АНАЛИЗЕ И МИШЉЕЊА

„Остатак доброг дела” (народа на КиМ)


Председник је изјавио да ће по његовом предлогу Србија сачувати „добар део“ нашег народа на Косову.

Срби на барикадама на северу КиМ 2013. / Фото: Иван Максимовић

Пише: Предраг Јакшић
КМ Новине, 03. август 2018.

Ако одбацимо могућност да је овакав избор речи случајан и неспретан, јер случајно и неспретно не може да прича председник једне државе (посебно не у обраћању преко телевизије и у тренутку када тобоже трају некакви преговори о том конкрентном питању), можемо да урадимо анализу значења ових његових речи. Само из овог дела се јако добро види да је у питању чиста обмана.

Наиме, синтагма „добар део“ не значи апсолутно ништа и потпуно је субјективна, односно има искључиво субјективну вредност за онога ко је користи.

Да је, на пример, речено „већи део“ то би значило да је део који остаје „мањи“, што значи у најгорем случају бар један више од 50%. Да је речено „пола“, то је такође јасно. Да је речено „много већи део“ и то указује да је у питању део који је већи или нешто већи од 50%. Да је речено „скоро све“ то указује да је део који преостаје неупоредиво мањи. Да је речено „две трећине“, „трећина“, „четвртина“ или нешто слично, и то би такође јасно указивало на шта се мисли. Ово – „добар део“ – не значи апсолутно ништа, јер то може да буде и само један човек јер је председник недавно изјавио да ми немамо ништа на Косову па је и један метар земље добитак, што би значило да је тај један метар „добар део“ Косова, јер ништа и немамо.

Другим речима, синтагма „добар део” ни нема свој опозитни појам, као што је на пример – „мањи део”, „већи део”, „исти део” или нешто слично.

Већ из овакве анализе по површини види се да је у питању чиста обмана – када се један озбиљан проблем постави сасвим намерно у фалсификован контекст, тј. у празне речи. Буквално у речи које су толико празне да не значе ништа и тиме ни на шта ни не обавезују онога ко их је изговорио. То би, тако, био један чист пример крипторијалити медијског садржаја.
Ако бисмо, пак, били упорни да пронађемо некакво значење у празним речима, а да то значење не буде тзв. учитавање, морали бисмо ову синтагму „добар део“ анализовати и у њеном другом лингвистичком значењу. Видели бисмо онда да би опозитни појам појму „добар“ (део) морао бити појам „лош“ (део). Даљом анализом бисмо појам „лош“ могли, помало неправилно, али смисаоно тачно, заменити појмом „недобар“ (не-добар). Тако бисмо дошли до тога да председник предлаже решење којим би Србија сачувала „добар део“ свог становништава са Косова, а не би сачувала „недобар део“ („лош део“). У том случају ове његове речи имају некакво значење и нису „празне“.

Ипак, јасно је да се у овом другом случају ради о „комплексу Бога“, где појединац, смртник, ментално оболео (ако ни од чега другог а оно оболео од гордости) преузима на себе право да одреди ко је „добар“ и тиме вредан „спашавања“ („чувања“), а ко је „лош“ („недобар“) па га ни не треба „сачувати“. Стога, уколико ове речи нису обмана, као у првом случају, већ, као у другом случају, имају значење и нису „празне“ речи јасно је да су сулуде.

Значи, председник је изговорио или празне или сулуде речи.
Како год, биле оне празне или сулуде, последице ће бити катастрофалне и то не само за тај „остатак“ ван тог „доброг дела“, већ за све нас, грађане ове државе која то више и неће бити уколико прихватимо ову „стратегију доброг дела”.

А када бисмо још разложили шта би то све могле значити председникове речи: „сачувати“, „врзино коло“, „прекинути сукобе“, „заувек“… па замислите какве бисмо поноре ове сулуде медијске обмане тек онда поотварали.

Извор: КМ Новине 

6 replies »

 1. …………….Како год, биле оне празне или сулуде, последице ће бити катастрофалне и то не само за тај „остатак“ ван тог „доброг дела“, већ за све нас, грађане ове државе која то више и неће бити уколико прихватимо ову „стратегију доброг дела”.
  ++++

  Да, слажем се катастрофалне !
  А право питање за вас браћо и сестре из редакције КМ новина и НП „ Отаџбина „ гласи:
  А што му сви ви помажете у томе ?
  Питате се како ? па ево и одговора а ви размислите о њему.
  Када прочитам писмо Информативне службе Народног покрета Срба са Косова и Метохије „Отаџбина“ од 31.7.2018 године а наслов гласи: „
  Вучић се бори – али не за КиМ него за стварање Велике Албаније „ и сетим се на који начин је господин Марко Јакшић говорио у лице управника нашег логора три метра удаљеног од њега 12/05/2013 године у Косовској Митровици, подсетимо се само једног дела од 4,28 минута који гласи-транскрипт: „А зашто је овај споразум потписан?
  Подпреседник Владе ће више пута, помало на демагошки начин, дао му Бог вокабулар, уме да говори и да прича, и казаће да је то – због бољег живота грађана државе Србије.
  Ја бих реко да је то нешто друкчије.
  Шта је пре свега у питању?
  У питању је, пре свега, обавеза коју је он и господин Томислав Николић – преузео од својих западних пријатеља када су разбијали Српску радикалну странку, и када су долазили на власт.
  Косово и Метохија, браћо и сестре, дао је Господ, је само цена једног таквог политичког договора „ и сада тачка.

  https://facebookreporter.org/2018/07/20/marko-jaksic-u-lice-vucicu/

  Није господин Марко Јакшић само рекао о којој суми се ради.
  Филм који су снимили часни људи из Војно безбедносне агенције добио је НП „ Отаџбина „ од господина Милана Гламочанина задуженог за питање безбедности у магазину Таблоид.

  http://www.magazintabloid.com/casopis/?id=06&br=196&cl=06

  Тај филм, који има и ваш колега Иван Максимовић, је делегација НП „ Отаџбина „ гледала приликом своје посете Москви 16/17 јула ове године са замеником секретара Генералног савета партије „Јединствена Русија“ Сергејем Железњаком и замеником председника Државне думе Русије Петром Толстојем, да би после 10 дана господин Сергеј Железњак дао оставку на своју функцију.

  А на том филму су они који су маја 2008 године од крволочних убица србских грађана примили аванс 18 милиона евра и два пута конкретне задатке за потпуно уништавање нас, наше јадне дечице, и наше јадне опљачкане и окупиране домовине, Томислав Николић, Александар Вучић, Игор Мировић, Јоргованка Табаковић и генерал у пензији Божидар Делић.

  Тек онда, када сви грађани у нашем логору својим очима виде и чују све са снимка, онда ће прво почети да им помињу целу фамилију, да их пљују и проклињу, а после тога ће кренути талас протеста као незадржива бујица коју више нико и ништа не може зауставити.
  Онда ће се грађанима придружити ( верујем ) још увек многобројни припадници наше понижене народне војске и полиције који и сами виде ово зло, највећи број њих, види све ово и само чека иницијални импулс. А када крене народ, историја нас учи нема тог царства зла и таме који му се може одупрети.

  А у догађајима који ће после тога кренути, које понављам до коначног ослобођења нико више неће моћи зауставити, треба се чувати краја управника логора да не буде мученик него један од прво оптужених са свим својим сарадницима-саучесницима у спровођењу његове злочиначке политике.

  Њега и његову банду, треба извести пред народни суд, јавно демаскирати његову злочиначку политику пред грађанима Србије и целог света, осудити их све због тога на робију до краја живота, уз одузимање комплетне покретне и непокретне имовине опљачкане од грађана Србије.

  И почети хапшење и свих оних који су из буџета примали плату да раде свој посао а годинама су окретали главу од његових злочина, њих и свих оних који глуме њега као локални шерифи у селима и градовима пијући крв грађанима Србије у његово име.

  А тек после комплетног демолирања његовог злочиначког система и хапшења свих његових саучесника после ослобођења почети обнављати живот у нашој домовини.

  Па браћо и сестре, из редакције КМ новина и НП „ Отаџбина „ опет да вас питам, желите ли да помогнете нашем напаћеном народу у борби за ослобођење ? или ћете да кукате и калкулишете и даље али знате и сами, време не ради за наш народ.

  Знајте, када можете а не урадите онда сте саучесник у његовим злочинима.

  Са вером у васкрслог Господа, до ослобођења !

  Свиђа ми се

 2. Космет је срце Србије! Без Космета нема Србије! Никакве подијеле и одрицања од територије не смије бити! Ко се одрекне свога једног да би сачувао своје друго, на крају губи оба!

  На сцени је додатно, планско смућивање и онако смућеног народа. Прича се о некој подијели територије, о замјени територије, о трампи Космета за Репбулику Српску… све су то приче за малу дјецу.

  вУЧКић и њеогова клика су на путу да униште Србију и да све распордају. У свему томе, да ли због уцјене, да ли због неискуства или невјерја, нечасну улогу на себе преузима и Додик који својим јавним ставовима и изјавама у читаву ову велеиздају увлачи и Србски народ западно од Дрине.

  Онај предсједник који је спреман да и једног Србина остави на цједилу и да и један комад србске земље преда душманину, није и не може бити нити Србини нити човјек!

  Свиђа ми се

 3. Вођа јесте узео паре унапред али људски органи „лошег дела“ народа вреде сигурно више од онога што су дали Вођи. Зато памет у главу ил се ваши органи распршише по Свету.

  Свиђа ми се

 4. ЈЕДИНО САМ ЗА ОНУ БРАЋУ И СЕСТРЕ КОЈИ СУ БРАЋОМ МАРКОМ ЈАКШИЋЕМ СЛАВИШОМ РИСТИЋЕМ МОМЧИЛОМ ВУКСАНОВИЋЕМ ГОРАНОМ КИКОВИЋЕМ ЉУДИМА КОЈИ ЧУВАЈУ И БРАНЕ СРБСТВО ПОЗДРАВ ПОМЕНУТОЈ БРАЋИ А БРАЋО СРБИ И СЕСТРЕ СРБКИЊЕ СЛЕДИТЕ ТЕ ЧЕСТИТЕ И ПОШТЕНЕ ЉУДЕ СССС

  Свиђа ми се

 5. Право збори Вучи – тај добар део је СНС Српска листа са одраслим члановима породица и њиховом нерођеном децом.
  Осталима, који нису добар део колача СНС, треба разбити гласачке кутије одн њушку и натерати у бег.
  А све због бесконачног пута у Европску унију којој по коду не припадамо.

  Свиђа ми се