицији финансијског система Србије

У току су припреме за приватизацију Комерцијалне банке и у њима учествује и Народна банка Србије, изјавила је гувернер НБС Јоргованка Табаковић.

Одговарајући на питање новинара да ли НБС плаши могућност приватизације Комерцијалне банке и других изазова по питању стабилности финансијског система, Табаковић је нагласила да нема никаквих разлога за страх, ни по питању приватизације Комерцијалне банке.

„Када смо код Комерцијалне банке, држава није у ситуацији да било коју приватизацију и иначе добрих финансијских институција попут Комерцијалне банке учини брзоплето и не сагледавајући предности постојања једне такве банке, која је водећа на тржишту, а у којој држава има већинско учешће”.

Презицирала је – „да, припреме за приватизацију иду и НБС учествује у оквиру својих надлежности”. Како је рекла, неко од будућих сувласника, акционара у Комерцијалној банци може бити само неко ко је пожељан инвеститор, у смислу финансијске снаге, искуства у управљању финансијским институцијама и дугорочне опредељености да допринесе већ стеченој јакој позицији финансијског система у Србији.

Држава у Комерцијалној банци има удео од 41,7 одсто, а знатне пакете власништва држе Европска банка за обнову и развој са 24,43 одсто и ИФЦ са 10 одсто акција. Процес приватизације је раније најављиван из врха власти како држава не би морала поменуте стране акционаре да исплати са 252 милиона евра, колико је договорено још пре 11 година, када је ЕБРД докапитализовао Комерцијалну банку са 70 милиона евра.

Затим су у власништво ове велике, засад претежно домаће банке, ушли и ИФЦ, као део Светске банке, са 40 милиона евра, немачки ДЕГ фонд са 20 милиона евра и шведски Сведфонд са 10 милиона евра. ЕБРД је банку докапитализовао са још 50 милиона евра, а приватизација је одложена управо због наступања светске економске кризе.

ИЗВОР: Танјуг/ПОЛИТИКА

———-

31.7.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

2 replies »

  1. Јоргованка папуанка да објасни грађанима како то да добија месечно даест просечних личних доходака у земљи разорене привреде и економије и друштва ,кад то објасни аргументовано е онда озбиљно да поразговарамо.До тада боље нигде да се не појављује.

    Свиђа ми се