АКТУЕЛНО

ВАТРОГАСЦИ ПОСЛЕ СКОРО ЧЕТИРИ САТА ДРАМАТИЧНЕ БОРБЕ УСПЕЛИ ДА ЛОКАЛИЗУЈУ ПОЖАР: Горе две фабрике код Пупиновог моста, 62 ватрогасаца са 20 возила гасе пожар, становници евакуисани (ВИДЕО / ФОТО)


У Земуну код Пупиновог моста око 22 часа избио је велики пожар. Како “Новости” сазнају непосредно пре пожара чула се експлозија

ВЕЛИКИ пожар избио је синоћ око 22 сата у складишту фабрике пластике „Туплекс“ у Улици Цара Душана 268 у београдском насељу Земун недалеко од Пупиновог моста. Ватра се невероватном брзином проширила и на околне објекте, фабрику „Гај инжењеринг“ и продајни салон намештаја „Нумановић“, као и приватне куће. 

Фото И. Маринковић

У гашењу пожара лакше су повређена четири ватрогасца, yаједно са ватрогасцима пристигле су и екипе Хитне помоћи.

Синоћ није било информација да ли је неко од суграђана, осим ватрогасаца повређен.

Према незваничним информацијама, пожару је претходила снажна експлозија, а нешто мање могле су се чути како је ватра буктала и ширила на објекте површине од око 1.000 квадрата.

Упркос брзој интервенцији и ангажованости 62 ватрогасаца спасилаца и 20 возила, којима су се у току вечери прикључивале још расположиве екипе (13 ватрогасаца и 10 возила), пожар је захватио неколико околних кућа. 

Паника је завладала међу суграђанима, који су морали да напусте своје домове.

– За секунд се све проширило, неприступачно је за гашење и проширило се невероватном брзином на куће – каже један од очевидаца.

Према речима министра Стеафновића, ватра се у првим моментима појавила у једном објекту, складишту, па је очигледно да је одатле кренуо да се шири пожар. – Предузимају се све мере које су потребне како би се ватра угасила, али нажалост, ситуација је веома тешка јер је пожар велики и тешко се прилази – рекао је синоћ министар Стефановић по доласку на место пожара. – Ватрогасци улазе у сваком тренутку у све зграде и ризикују своје животе.

Густи црни дим куљао је и надвио се над Земуном, а велики број суграђана, међу којима мештана и радника салона, окупило се испред и са запрепашћењем посматрало како ватра гута све пред собом.

– Изашла сам из радње око пола 10, ништа у том моменту се није дешавало – каже један од запослених. – Само пола сата касније, цео објекат је по ватром.

Ватрогасци су разбили прозоре салона „Нумановић“ како би ушли унутра и покушали да спрече да ватра продре још даље.

Како је рекао Министар Стефановић, о узроцима пожара моћи ће да се прецизније говори наредних дана, када се обави комплетан увиђај.

Фото И. Маринковић

ПОВРЕЂЕНИ ВАТРОГАСЦИ

На лице места упутиле су се и друге јединице ватрогасно спасилачких бригада, као и брод који превози потребне количине воде, а који ће прићи са друге стране.

Како сазнајемо један ватрогасац је превезен у ургентни центар, а више се нагутало дима

ИЗВОР: НОВОСТИ

***

ВАТРОГАСЦИ ПОСЛЕ СКОРО ЧЕТИРИ САТА ДРАМАТИЧНЕ БОРБЕ УСПЕЛИ ДА ЛОКАЛИЗУЈУ ПОЖАР! Четворо повређено, очекује се потпуно гашење до јутра

ФОТО: КУРИР

Више од 70 ватрогасаца са 20 ватрогасних возила је након 4 сата борбе са ватреном стихијом успело да локализује пожар који је око 22 часа избио у складишту у улици Цара Душана у близини Пупиновог моста у Земуну.
Како сазнајемо, очекује се да ће до јутра пожар бити потпуно угашен.

Ватрогасне екипе из целог града су на смену гасиле пожар који је захватио две фабрике и кров оближње куће.
Током акције гашења повређена су четири ватрогасца. Један од њих је превезен у Ургентни центар, док је другима који су задобили опекотине и нагутали се дима помоћ указана лицу места.

 

ИЗВОР: КУРИР

———-

1.8.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

2 replies »

 1. Па ево да напишем коју реч о овоме, јер сам се професионално бавио баш овом облашћу.

  Прво, постоје разне превентивне мере заштите од пожара – како грађевинске тако и техничке па и урбанистичке. Ни један објекат не може да добије употребну дозволу без потписа Инспектора заштите од пожара Министарства унутрашњих послова. Један од криваца што су обични грађани били животно угрожени су Инспектори за ЗОП који су дали сагласност за употребу објекта не прорачунавши каква су пожарна оптерећења у тим објектима и какве су грађевинске карактеристике објеката. Надам се да Инспектори ЗОП-а знају за ово. Кривицу сноси и Завод за урбанизам који даје сагласности да се поједини објекти подижу не узимајући у обзир како ти објекти мог да угрозе грађане у њиховој околини.

  А као најважније може се поставити питање: да ли Београд има довољан број ватрогасаца? Да ли је број ватрогасне технике довољан за један оволики град? Да ли су урбанисти ускратили могућност приласка ватрогасном техником угроженом објекту издавањем одобрења за изградњу и адаптацију не водећи рачуна о овоме? Па чак и БГ на води није безбедан јер постојећа техника и број ватрогасаца не гарантују успешност интервенције.

  Као и обично, тек кад се нешто деси питамо се где смо погрешили?

  Свиђа ми се

 2. Стефановић је права несрећа за Србију. Велика несрећа. Он је министар у пачјој школи која се зове Влада. Где је оставка?
  Сваки дан несреће, а блебећу о безбедности да је на вишем нивоу него у Европској Унији.

  Свиђа ми се