АКТУЕЛНО

6. август – Скуп војних пензионера: „Нема одмора док траје дискриминација и пљачка пензионера”


УДРУЖЕЊЕ СИНДИКАТА ПЕНЗИОНИСАНИХ
ВОЈНИХ ЛИЦА СРБИЈЕ
Бул. Зорана Ђинђића 165/74, Београд

МБ: 28176864, ПИБ: 109039155,

Тел. 064 2354113, 064 0618542,
Е-mail: uspvls.beograd@gmail.com
број 201/18 од 3.8.2018. године

 

Удружење синдиката пензионисаних војних лица Србије наставља кампању „Ставимо тачку на пљачку пензионера“, до поништења Закона о привременом уређивању начина исплате пензија акцијом „Народни посланици и пензионери заједно пред Уставним судом Србије“.

Удружење је са правницима са којима сарађује, на основу члана 168. став 1. Устава, у акцији „Народни посланици и пензионери заједно пред Уставним судом Србије“, организовало  израду и потписивање акта за Покретање поступка оцењивања уставности, усклађености и сагласности са међународним конвенцијама Закона о привременом уређивању начина исплате пензија. На такав начин ће, Уставни суд Србије бити обавезан да изврши оцену уставности Закона, што је до сада избегавао.

У најавама укидања Закона Председник Србије и представници Владе Србије уопште не говоре о уставној обавези државе да оштећеним пензионерима надокнади несплаћене делове пензије под тржишним условима, тако да је веома важна оцена уставности Закона пре доношења акта о његовом укидању. На позив упућен свим посланичким групама у Народној скупштини Србије добили смо подршку посланичких група опозиције. Предлог је, због прекида рада Скупштине и одсутности већине посланика из Београда, потписало 27 посланика, што је довољно за покретање поступка оцене уставности Закона. Напомињемо да нам се после прикупљених потписа јавио велики број народних посланика са предлогом да нас и они подрже. Потписивањем Акта о покретању поступка за оцену уставности Закона народни посланици су исказали своју одговорност и посвећеност поштовању законитости, уставности, људских и имовинских права грађана Србије.

На дан предаје Акта Уставном суду Србије, 6. августа 2018. године, биће одржана конференција за медије у Народној скупштини Србије са почетком у 11 сати. На конференцији новинарима ће се обратити представници посланичких група које су подржале акцију и представници Удружења синдиката пензионисаних војних лица Србије. После конференције за штампу посланици посланичких група које су подржале акцију ће, заједно са пензионерима, прошетати до Уставног суда Србије где ће на писарници бити предат Акт. У акцији ће Председници Уставног суда Србије бити достављен примерак Устава Републике  Србије, за случај да га је загубила.

Окупљање пензионера 6. августа на Тргу Николе Пашића у 11 сати, организујемо под паролама: „Нема одмора док траје дискриминација и пљачка пензионера“ и „Пошаљимо Уставни суд  Србије на поправни у августу“

Јован Тамбурић, председник

1 reply »