АКТУЕЛНО

Зар „Олуја“ и усред Београда?!


Велики број грађана, али и станара зграде некадашњег Самачког хотела у Устаничкој улици у Београду, спречило је јуче својим телима исељење шесточлане породице Крушка, избегле 1995. из Хрватске.

И Богу смо тешки: Драгица Ковачевић и Мирослав Крушка

Ово је други покушај како Комесаријат за избеглице, уз полицијску асистенцију покушава да исели ову избегличку породицу, како би у тај стан уселио другу – наводно у горем материјалном положају. Да апсурд буде комплетан, исељење породице Крушка само је једно у низу из „уклете зграде“ у којој су смештене искључиво избеглице из Хрватске и са Косова.

– У ова 34 квадрата живим са супругом Драгицом и мојом мајком Аном која има 74 године, Драгичиним сином и снајом и њиховом петогодишњом кћерком Јованом. Живимо овде не зато што волим, већ зато што са породицом немам где другде. И нисам једини. Само у овој згради је 20 истих случаја. Све јад и беда. Сиротиња која је и Богу тешка – прича 48-годишњи Мирослав Крушка, родом из Дарувара, а са „Олујом“ је избегао из Дубице.

У једном конвоју су, каже, отишли његова мајка и брат, а у другом Драгица и њен син.

– Једина имовина коју сам понео из Хрватске биле су војничке чизме и пушка. На граници су ми одузели пушку, и ето с чим сам дошао. Све што сада видите у овом стану смо моја супруга Драгица и ја својим знојем купили. Радио сам од јутра до сутра браварију и столарију. И данас то радим, исто на црно. Свако хоће доброг радника, али нико неће да вас пријави.

Његова супруга Драгица је избегла из Хрватске, из Сиска. Каже, и даље сања црнокошуљаше који су те 1991. крстарили градом, спаљивали српске новине и оштрили ножеве испред радњи где су радили Срби.

– Када је постало јасно каква ми се судбина спрема, побегла сам новембра те године у Босну, а затим у Дубицу. Ту смо се Мирослав и ја заволели. Ево, дочекала сам да 23 године касније доживљавам још једну „Олују“. Али, ова је много гора, јер тера твој народ, а све друго је исто. Као што ни тада нисмо знали где ћемо, ни сада, ако нас избаце не знамо куда ћемо. Једино под мост, или можда треба да се попнемо на мост и скочимо. Извините, узбуђена сам, јутрос ми је био притисак 160 – прича у једном даху Драгица Ковачевић.

Мирослав Крушка објашњава да су се у стан уселили 1998.

– Чули смо да су то станови намењени избеглицама и ушли као и сви други. Али, све до 2013. године нико нас никада није чак ни питао што смо ушли. До те године нико из Комесаријата за избеглице се овде чак није ни појавио да нас пита: „Људи, треба ли вам нешто?“, већ да погледа ко то живи у становима којима располажу. Од тада до данас, не постоји конкурс Комесаријата за стамбено збрињавање, а да на њему нисам конкурисао. Избегли са Косова имају могућност да конкуришу и за сеоска домаћинства, али ми, избегли из Хрватске можемо само да аплицирамо за станове. Конкурисао сам и за овај где живимо, и за неке станове који су тек почели да се граде, али нема никаквог одговора – прича Мирослав.

На наше питање шта ће учинити уколико поново покушају да га истерају, немоћно слеже раменима.

– Немам где одавде, а ваљда ће и у Комесаријату одржати обећање да ће ми напокон решити проблем. Нада последња умире – закључује Мирослав Крушка.

Хапшења на граници

Цео рат у Хрватској Крушка је провео у униформи. Каже, то је главни разлог због чега не размишља да се врати у родни град.
– Против мене не постоји никаква оптужница, нити је расписана икаква потерница. Нема ни разлога да буде. Али, мало-мало, па неког ухапсе на граници, или када се врати у своју кућу. Не треба ми то малтретирање после свега што сам прошао – каже искрено.

„Акција“ до 15. августа

Мирослав Крушка каже да је покушај њиховог исељавања само део шире акције Комесаријата за избеглице да из „уклете зграде“ иселе једне – да би уселили друге избеглице.

– Ова последња „акција“ почела је 23. јула када су покушали да иселе Дејана самца, који је дошао са Косова. Онда су следећег дана, у присуству 50 полицајаца са панцирима, од пет ујутро покушавали да се пробију до Микија, који такође живи као самац. Окупљени грађани и ми станари нисмо им дали. Ми смо сад дошли на ред, а већ је најављено да ће полиција покушати да исели Миру која живи са кћерком инвалидом и малолетним дететом. Ко шта ради, ми се са комшијама не поздрављамо, већ једни друге питамо: „Када ће код вас да бану?“. Тако ће бити све до 15. августа када је заказан последњи покушај исељења – причају Драгица и Мирослав.

 

ИЗВОР: Ђ.Баровић-ВЕСТИ

***

***

ПОВЕЗАНО:

*Избеглице под опсадом – мир као рат правним средствима

*КОЛЕКТИВНА ОДБРАНА СТАНАРА: Ко је шериф? (Утисци из Устаничке)

*ОПЕТ УСТАНИЧКА: Одложено исељење избеглица, полиција привела активисте

*Грађани спречили исељење избеглица у Устаничкој

——–

1.8.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

6 replies »

 1. Mislim da ovakvo ponasanje drzave nad svojim narodom
  Ovo je jadno i cemerno..
  Ovo samo Srbi rade svojim gradanima,,
  Jestel vi nekad culi da su Hrvati i Bosanci ovako se ponasali
  prema jaadnom napacenom narodu ,,
  Rato je ucinilo svoje ,,Nisu ovi ljudi svojom voljom izbjeglice,,
  Jadna je svaka drzava kojoj je doslo do toga da na ovakvim ljudima zaraduje
  Gospode sacuvaj ovaj napaceni narod a sve politicare i institucije kazni
  i to po tvojoj Boze volji sto prije,,
  Uslisi molitve nas gresnika i pomiluj napacene ove prognane duse,,
  Sram vas bilo ,,Sta onda da ocekujemo od neprijatelja,,,

  Свиђа ми се

 2. Ни у Републици Српској није ништа бољи положај КРАЈИШНИКА прогнаних из „лијепе њине“ па тако и сам дубоко жалим што нисам бар те 1996.г , када сам се демобилисао из Војске Републике СрПске , отишао у иностранство и заборавио да постоје и Србија и Република Српска. На жалост , право стање се скрива у јавности исто као што се скривају они који су учествовали у издаји и предаји РСК у руке усташа.

  Свиђа ми се

 3. БРАЋО СРБИ СРБУЈТЕ СВЕТЕ ГУСЛЕ У РУКЕ И ГУДАЛО НИЈЕ НИ ПОД турцима ВАКО БИЛО БРДЂАНИ СУ БИЛИ СЛОБОДНИ ВАЗДА СУ СЕ ТУКЛИ ПРОТИВ турака НИЈЕСУ ПЛАЋАЛИ турцима порез САМО БРДЂАНИ ТО СУ ПОСЛЕДИЦЕ КОЈЕ СУ комунисти ДОДЕЛИЛИ СРБСКОМ РОДУ САМО ЗА КРАЉА И ОТАЏБИНУ РАВНОГОРСКИ ПОКРЕТ МОЖЕ И МОРА ДОНЕТИ ВАСКОЛИКОМ СРБСТВУ СЛОБОДУ АМИН БОЖЕ ДАЈ СССС

  Свиђа ми се

 4. ЋЕРАЈУ МАЛТЕРТИРАЈУ СРБЕ А ПРИМАЈУ И ДАЈУ СВАКУ ПОМОЋ ТЗВ избеглицама ИЗ африке азије И средњег истока ОД МЕНЕ БЕОГРАД НЕЋЕ ДОБИТИ НИКАКВУ ПОМОЋ НИЈЕ ТО ОД ЈУЧЕ ВЕЋ ОД 1918 ГОДИНЕ СССС

  Свиђа ми се